Vain yhden laboratorioarvon tähden

Nyt lyödään luu kurkkuun Valviran asiantuntijoille. Tässä blogikirjoituksessa kerron, miksi haastoin ”asiantuntijalääkärini” suulliseen käsittelyyn ja miten Valvira vaatimukseeni vastasi.
Valvira on rajoittanut lääkäreiden oikeuksia väittämällä sen olevan potilasturvallisuuden kannalta välttämätöntä. Valvira on tehnyt sen ilman todisteita potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Suomen Endokrinologiyhdistyksen avainhenkilöt ovat laatineet vääristeleviä ja näyttöön perustumattomia asiantuntijalausuntoja Valviran tarpeiden tyydyttämiseksi. Näin on tehty myös minulle.


Vain yhden laboratorioarvon tähden


Endokrinologi Pasi Salmela on toiminut Valviran asiantuntijalääkärinä asiassani. Valvira pyysi Salmelaa arvioimaan yhdeksälle kilpirauhaspotilaalle antamaani T3+T4 -yhdistelmähoitoa.

Kahdeksan potilaan kohdalla Salmela ei pystynyt edes väittämään potilasturvallisuuden vaarantuneen. Olin siis toteuttanut T3-lääkitystä niin turvallisesti, ettei edes tarkoitushakuisesti tekosyitä etsivä puolueellinen asiantuntija löytänyt iskun paikkaa.

Näistä yhdeksästä potilaasta Salmela löysi kuitenkin yhden laboratorioarvon, jonka ympärille hän kyhäsi perusteita potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Yhdellä potilaalla yhden ainoan kerran T3V-arvo, jota käytetään T3-lääkehoidon seurantaan, kipusi hetkellisesti yli viiterajan. Se näyttää riittävän lääkärin oikeuksien rajoittamiseen, vaikkei kyseiselle potilaalle aiheutunut mitään haittaa tai todellista vaaraa edes Salmelan mielestä. 

Salmela antoi lausuntonsa tarkoitushakuisesti ja pystyn todistamaan sen.

Salmelan vaihtoehtoinen totuus


Kyseisen potilaan hetkellisesti (alle 10 päivää) koholla ollut T3V-arvo on ainoa, jossa Salmela katsoo lausunnossaan potilasturvallisuuden voineen vaarantua.

Salmelan asiantuntijalausunnossa on useita ristiriitaisuuksia. Salmela jättää mm. mainitsematta potilaan hengitystieinfektion, joka voi aiheuttaa tilapäistä T3V-laboratorioarvon kohoamista. Salmela on itse julkisuudessa lausunut, että infektio voi aiheuttaa tilapäistä kilpirauhasarvojen kohoamista.

Salmela jättää lausunnossaan huomioimatta potilaalle tekemäni kliinisen tutkimuksen ja sydänfilmin (EKG). Näitä tutkimuksia käytetään yleisesti korkean T3V-arvon vaikutuksen arviointiin, ja olin kirjannut tutkimukset potilasasiakirjaan. Molempien tutkimusten tulokset olivat kannaltani edulliset.

Salmela ei mainitse lausunnossaan sitä tosiseikkaa, että potilasturvallisuuden varmistamiseksi tauotin potilaan T3-lääkityksen jo ennen laboratoriotuloksen valmistumista. Salmela laiminlyö senkin, että varmistin uudella T3V-mittauksella jo 10 päivän kuluttua T3V-arvon laskeneen viiterajoihin. Salmela ei myöskään esitä lausunnossaan kuinka vastaavassa tilanteensa potilasturvallisuus olisi voitu varmistaa tätä paremmin. 

Voit todeta kaiken tämän Valviralle antamastani vastineesta ja sen täydennyksestä

Haaste on toimitettu


Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan minulle on taattava tosiasialliset mahdollisuudet minua vastaan esitetyn näytön, eli Salmelan lausunnon, riitauttamiseen. Riitauttamismahdollisuus edellyttää asiantuntijan kuulustelemista henkilökohtaisesti tuomioistuimessa eli tässä tapauksessa Valviran valvontalautakunnan edessä. 

Oheisesta linkistä voit lukea asiaan liittyvästä korkeimman oikeuden ratkaisusta.

Voit lukea edellisestä blogikirjoituksestani, kuinka Valvira laiminlöi kuulemiseni. 

Vaadin tämän vuoksi Valviralta asiani suullista kuulemista Valviran valvontalautakunnan kokouksessa. Vaadin suulliseen kuulemiseen kuultaviksi itseni ja asiantuntijalausunnon antaneen endokrinologi Pasi Salmelan.
 


Valvira vastaa, kuten häviäjät vastaavat


Sain Valvirasta viikon viimeisenä arkipäivänä virka-ajan viimeisellä tunnilla (pe 28.8.2020 klo 15.41) alla olevan sähköpostin:


Hyvä Ville Pöntynen,

Esittämänne (28.8.2020) vaatimus suullisesta kuulemisesta on vastaanotettu.

Ystävällisin terveisin,
Saara VallivaaraValvontalautakunta kokoontuu maanantaina 31.8.2020 päättämään lääkärinoikeuksistani. Minulle ei etukäteen kerrota, aikooko Valvira tehdä sen vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vaatimuksia. T3-lääkäreiden lynkkaaminen on Valvirassa ollut järjestelmällistä, joten kaikki on mahdollista.

Pian nähdään kuinka pitkälle Valvira on valmis menemään vain yhden ainoan laboratorioarvon tähden...Minkä kunniani ja omatuntoni kautta oikeaksi vakuutan, 


Jännevirralla 29.8.2020

yleislääkäri Ville Pöntynen
Kommentit

 1. Uskaltaako Valvira suostua suulliseen kuulemiseen? Valvira pelkää Pöntystä. Salmela on antanut tahallisesti mustamaalaavan lausunnon.

  Valvira vie lääkärinoikeudet yhden laboratorioarvon tähden. Onko Suomi vajonnut diktatuurimaan tasolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ovat kilppari potilaat todella surkeassa tilassa. Täälläkin sastamalassa terveyskeskus lääkäreitä on kielletty antamasta t3 lääkettä!!!!!!! Yksi lääkäri sen minulle muutama viikko sitten lipsautti!! On pakko mennä yksityiselle. Lääkäri jolle olisin aikanaan halunnut mennä on taija somppi mutta valvirapa on viennyt hänen lupansa hoitaa meitä vajiksia!!!

   Poista
  2. Unknown, siis lääkäreitä jossakin terveyskeskuksessa kielletty antamasta T3-lääkettä! Vaikka Endokrinologiyhdistyksen suositus sanoo, että jatkohoito terveyskeskuksessa. Valita tästä, ei voi olla oikea toiminta sinun terveyskeskuksessasi.

   Poista
  3. Taija Somppi on kiroittanut ainakin "Parantavat rasvat" ja "Parantava ruoka" nimiset kirjat yhdessä miehensä Jani Sompin kanssa. Olen lukenut ensiksi mainitun. Järisyttävää tekstiä, verrattuna Suomen virallisiin ravintosuosituksiin, kannattaa lukea! Yksi kohta erityisesti jäi kirjaimellisesti mieleen: "THL ei ole millään tavoin huomioinut vuonna 2010 USA:n terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijoiden julkaisemaa raporttia, jossa kumotaan täysin maito- ja eläinrasvojen yhteys valtimoiden kovettumiseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin". Viimeisin painos kirjasta on julkaistu vuonna 2016, eli siihen mennessä ei ilmeisesti asiassa ole tapahtunut edistymistä. Onko tosiaan niin, että THL ei vieläkään tunnusta sitä, että sydän- ja verisuonitautien aiheuttajia eivät ole kovat rasvat, vaan sokerin ja nopeiden hiilihydraattien syömisen aiheuttama tulehdustila? Ja sitä, että korkea kolesteroli ei ole valtimoiden kovettumisen syy, vaan sen seuraus.

   Poista
 2. https://thyroidpatients.ca/2019/01/09/2018-study-shows-t3-in-upper-half-of-reference-range-relieves-hypothyroid-symptoms/ they should look at facts and research

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valviran niskalaukaus

Valviran mahalasku

Pahempi kuin seksuaalirikollinen