Potilastarinat ja palautteet

Pyhäinpäivänä 4.11.2017 avasin julkisesti Valviralta saamani kirjeen, jossa allekirjoittanutta syytetään potilasturvallisuuden vaarantamisesta. Kyseisellä videolla uusin pyyntöni asiakkaillemme - jakakaa oma tarinanne siitä, millaista hoitoa ja hoitovastinetta olette meiltä, toisin toimivilta lääkäreiltä saaneet.

Tarinoita tuli sosiaalisen median, pääsääntöisesti Facebook sivujemme, sekä sähköpostin kautta lähes 70. Kokosimme tarinat yhteen sellaisenaan, sillä ne kertovat karua tarinaa. Tarinoista käy muun muassa ilmi, kuinka julkisella sektorilla asiakkaita nöyryytetään mm. leimaamalla heidät luulosairaiksi. Pahimmassa tapauksessa heidät jätetään kokonaan hoitamatta ja nostetaan kädet pystyyn.

Tarinoista käy myös ilmi, kuinka nämä tiettyjen tahojen "kieltämät" hoitomme ovat samaan aikaan onnistuneet palauttamaan lukuisia ihmisiä toiminta- ja työkykyisiksi ja purkamaan lääkityksiä, mistä hyötyy koko yhteiskunta.

Miksi potilaan voi jättää hoitamatta ilman pelkoa rankaisemisesta, mutta potilaan parantamisesta voi menettää lääkärin oikeutensa?

Kuopiossa 7.12.2017

Ville Pöntynen

 __________________________________________________________________________________________________

Paula H: Minua oli vaivannut 15 vuotta krooninen nokkosihottuma, jatkuva vesiripuli, vatsan turvotus ja niin kova päiväväsynys että nukahtelin auton rattiinkin varmaan parikymmentä kertaa ja saatoin nukkua parit 2 tunnin päiväunet mitkä ei virkistäneet yhtään. Terveyskeskuksessa oli suljettu pois keliakia ja laktoosi intoleranssi,kysillä tutkittu ettei ole uniapneaa ja kun kyselin voisiko tuota väsymystä tutkia enempää niin vastaus oli että se on todennäköisesti tää väsymyoireyhtymä CFS ja sitä ei kannata tutkia kun ei siihen ole hoitoa. Ekalla käynnillä lupauksessa löydettiin että en kestä maitoa enkä vehnää ja alettiin laittamaan suolistoa kuntoon. Maidon kun jätin pois, niin 3 päivän päästä loppui nokkosihottuma, päiväväsynys sekä ripuli. Gluteenin poisjättäminen lopetti vatsan turvotuksen. Muutama kuukausi hoidettiin suolistoa kuntoon ja siinä samalla alkoi kilpirauhaslääke imeytymään. Se oli aina ollut alarajalla mutta lääkäreiden mielestä normaali kun oli juuri ja juuri viitearvojen sisällä. Nyt se on pikkasen pienemmällä lääkityksellä ylärajalla.

Ihmettelin suuresti kun kaupunkilehdessä moitittiin Lupausta siitä, että kiinnittää huomion turhanpäiväisiin suolisto-ja ravinto asioihin kun ne ei kuulu millääm tavalla lääketieteeseen. No, minut se hoito sai terveeksi. Viimeisimpänä nyt Villen luennon perusteella otin käyttöön aminohapot ja yöuni lyheni huomattavasti.Voimia teille ja kiitos hyvästä työstä.
____________

Johanna H.: Tuli ihan itku ja tuska, kun näin, minkä Valvira oli nyt tehnyt... Ville oli ensimmäinen lääkäri vuonna 2012, joka otti minut tosissaan. Muistan, kuinka itkin hänen vastaanotollaan, kun sain kuulla hänen sanansa:"Käännän kaikki kivet, jotta syy löytyisi ongelmiisi ja sinussa on todellakin jokin pielessä". Siihen asti minut oli leimattu vain luulosairaaksi ja mieleltäni tasapainottomaksi. Pakollisen muuton takia (idästä länteen) hoitosuhde ja tutkimukset jäivät kesken, mutta olimme spostitse yhteydessä vielä jonkin aikaa ja minulla oli hänellä pakkasessa verta, jotka hän lupasi säilyttää, jos en saa lähempää hoitavaa lääkäriä. Hän oli valmis hoitamaan ja tutkimaan minua etänäkin. Sain kyllä läheltä hoitavan lääkärin, useammankin, jotka kaikki menetin Valviralle. Ja tosiaan, minussa oli pahasti vialla.

Laajojen kokeitten perusteella lisämunuaiseni eivät tuottaneet riittävästi kortisolia, ei DHEAta, kilpirauhasessa oli muunto-ongelma, kehossa paha matala-asteinen tulehdus, jotku borremarkkerit oli positiivisina, ja loppujen lopuksi diagnosoitiin cfs ja lihasreuma.

Kiitos Ville, että uskoit minuun! Loit toivoa, että voin saada apua. Et tiedä, että kävin lähellä kuolemaa, kun lisämunuaiseni romahtivat ja silti julkisen puolen lääkärit eivät välittäneet. En tiedä mihin tämä ajojahti on menossa, mutta me potilaat maksamme siitä todella kalliin hinnan. Olen taistossa mukana, olen kirjoittanut kymmeniä viestejä Valviraan, olen kirjoittanut sosiaali- ja terveysministerille. Kaikki tulee bumerangina takaisin. Kukaan ei halua ottaa vastuuta. Kun saan voimia kerättyä, vien tätä lisää eteenpäin.
__________

Maria P.: Haluan antaa kiitokset Villelle, joka on ollut ensimmäinen ja ainoa lääkäri, jolla on ollut aikaa ja kiinnostusta käydä läpi koko oirehistoriani vauvavuosista lähtien. Koskaan en ole saanut kokonaisvaltaista hoitoa kuten Lääkärikeskus Lupauksesta. Kerrankin terveyttäni tutkittiin riittävästi ja hoitoa lähdettiin suunnittelemaan ruokavaliomuutoksilla sekä lisäravinteilla lääkkeiden sijaan. Ja kuinkas kävikään: vointi paranee koko ajan!

Kiitos Ville ja kiitos ravintovalmentaja Johanna. Olette super ammattilaisia ja aidosti potilasta varten.
__________

Miia S.: Kiitos Ville, että jaksat taistella ja paljon voimia teille kaikille. Villen ansiosta olen saanut elämäni ja työkykyni takaisin. Villen ammattitaidon ansiosta moni asia on selvinnyt. Kukaan julkisen puolen tai työterveyden lääkäri ei ole ottanut minua tosissaan, ei yleis- tai erikoislääkärit, eikä osa yksityisen puolen endokrinologeista. Ville on aina kuunnellut potilasta ja perehtynyt kokonaisvaltaisesti tilanteeseen ja kuunnellut potilaan oireita sekä tutkinut asiat perinpohjaisesti ennen kuin on tehnyt päätöksiä hoidon suhteen. Hoidon suhteen on myös aina perinpohjaisesti selittänyt mitä on löytynyt, mistä tämä johtuu ja mihin tietyn hoidon määräminen perustuu.

Lääkitysten osalta seurannut säännöllisesti kokein ja keskustelemalla vointiani ja tarvittaessa muuttanut esimerkiksi lääkeannosta. Koskaan en ole kokenut, että minua olisi hoidettu huonosti Villen toimesta tai Lupauksessa, vaan päinvastoin. Pikemminkin julkisella puolella on tullut olo, että minua ei ole uskottu, on nöyryytetty ja myös määrätty siellä puolella lääkkeitä tai hoitoja, jotka ovat pahentaneet terveydentilannettani. Villeltä on näihinkin tilanteisiin löytynyt syy, koska hän on kuunnellut, tutkinut asiat tarvittavin tutkimuksin, analysoinut ja korjannut tilanteen ammattitaidolla ja laatinut tarkan hoitosuunnitelman. Voimia taisteluun <3
__________

Piia S.: Varasin ajan n. 2011 koska en edes aavistanut mikä minulla oli. Kummallisia irrallisia oireita joihin sain ohjeeksi mm. Mennä psykiatrille ja juoda kahvia (ettei väsytä) Ville oli ensimmäinen lääkäri joka halusi kuulla kaiken eikä pitänyt kiirettä. Olin tilassa jossa en muistanut mm. mikä on haarukka, saati ihmisten nimiä. Nukukn kevyesti 16h/vrk, en voinut ajaa kuin 30min sillä nukahdin, tukka lähti, iho kuivui, kynnet repesi keskeltä ja tulehtui, en hikoillut pisaraakaan, lämmitetyssä saunassa paleli, niveliä säeki ja olin kömpelö, lihoin, ei ollut nälän tunnetta, mielialat heitteli, sain allergisia reaktioita millln mistäkin.. Kilpirauhasarvot oli juuri viitteissä, mutta sain kokeeksi lääkityksen (kuten myös migreeni, astma, refluksi ja allergialääkitys tarkastettiin..)

Yksi lääkäri (en edes muista nineä) yritti lopettaa lääkityksen kun kuuli mistä olen sen saanut. Oli minulle vihainen. Mutta uskoi hyvään olooni, tosin minun arvoja ei kuulemma tarvitse pitää samassa kuin "oikeilla potilailla" koska on oireilla aloitettu lääkitys. Mutta koska olen jo syönyt niin kauan ei sitä lopettaakaan enää voi.

Nykyään muistan jo melko hyvin, hiuksia on 3x enemmän, minuun ei juuri satu, saunassa ja auringossa ei enää ahdista, minä HIKOILEN! Harrastan liikuntaa, välillä on nälkä, en enää ole niin allerginen, olen laihtunut 20kg ja kiinteytynyt, nukun 6-8h, kynnet on vahvat, hymyilen ja höpötän niinkuin ennen. Olen elossa! Huonoja päiviä tulee, silloin tiedän että arvot eivät ole kohdillaan. Reagoin kohtuu nopeasti jos esim. unohdan ottaa lääkkeen. (Vaikka sillä ei kuulemma ole merkitystä.) Kiitos Ville kun pelastit minut!
_____________

Ulla Helena: Ville on ollut SE lääkäri, joka on ottanut tosissaan minut ja terveydelliset ongelmani. Useamman kerran vuodessa teetättänyt laajat laboratoriokokeet ja välillä on katsottu vähän erikoisempiakin asioita. Hän on tarvittaessa ohjannut runsaisiin lisätutkimuksiin - sen mukaan että mihin rahavarani ovat milloinkin riittäneet. Olen T3-lääkityksellä, mutta Villen ohjeistuksella niin lähellä lääkkeettömyyttä, että kiitos siitä Ƚ Kaikille ei tietenkään lääkkeettömyys käy - se on selvä. Ei hänkään kenellekkään kilpirauhaslääkkeitä / lisämunuaisongelmiin olevia hoitoja ja lääkkeitä määrää - jos potilas ei niitä henkensä pitimiksi tarvitse.

Antakaa tämän potilaasta välittävän lääkärin jatkaa toimintaansa, muuten meitä on kohta laaja joukko jotka ovat lääkärittömänä. Turha meidän on mennä julkiseen terveydenhuoltoon - siellä kouraan annetaan resepti mielialalääkkeisiin, unilääkkeisiin, särkylääkkeisiin ja kehotetaan menemään kotiin.
___________

Lea S.: TK:ssa minun vatsavaivoja hoidettiin vain happosalpajilla joita vaihdettiin mm minua näkemättä.Oli kaikenmaailman selittämätöntä vaivaa.Ville otatti kokeita ja kappas kummaa kun löytyi maitoproteiiniallergia, kilpparin vajaatoiminta ja somacit sun muut on pois käytöstä, väsymys kaikonnut tyroksiinin aloituksen jälkeen.Olen ollut Lupauksessa asiakkaana yrityksen aloituksesta saakka ja saanut aina parasta ja perusteellista hoitoa!
__________

Leena K.: Minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta yksityisklinikalla lapsettomuushoitojen yhteydessä 2000-luvun alkupuolella. Minulle määrättiin Thyroxin-hoito, mutta sille ei tullut vastetta. Keskenmenoja tuli, painoni nousi monta kymmentä kiloa, aineenvaihdunta oli aivan jumissa, hiukset tippuivat päästä ja mielialakin laski. Jyväskylän naistentautien poliklinikalla vähäteltiin TSH-arvoani, vaikka se oli viitteiden ulkopuolella. Ainoa ohje oli, että raskaaksi tullessa Thyroxin-annos pitää tuplata. Muita oireitani alettiin hoitamaan reilulla annostuksella MT-lääkkeitä, mutta eihän niistä apua ollut kun varsinainen syy on ihan jossain muualla.

Varasin ajan endokrinologille Jyväskylään Suomen Terveystalolle, mutta siellä minulle sanottiin vain Thyroxin-hoidon olevan kelvollista. Siitäkin huolimatta, että sitä oli jo kokeiltu pitkään ilman hoitovastetta. Mistään muusta vaihtoehdosta ei edes keskusteltu. Myöhemmin sain kuulla lääkärikeskus Lupauksesta ja sen hyvistä hoitotuloksista. Varasin ajan ja ensimmäistä kertaa minusta tuntui, että minua kuunnellaan ja minua halutaan auttaa. Minun potilashistoriaani ja sen hetken vointiani tutkittiin todella tarkasti. Kaikki aikaisemmat lääkitykset selvitettiin, elintavat selvitettiin jne. Minulta otettiin laajasti verikokeita ja vointiani selvitettiin kokonaisvaltaisesti eikä yhtä ainoaa oiretta tuijottaen. Lopulta muutamia kuukausia kestäneiden tutkimusten jälkeen minulla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja sen lisäksi lisämunuaisen uupumus. Minulle määrättiin T3-/T4-yhdistelmähoito hyvin varovaisella annostuksella ja jatkuvalla seurannalla. Varovaisella aloituksella varmistettiin oikea annostus ja seuranta jatkui edelleen säännöllisenä.

Syksyllä 2014 sain tietää olevani raskaana ja varhaisultrassa yllätys oli vielä isompi raskauden paljastuessa kaksosraskaudeksi. Ensi-ilon jälkeen mielen valtasi huoli, sillä kaikki aikaisemmat raskauteni ovat päättyneet keskenmenoon. Nyt minun ja lasteni turvana oli kuitenkin muutamaa kuukautta aiemmin aloitettu T3-/T4-yhdistelmähoito kilpirauhasen vajaatoimintaan.
Äitiyspoliklinikalla asia otettiin puheeksi ja kas kummaa, K-HKS:n endokrinologian ylilääkäri käski lopettamaan hoidon välittömästi. Vain Thyroxin-hoito olisi ollut kelvollista. Ja tämä lausunto
annettiin siis minua tapaamatta. Pyysin, että pääsisin tapaamaan endokrinologia, mutta se ei onnistunut. Sain lähetteen, mutta siltikään minua ei vastaanotettu endokrinologille. Tuli vain kirje, jossa käskettiin lopettamaan yhdistelmähoito ja jatkamaan Thyroxin-hoidolla. Äitiyspoliklinikalla kuitenkin onneksi sanottiin jo ensitapaamisella, että toki voin jatkaa yhdistelmähoitoa, mutta he eivät valitettavasti sitä pysty tarjoamaan muuten kuin kirjoittamalla lähetteet verikokeisiin.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito jatkui siis Lupauksessa ja kontrollointi oli tiheää ja säännöllistä.
Koko raskauden ajan kilpirauhasarvot pysyivät hyvinä ja vointini oli parempi kuin koskaan ennen. Tuplatytöt syntyivät täysin terveinä keväällä 2015 ja nykyään he ovat pirteitä päiväkotilaisia.
Lääkärikeskus Lupauksen ansiosta minulla on elämässäni nykyään nämä ihanat tuplatytöt ja kilpirauhasen vajaatoimintakin on saatu hoitotasapainoon. Olen ikuisesti kiitollinen saamastani avusta! Siksi lupaus myös toiseen suuntaan, lupaan olla tukenanne tässä asiassa ja tehdä kaikkeni paremman terveydenhuollon eteen. Mikäli tarvitsette esimerkkejä antamastanne hoidosta, tulen perheeni kanssa erittäin mielellään esimerkiksi siitä, mitä hyvällä hoidolla voi saavuttaa. Kirkkaimpana tähtenä kaksi pirteää päiväkotilaista!!
__________

Sanna L.: Ravasin monta vuotta eri lääkäreillä, saamatta apua. Kerta käynti Lupauksessa riitti. Sain apua ja olen siitä kiitollinen. Heräsin usean vuoden sumuisen taistelun kautta henkiin. Iso kiitos,
Lupaukselle ❤
__________

Laura S.: Täällä samaa tarinaa пડ Pitkä sumuinen jakso alkaa olla takanapäin, ja tästä kiitos kuuluu Ville Pöntyselle ja Lääkärikeskus Lupaukselle
__________

Titiu N. Hyvä Valvira, Lääkärikeskus Lupauksen Ville Pöntynen ei ole lääkärini, mutta siitä huolimatta kirjoitan teihin vedoten. Ensimmäinen minua onnistuneesti hoitanut lääkäri Karin Munsterhjelm-Ahumada on jo jäänyt eläkkeelle joten häneltä ette lupia kerinneet evätä. Olette kuitenkin vieneet luvat jo yhdeltä minua hoitaneelta lääkäriltä Erkki Antilalta joka toimi Helsingin Mehiläisessä ja jonka tyytyväinen potilas kerkesin olemaan 6 vuotta. Nämä kaksi uraanuurtajaa saivat minut takaisin jalkeille ja työelämään. Olen heidän ansiosta ollut toimiva yhteiskunnan jäsen veronmaksaja jo kohta 15 vuotta. Nyt vaikuttaa siltä, että olette taas rajoittamassa yhden rohkean uranuurtajalääkärin toimilupia. Ennen heitä, aikana jolloin söin vielä Tyroxinia radiojodihoidosta johtaneeseen vajaatoimintaan, sain kolmelta eri Helsingin johtavalta endokrinologilta ja lukuisilta yleislääkäreiltä osakseni vähättelyä, arvostelua, uhkailua ja lopulta jopa sitten ehdotuksen että oireeni ovat vain pään sisälläni. Silti kaikki näistä hirveistä lääkäreistä ovat vielä työssään. Jos olisin kuunnellut heitä, söisin tällä hetkellä suuria määriä kipulääkkeitä, masennuslääkkeitä, kolesterolilääkkeitä, vatsalääkkeitä ja toki edelleen myös Tyroxinia, joka ei vain sopinut juuri minulle. Nyt, olen kohta sen 15 vuotta syönyt vain yhtä lääkettä, eläinperäistä kilpirauhaslääkettä.

Nyt tosin jälkeenpäin kun mietin, niin olen varma, että olisin päättänyt jo elämäni jos olisin joutunut jäämään Tyroxinille. Se ei ollut elämisen arvoista elämää. Minulta tippui hiukset päästä, lihoin 6kk sisällä 25kiloa, ihoni oli niin kuiva että se vuosi verta kyynärpäistä ja polvista, katseeni tuli myöhässä ja aloin unohtamaan yksinkertaisia sanoja. Kaikki tämä vaikka olin täysin "viitearvoissa". Ja koska olin täysin "viitearvoissa" niin minulle väitettiin että oireeni ovat kuviteltuja.

Olette evänneet luvat niin monelta lääkäriltä joita heidän potilaansa palvovat koska he ovat saaneet elämänsä takaisin näiden lääkärien antaman hoidon ansiosta. Niin monta potilaiden "viimeistä toivoa" on nyt viety pois. Potilaat ovat peloissaan koska teidän toiminnan takia kilpirauhassairauden ympärille on tullut muille lääkäreille pelon ilmapiiri jonka varjossa he eivät uskalla määrätä lääkkeitä joita on määrätty jo KAUAN ennen Tyroxinin olemassaoloa. Minun omakin nykyinen lääkäri uusii Nature-Throidini hyvin hiljaa, pyytäen että piilotan hänen tietonsa Oma Kanta palvelustani jotta hänen ei tarvitsisi pelätä teidän toimenpiteitä jonkun kateellisen kantelun pohjalta, mutta hän pystyisi silti vielä auttamaan potilaitaan.

Itsehän potilaana olen suunniltani huolesta tämän asian kanssa. Me kärsimme tästä eniten. Mutta minua te ette kuuntele, niin kuin ette yhtäkään muuta potilasta. Teitä kiinnostaa vain kantelu ja
kateus.Tai siltä se vaikuttaa hyvin vahvasti täältä kansan syvistä riveistä katsottuna. Olen niin
huolissani, että menetän tämänkin lääkärini, että olen jo säästänyt 5k varatilin itselleni jonka
avulla suunnittelen muuttoa Kanadaan tai muualle eurooppaan jos käy ilmi, että en saa enää
uusittua reseptiäni. Pidän aktiivisesti omaa listaa yllä lääkäreistä ulkomailta joista tiedän, että
heihin voin tukeutua jos meidän kotosuomessa noitajahti jatkuu ja tämä pelon ja kateuden ilmapiiri laajenee liian pitkälle. Mikä maa sellainen on asua jossa joudun säästämään monia tuhansia rahoja sitä päivää varten kun minulta evätään lääkitys jonka takia pysyn elossa ja jonka avulla olen verorahani tänne maksanut?

Mitä teitä vaivaa? Miksi ette ole potilaiden puolella?

__________

Miia S. Olen itse funktionaalisen lääkärin asiakkaana Helsingissä ja se on paikka, jossa olen saanut
aidosti kuuntelevan lääkärin ja apua yli 30 vuotta jatkuneisiin terveysongelmiin. Tartuin itse tieteeseen ja olen penkonut netistä aktiivisesti tietoa mm. kilpirauhaseen, lisämunuaisten uupumiseen, b12-vitamiinipuutokseen, raskasmetallien aiheuttamiin terveysongelmiin ja autoimmuunisairauksiin.
Tieto on pitkälti funtionaalisten lääkäreiden tai johonkin yksittäiseen ongelmaan paneutuneen asiantuntijan tuottamaa tietoa englanninkielisenä.

Sen lisäksi että oma tieto lisääntyy ja jonkunlainen kuva, mitä omassa kehossa on vialla, on myös
käynyt ilmi vastaavanlainen ajojahti näitä valtavirrasta poikkeavia ja toimivia hoitoja tarjoavia ammatinharjoittajia kohtaan myös muualla maailmassa. Oikeasti on tullut fiilis, että ihmisten
parantaminen huokeimmin ja toimivammin menetelmin ravinnon ja vitamiinien sekä mineraalien
avulla on uhka lääketeollisuuden miljardiliiketoiminnalle. Parempi, että kansa sairastaa ja vetää
statiinia ja muita rahaa tahkoavia kemiallisia nappeja naamariin.

Kunnioitan Villen rohkeutta puolustaa kolleega Olli Poloa ja toivottavasti nämä potilaiden tarinat
saisivat lopun Valviran ahdistelulle sivistysvaltiossa. Unohdetaan, että ihmiset tosiaan löytävät
itsekin netistä luotettavan tiedon ääreen ja lääkäreiden tulisi karistella ylimielinen vanhan ajan
auktoriteetti ja opetella kanssakulkijaksi potilaan rinnalle tuoden ammattitaitonsa vuorovaikutukseen, jolla saadaan kansalaiset pysymään terveinä ja työkykyisinä.

Omalla kohdallani en edes uskalla ajatella, mitä olisi tapahtunut, jos olisin tyytynyt
normikoululääkärin lopputulemaan, ettei mitään vikaa ole kun pari verikoetulosta on viiterajoissa.
__________

Mari K. Uskomatonta räpellystä tuo Valviran touhu! Tk.ssa minua hoidettiin pelkällä thyroxiinillä ja
kun olo ei lähtenyt korjaantumaan, vika käännettiin korvien välissä olevaksi ongelmaksi. Monta
kertaa lähdin tk.sta itku kurkussa ja luulin oikeasti, että olen tulossa hulluksi. Onneksi löysin Villen ja sain avun häneltä. Miksi jahdata lääkäriä, joka auttaa potilasta ja potilaan olossa näkyy
huomattava muutos parempaan? Eikö ennemmin näitten tk-lääkäreiden touhuja tulisi tutkia
enemmän? Jos esim. Liothyronin on niin vaarallinen lääke, niin miksi sitä edes on apteekissa?

Voimia Villelle ja Riikalle, me lukuisat teiltä avun saaneet potilaat olemme teidän tukena!
__________

Mira H. Hei! Olen ollut Lupauksen asiakas reilun vuoden. Asun itse Oulussa, mutta kun edellinen
lääkärini Valviran johdosta menetti lupansa kirjoitta kr-lääkkeitä niin siirryin Lupauksen asiakkaaksi. Saamani lääkkeen ( liothyron + thyroxin ) avulla olen pystynyt jatkamaan työelämässä jälleen. Tuon lääkityksen avulla minulta on lähteneyt mieletön koomaväsymys, väsymyksestä johtunut ruma turvotus kasvoista, ummetus, palelu sekä henkinen hyvinvointi parantunut huomattavasti. Aiemmin kärsin masennuslääkkeestä huolimatta epämääräisistä ahdistusoireista, paniikkituntemuksista mm. Kiitän ja siunaan näitä lääkäreitä jotka oman ammattinsa menettämisen uhalla uskaltavat hoitaa meitä hyvillä ja tehokkailla lääkkeillä <3 !
__________

Paula H. minäkin lupauksesta saanut apua <3 kukan muu ei ikinä ennen perehtynyt ja auttanut kuin Ville <3 on vain syytelty ja pidetty huonona ihmisenä ja on oma vika, että on sairas. ainut lääkäri joka on hoitanut potilasta eikä arvoja! nyt pelottaa enkä ole ainut vuosikymmenien matka lupaukseen ja nyt hyppy kerroksista alas? ei ihmiset jaksa enempää, kun viimeinenkin toivo  viedään! valvira ja päättäjätkö (ja ne kolleegat ketkä näitä valituksia tehtailee) ottavat meidän henget kontolleen??! luotan lupauksen hoitoon 100% ikuisesti.
___________

Mirjami L. Ennen Villen apua juoksin lääkäristä toiseen, sillä tarvitsin lääkkeeksi Thyroidia
kilpirauhasen vajaatoimintaani, eikä normaalit terveyskeskuslääkärit sitä suostuneet määräämään.
Lääkärikeskus Lupauksen Villen luona alettiin tutkia minua kattavasti niin, että saatiin suolistoni kuntoon. Minulta löydettiin maitoproteiiniallergia sekä gluteeniyliherkkyys. Maidon ja gluteenin poistuttua ruokavaliostani ihoni ihottumat paranivat, väsymys alkoi väistyä ja turvotus väheni.
Pystyin myös jättämään kilpirauhaslääkkeeni pois, kun syy huonoon vointiin löytyi. Toivoisin että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus näin kattavaan hoitoon, missä lopputulos on potilaan kannalta merkittävästi parempi, kuin normaalilla terveyskeskuslääkärin asiakkaalla, jolla kohtalona saattaa olla toimimaton kilpirauhaslääkitys ja masennuslääkkeiden kierre.
__________

Helka M. Minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta julkisella puolella vuoden 2009 tienoilla. Sain Thyroxin-lääkityksen joka poisti osan oireista. Kun sanoin terveyskeskuslääkärille että olo on kurja vielä lääkenoston jälkeen, sain kuulla että olen vain masentunut. Kilpirauhasta ei tutkittu sen enempää. Myöhemmin sain potilaiden vertaistukiryhmässä vinkkiä siitä mistä voisi saada parempaa hoitoa. Menin Villen vastaanotolle keväällä 2014. Alettiin tutkia miksi kilpirauhanen ei toimi ja olossa on parantamisen varaa. Sain lisäravinne- ja ruokavalioneuvoja. Minulla aloitettiin Liothyronin Thyroxinin rinnalla. Lupauksen hoidon ansiosta pääsin tähystykseen ja minulta löytyi crohnin tauti. Minua on hoidettu kokonaisuutena, tavoitteena että pärjäisin joskus mahdollisimman vähillä lääkityksillä. Olen raivostunut, peloissani ja kauhuissani jos vihdoin saamani tasokas hoito uhataan evätä minulta ja muilta potilailta. Täydellisessä maailmassa jokaisen olisi mahdollista päästä Lääkärikeskus Lupauksen tasoiseen hoitoon.
__________


Lissu P. `Viitteissä' ja siihen loppuvat tutkimukset. Toisaalla lääkäri hyppi tasajalkaa, että jollei kukaan muu näitä turhia tutkimuksia lopeta, niin sen teen minä. Kun erään vertaispotilaan neuvosta päätti potilas konsultoida etänä Lupausta, niin sieltä vasta kehotettiin aloittamaan moninaiset selkeät tutkimukset. Tästä nyt voi ihan päätellä, kummassa potilasta hoidettiin, ja kummassa jätettiin heitteille selviytymään.

Ja ihan vaan lopputulemasta, niin kyllä, taustalta löytyi monenlaista lisämunuaisen kuorikerroksen
ongelmaa, raudan puutosta jne. Kyllä kannatti penkoa syvemmältä. Kiitos osaavan henkilökunnan, niin potilas sai tarvitsemaansa apua etsittyä toisaalta funktionaaliselta puolelta, kun muualta ei apua saanut. Tämä vahvistus lisätutkimusten tarpeelle löytyi siis Lupauksesta etänä, kun muualla lyötiin hanskat tiskiin.
__________

Virpi T. Voimia Ville ❤ Ei tää voi olla totta, sairasta touhua!!!Jo toinen lääkäri mun kohdalla, jonka oikeuksia aiotaan rajoittaa 􀚔.Nämä kaksi lääkäriä on parhaimmat lääkärit, jotka tiedän.Sain elämäni takaisin kilpirauhaslääkityksellä, Villen aloittaman suoliston ym.hoidon ansiosta voin nyt hyvin pelkällä thyroxinilla ja olen päässyt työelämään kiinni.Ville kuuntelee asiakasta ja hoitaa todella asiantuntevasti! Valviran touhu näyttää olevan läpimätää!Siellä asioista päättävät näköjään haluaa, että ihmiset on huonokuntoisina sairaslomalla. 􀚔 Minä en vaan käsitä, mikä tään kaiken vainon takana on??!
__________

Ritva M. Sain avun Villeltä ja yhdistelmälääkityksestä. Pääsin jälleen nauttimaan elämästäni ja tekemään normaalia asioita sekä matkustamaan ja harrastamaan. Olin todella huonossa kunnossa muutaman eri endon jäljiltä jotka eivät osanneet minua hoitaa.

Kiitos Ville ja kiitos Lupauksen muu ystävällinen ja huolehtiva henkilökunta.
__________


Sari Å. Olen itse saanut useilta terveyskeskuslääkäriltä ja jopa endokrinologilta osakseni alaarvoista
hoitoa ja vähättelyä ja osaamattomuutta; jos lääkäri ei tiedä mikä potilasta vaivaa, on potilas luulosairas. Eikö tuo mene melkoisesti väärin!!

Lupauksessa selvittämisasenne on ihan toisenlainen; tarkoituksena on löytää juurisyy, jonka pystyy
myös perustelemaan, sekä etsiä siihen auttava hoito. Oma terveydentilani selvittäminen on vielö
kesken, mutta olen optimistinen, kunhan vain Lupaus saa jatkaa toimintaansa!

Ymmärtävien, osaavien ja välittävien lääkäreiden ajojahti on käsittämätön, enkä voi ymmörtää,
että miten sitkeästi Valvira ja valittavat (ilmeisesti asiaanperehtymättömät) lääkärikollegat ja
endokrinologit voivat vielä pitää silmänsä kiinni ja uskoa omiin valheisiinsa. Kun oikea ymmärrys
valkenee, niin käännetäänkö tilanne silloin toisinpäin? Viedäänkö silloin oikeudet niiltä lääkäreiltä,
jotka ovat itse asenteellisia, eivät tutki tai selvitä, vääristävät labratulosten tulkintaa, pitävät potilaan alidiagnosoituna ja alihoidettuina ja todellakin vaarantavat potilaan terveyden omalla osaamattomuudellaan ja välinpitämättömyydellään.

__________

Weera Elina Sain hyödyn itse minua 30 vuotta piinanneisiin oireisiin joita on tutkittu pienestä lapsesta saakka tyhjin tuloksin. Kuitenkin täällä sain selvät testit tulokset ja ohjeet ja pilkuhiljaa noin vuoden sisään aloin vihdoin parantua 30 vuoden vaurioista. Olen erittäin kiitollinen.

Mielestäni tärkeää on että lääkärit osaavat ohjata eteenpäin tarvittaessa. Ja se mistä ei itse tiedä siihen ei tarvitse ottaa kantaa. Meillä myös 3 vuotias tytär käy nyt samaa polkua ja jo ajoissa selvitämme hänen kehonsa haasteet ja tuemme ne tiedostaen hänen kasvuaan. Kehoja on erilaisia ja myös hoitoja on oltava erilaisia.
__________

Marko I. Tämähän on aivan järjetöntä! Itse en ole vielä edes päässyt todellisen avun piiriin vaan syön tyroksiinia 100mg kiltisti, koska muuta eivät lääkärit rohkene määrätä. Oireita on ja ne ovat
pahentuneet, mutta kun arvoni ovat ohjearvojen sisällä 0,2 tarkkuudella eli aivan ylärajoissa. Ei lääkitykseen tai hoitoon tehdä muutoksia. Näin ne sitten tekevät. Valviran tässä joutaisi virkarikos
selvitykseen eikä asialle omistautuneet lääkärit. Sellaisen kun vielä jostain suomesta löytäisin itsellenikin. Tsemppiä sinulle tulevaan, otetaan nyt vastaan se mitä tulee, mutta kansanedustaja
ystävilleni annan kehotteen tonkaista tätä kysymyksin.

__________

Katja L. Monta vuotta sumussa eläneenä ja monta vuotta elämää eläneenä ilman minkäänlaista
muistikuvaa Thyroxinin voimalla. Vuosia turhaan apua pyytäen eri lääkäreiltä ja viimeiset sanat Kuopion terveyskeskuslääkäriltä olivat, että ei ole muualla vika kuin päässä. Villen kokonaisvaltaisten kokeiden ja tutkimusten jälkeen, hänen valtavan osaamisensa ansiosta sain elämäni takaisin ! Ne ihmiset/päättäjät, jotka ovat ottamassa vastuun minunkin elämän jatkumisesta jos Villen oikeudet viedään, haluan kyllä henkilökohtaisesti tavata kaikki naamatusten. Aika raskas taakka tulossa niiden kannettavaksi, kun tuhannet ihmiset jätetään heitteille

__________

Teija P. Tarinani: Sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan vuonna 2005. Tyroksiini ei auttanut,
mutta sain avun T3-monoterapiasta. Suurin osa oireistani poistui, mutta koin itseni edellään normaalia väsyneemmäksi. Edellisen lääkärini oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita rajoitettiin,
joten siirryin Ville Pöntysen asiakkaaksi muutama vuosi sitten.

Villen ansiosta selvisi, että suolistoni ei ollut kunnossa. Ravintoaineet eivät pääseeet imeytymään
kunnolla mm. suoliston bakteerikannan liikakasvun (SIBO) vuoksi. Minulla todettiin myös yliherkkyys gluteenille sekä maitoproteiinille. Lisäksi olin herkistynyt muutamille muille ruokaaineille, ja suolistossani oli suolahappovaje. Minulla todettiin myös aminohappovaje. Aloin syödä aminohappoja, joilla on ollut erittäin positiivinen vaikutus. Energiatasoni on noussut selvästi.

Lääkärikeskus Lupauksen ravintoterapeutti teki minulle ravinto-ohjelman, jota noudattamalla
suolistoni kunto parani huimasti. Mahani ei enää turvonnut, ja mikä yllättävintä, krooninen yskäni
parani!

Ville kertoi minulle DIO2-geenitestistä, jonka avulla voidaan selvittää, ovatko ongelmat T4-
hormonin muunnossa T3-hormoniksi geeniperäisiä. Kävin testissä ja tuloksena oli, että minulla on
geenivirhe, mikä aiheuttaa muunto-ongelman. Tämä oli helpottava tieto. Nyt sairastumiselleni ja
sille, että tyroksiini ei toimi, oli selitys.

Kiitos Villen ja ravintoterapeutti Hannelen, suolistoni on nyt hoidettu kuntoon ja aminohappovaje
on korjaantunut. Mahan turvotus on poissa, olen hoikistunut normimittoihini, pääsin eroon yskästä ja oloni on energisempi kuin ennen.

Olen aina saanut puhelinajan lääkärille nopeasti, kun minulla on ollut kysyttävää. Potilaasta on niin
sanotusti pidetty hyvää huolta. Kiitos, Ville, Hannele ja lääkärikeskus Lupaus!

__________

Mirva P. Mä en asioinut kilpirauhasasioissa Lupauksessa, mutta mun vajaatoiminta on niin paha,
että epäilen pysyisinkö edes hengissä pelkällä Thyroxinilla. Tän hirvittävän sodan ja ajojahdin
seurauksena en tiedä, mistä tuun saamaan reseptin taas muutaman kuukauden päästä kun edellinen menee vanhaksi. Tosi ahdistavaa.

Sen sijaan asioin Lupauksessa siinä tilanteessa, kun julkisella puolella mulle kerrottiin että ne ei
tiedä mikä mussa on vialla, eivätkä tutki tai yritä edes hoitaa enää kun mitään syytä oireille ja
poikkeaville laboratoriolöydöksille ei löytynyt. Hirvee läjä oireita ja kuumetta joka päivä, vuoden
ajan. Tutkittiin lupusta ja montaa muuta autoimmuunisairautta, borrelioosia, tuberkuloosia,
leukemiaa ja montaa, montaa muuta hirvittävää sairautta. Lopulta sanottiin, että ei voi mitään ja
voi olla että tulen kuolemaan. Lupauksessa löytyi kertakäynnillä paha maitoallergia ja suolistotulehdus, joiden hoitamisen jälkeen oon saanut elämäni takaisin. Tai enemmänkin. Toivuin
kuntoon ja onnistuin kaikkien terveysongelmien jälkeen saamaan lapsenkin. En voi ikinä kiittää
tarpeeksi. <3

Hankalien sairauksien kanssa on ihan tarpeeksi hankalaa ilman, että täytyy tapella myös hankalien
ja hoitohaluttomien lääkärien kanssa saadakseen edes puolivillaista hoitoa.

Kiitos tuhannesti Ville ja lääkärikeskus Lupauksen koko henkilökunta siitä mittaamattoman
arvokkaasta työstä jota te teette.

__________

Kirsi T. Täällä myös yksi kohtuu pitkän hoitotien kulkija. Julkisen puolen thyroxin määräys vei
minut ojasta allikkoon. Juoksin vuoden lääkäriltä toiselle kun thyroxin hoito aiheutti minulle
toksiset oireet. Siitä on mustaa valkoisella endon kirjoittamana. Lopulta sain avun fuktionaaliselta
lääkäriltä joka uskalsi kokeilla eläinperäisiä lääkkeitä. Oman lääkärini lopetettua vastaanottonsa
jouduin julkiselle puolelle taistelemaan. Kaikki meni kohtuu hyvin kunnes eteen sattui lääkäri jonka
Valvira oli pelotellut kuoliaaksi. Onneksi olin siinä vaiheessa jaloillani ja sain taisteltua itseni
endolle. Lopulta löytyi myös syy miksi kehoni ei siedä tyroksiinia. Minulla on Dio2 geenivirhe. En
tiedä mihin joudun jos nykyinen lääkärini lopettaa ja en saa enää lääkkeitäni. Pedin pohjalta
opiskelemaan uutta ammattia on ollut pitkä ja kivinen tie. Toisaalta se taistelu sai minut
valitsemaan hoitotyön uudeksi ammatikseni.
__________

Tuula K.
Minulla on todettu 1997 Basedov, kun olin vain 29- vuotias. Sitä ensin hoidettiin vuoden
ajan tuloksetta työterveyshuollossa Tyrazolilla. Sitten päädyttiin radiojodihoitoon, josta minulle
työterveyslääkäri kertoi, että vajaatoiminta on siitä varma seuraus, mutta sitä on helppo hoitaa
Thyroxinilla. Sitä "helppoutta" jatkui neljätoista helvetillistä vuotta, minun nuoruuteni ja
aikuisuuteni tärkeimmät vuodet. Näihin vuosiin sisältyi aivosumua, aloitekyvyttömyyttä, apatiaa,
loputonta väsymystä, heikkoutta, diabeteksen oireet, nivelkivut, turvotukset, 20 kiloa ylipainoa,
vaikea ummetus, kaksi erittäin vaikeaa raskautta huonossa hoitotasapainossa kilpirauhasen
kanssa, arvot heittelivät miten tahtoivat, kaksi lopputiliä sairastamisen vuoksi, työttömyyttä,
Thyroxinia säädeltiin työterveyshuollon ja myöhemmin lukuisien terveyskeskuslääkäreiden taholta
ylös ja alas, parisuhdeongelmat minun jatkuvan sairastamisen vuoksi ja erittäin vaikean uniapnean
kehittyminen tänä aikana. Kunnes aloin itse ottaa selvää asioista ja tutustuin muihin kilpirauhasen
lääkitysvaihtoehtoihin. Eläinperäisen kilpirauhaslääkityksen sekä Lääkärikeskus Lupauksen lääkäri
Ville Pöntysen avulla ja myötävaikutuksella olen saanut elämäni ja terveyteni takaisin niin, että
olen opiskellut lähihoitajaksi ja palannut takaisin työelämään toivottavasti eläkeikään saakka.


Edelleen minulla on haasteita terveyteni kanssa, nuo neljätoista helvetillistä vuotta on jättäneet
jälkensä kehooni enkä varmaan parane enää koskaan entiselleni. Lääkäri Ville Pöntynen on
lupauksensa mukaan pitänyt minut elävien kirjoissa. Toivon todella paljon voimia ja viisautta
Villelle ja Lupauksen väelle selvitä tästä ja jatkaa ansiokasta työtä meidän potilaiden parhaaksi
niinkuin tähän asti olette toimineet.
__________


Tanja P. Olen sairastanut seitsemän vuotta ja taakse jäi viisi tai kuusi lääkäriä ennenkuin löysin
apua Lääkärikeskus Lupauksesta useampi vuosi sitten. Olen sanonut useasti, että sain uuden
mahdollisuuden Villeltä ja hänen kolleegoiltaan ja edelleen olen siitä ikuisesti kiitollinen. Muistan
elävästi sen hukkumisen tunteen jonka äkillinen sairastuminen toi mukanaan. Tuntui, etten tiedä
mihin suuntaan voisi edes uida kun sairaus oli kuin "jäätävä meri" ympärillä. Villen hoitaessa
oireiden syytä pelkkien oireiden sijaan aloin päästä pinnalle. Se tunne, kun alkoi tuntua siltä että
"pää pysyi pinnalla", se oli mahtava tunne! Hoitosuhteen jatkuessa pikkuhiljaa pääsin
kuvainnoillisesti jo laiturillekin -huterahan se oli mutta pystyin edes seuraamaan normaalia
elämää. Se kiitollisuuden, onnen ja ilon määrä oli valtava. Pian pääsin huteraa laituria pitkin
"saaren rantaan". Siellä "rannassa" katselin uskomatta silmiäni, että olin päässyt pois "merestä",
jonka vankina olin vuosien ajan kokenut olleeni. Nykyään olen jo vahvasti osa jälleen "saarta" ja
sen elämää -normaali arki on alkanut sujua ja sairaus pysyä hallinnassa, takataskussa mukana koko
ajan muttei enää määräävänä tekijänä. En halua kuitenkaan joutua sinne "jäätävään mereen" enää
takaisin. Joka päivä pelkään, että tapahtuu jotain joka vie minut lähemmäksi sitä "sairauden
jäätävää merta". Muistan ensimmäisellä kerralla Villen tavatessani, kuinka hän sanoi, että Lupaus
on lupaus siitä, että hän pyrkii auttamaan minua sairauteni kanssa niin pitkään kuin minusta
tuntuu että apua tarvitsen. Tämä on ollut pelastava oljenkorteni näiden vuosien varrella, ei vain
minulle vaan myös läheisilleni joihin sairauteni on myös heijastunut. Uskon, että tavalla tai toisella
tämä lupaus pitää loppuun saakka. On eri tapoja tehdä työtä, mutta minusta Ville tekee työtä
täysin lääkärinvalan mukaisesti ja potilaslähtöisesti. Kiitos siitä.

__________

Matti K. Olen ollut julkisella puolella (Lupauksen lähetteellä) tähystyksessä ja rakenteellista vikaa
ei löydetty, sain diagnoosin ärtyneen suolen oireyhtymästä ja opastuksen ruoka-aineista, joita
välttämällä moni on saanut helpotusta vaivaansa. Lupauksessa minut tutkittiin kattavasti, minulla
todettiin hiiva ohutsuolessa, joka häädettiin kuurilla ja ruoka-ainepaneelissa todettiin vasta-aineita
n. puolelle yli 80 tutkitusta ruoka-aineesta. Sain ohjeet rotaatiodietista ja suosituksen 6 kk:n
maidottomuudesta. Vatsan oireet vähenivät radikaalisti 1 - 2 vkon kuluessa. Projekti on kesken,
mutta voin paljon paremmin, kiitos Lupauksen.

__________

Anna Koo
Etelä- ja Itä-Suomen kilpirauhaslääkäreitä koluttuani ihan paras lääkäriasema koko
matkani ajalta tämän sairauden kanssa. Laajasta alkuhaastattelusta ja kattavista labrakokeista
lähtien hoito on kokonaisvaltaista ja yksilölliset seikat huomioivaa! Laadukasta tekemistä ja
palvelua, tällaisia paikkoja lisää.
__________

Helena S.
Paras lääkäri <3. 15v taistelin yleisessä terveydenhuollossa ja KUKAAN ei
KUUNNELLUT eikä halunnutkaan tutkia mikä olisi mahdollisesti oireideni aiheuttaja. Olin
somatisaatiohäiriöinen :-( Ikinä ei ole ollut niin perusteellista ja lämminhenkistä lääkärikäyntiä,
kun Lupauksessa. Siellä tehdään kyllä kaikki mahdollinen potilaan auttamiseksi!!

__________

Hanna-Leena S. Oman kokemukseni mukaan Lupaus oli ainoa lääkäriasema, joka kiinnostui syistä
eikä vain hoitanut oireita. Näin saimme lapseni keliakian kiinni.

__________


Kaisu Maaria Laitoin äsken Valviralle sähköpostia. Siinä on erittäin tiivistetysti oma tarinani:

Valvira hyvä!


Ville Pöntynen on lääkärini, vaikka vastaanotto on Kuopiossa ja itse asun Oulussa. Niin kauas piti
lähteä ennen kuin sain avun yli pari vuosikymmentä kestäneeseen oireiluun.
Tänä syksynä olen aloittanut uudelleen Lindy hop -harrastuksen. Tiedättekö tanssin? Sitä ei ihan
huonossa kunnossa voi tanssia. Olen myös palaamassa työelämään 3,5 vuoden työttömyyden
jälkeen. Työttömyyteni johtui siitä, että terveydellisistä syistä jouduin lopettamaan yritykseni, joka
terveenä ollessani olisi ollut kannattava.

Kun pitkän lääkärimatkan ja rahan puutteen vuoksi asioin alkuvuodesta välillä Oulussa lääkärissä ja
terveyskeskuslääkäri kirjoitti minulle puoli vuotta sairauslomaa, niin Kela eväsi sen heille sopivan
diagnoosin puutteessa. Meillähän Suomessa diagnoosi on tärkeämpi, kuin se, että potilas tulee
terveeksi tai saa edes minkäänlaista apua.

Terveyskeskuksesta olisin saanut keväällä turhan lähetteen sairaalan tutkimuksiin. Siihenkö
meidän yhteiskunnalla on varaa, muttei siihen, että potilaat tulevat terveeksi?
Minä valitsen kuitenkin mieluummin terveeksi tulemisen ja sellaisen lääkärin, joka on oikeasti
kykenevä auttamaan minua siinä. Ville Pöntynen on juuri sellainen lääkäri.
Hän tekee työtään suurella sydämellä, mutta ennen kaikkea hän ottaa asioista selvää ja tietää, mitä tekee. Sekö on todellakin meillä kiellettyä?

Hyvä Valvira, en tiedä vielä miten toimin, jos rajoitatte Villen oikeuksia lääkärin työhön. Mutta sen
takaan, etten hiljene.  Potilaat tulevat kääntämään joka kiven ja kannon, että järki voittaa. Ilmeisesti on alettava etsiä  tosissaan median edustajia, jotka tuovat kaiken Valviran harjoittaman kiusaamisen ja lääkärien tietämättömyyden päivänvaloon.

Toivon, ettei meidän kenenkään tarvitse hävetä vuosikymmenten päästä tekojamme.

Hyvin surullisin terveisin

Kaisu Leinonen
Oulu

__________


Ihana Mökö Voi kamala. 􀚷 Minun ja niin monen hoito on kesken. Apua siis tarvitaan jatkossakin. Ville on ollu ainoa, joka on yrittäny selvittää oireiden taustoja ja ollu oikeasti kiinnostunu. 􀚷

__________

Riina I. Itse jouduin lähtemään hakemaan apua terveysongelmiini Helsingistä yksityislääkäriltä,
koska Kuopiossa ei osattu auttaa ( silloin ei ollut vielä Lääkärikeskus Lupaus Oy:tä ). Onhan se aika
hurjaa. Itse en pystynyt enää kävelemään montaa sataa metriä kun voimat katosi totaalisesti, sain
outoja kouristelukohtauksia (eikä KYS:ssa edes tehty epilepsiatutkimusta vaikka kohtauksia oli...).
Että meillä on hieno arvostettu sairaalakin, mutta sielläkin vaan kohotellaan olkapäitä ja sanotaan,
ettei voi enää tutkia. Eli siihen loppuu into ja osaaminen. Kun eivät muka keksi enää tutkimuksia
tai labrakokeita, joita voisivat suorittaa. Kaikki kun ei niissä näy ja tule ilmi. Lääkärikeskus
Lupauksessa sain ekaa kertaa nimenomaan Kuopiossa sellaista kohtelua, että minua uskottin.
Kuten uskoi lääkäri Helsingissä. On hienoa, että lääkäri osaa katsoa asiaa hieman toiselta kantilta,
ei vain tuijottaen labrakokeita ja tutkimuksia, vaan lähtee oikeasti selvittämään syytä. Niin toimii
oikea lääkäri, jolla on polte työhönsä ja oikeasti halu auttaa.

__________


Heli H. 23-vuotias nuori nainen ollut Tyks:n käyvässä hoidossa yli 20 vuotta valtavan ylipainon ja
kasvun vuoksi. Aluksi lasten, sitten nuorten ja viimeksi aikuisten endokrinologisella poliklinikalla.
Hoito on ollut seurantaa ja ravitsemusterapeutin käyntejä, tuloksetta. Nuoriso ja
aikuisendokrinologisilla poliklinikoilla on todettu, ettei lihavuusleikkauksilla saada hyötyä, koska
ruokamäärät ovat niin pieniä.

Hallintoon tehty valitus 2015 päivystyskäynnin (tyrä) ulkomuotoon perustuvan diabetesdiagnoosin
vuoksi. Diagnoosi poistettiin luultavimmin, vaikka vastineessa diagnoosin tehnyt
plastiikkakirurgi osasi vielä esittää, että ennenpitkää diabetes kuitenkin tulee, eli hänen diagnoosi
oli oikeutettu.

Elokuussa 2017 gynekologi teki tarkastuskäynnillä kiireellisen lähetteen Tyks:n endokrinologiselle
ylipainon vuoksi, koska Suomessa ei hänen mukaansa kuulu joutua hakemaan hoitoa yksityiseltä
taholta.

Syyskuussa 2017 endokrinologin käynnillä, kattavien laboratoriokoetulosten perusteella lääkäri
totesi, ettei Tyksin endokrinologinen poliklinikka osaa hoitaa häntä, eikä ole mitään tahoa johon
voisi edes lähettää lisätutkimuksiin. Todettiin, että pitää odottaa 30-kymppiseksi jotta 'normaalit'
lihavuuden oireet: kohonnut kolesteroli, kohonnut verensokeri ja sisäelinten rasvoittuminen ym.
ilmaantuvat ja silloin heidän puoleen voi kääntyä uudelleen.

Tämä 'käypä hoito' on ehkä Valviran mielestä tai kansantaloudellisesti järkevää, mutta ihmisen
kannalta järkyttävää. En lähde vajavaisilla tiedoillani muutaman kuukauden hoidon ja tutkimusten tuloksia tyttärestäni Villen potilaana avaamaan, mutta samoilla laboratoriokoetuloksilla, ensimmäistä kertaa tyttäreni elämässä mykän kauhistelun ja syyllistämisen tilalla on valtavaan tietotaitoon perustuvaa tutkimusta ja ensimmäistä kertaa hän saa hoitoa.

__________


Ansa V. Sain Lupauksesta avun järkyttävään väsymykseen ja krooniseen migreeniin. Kokeet
osoittivat, että korjattavaa on paljon ja toipuminen on ollut hidasta ja edelleen kesken, mutta olen
kiitollinen saamastani avusta. Hyviä päiviä on aina vain enemmän. Kerrankin minua kuunneltiin
eikä viitattu vian olevan korvien välissä! Ilman funkkareilta saamaani apua en olisi enää työkykyinen.

__________


Katja P. Kyllä minä ennemmin kävisin teillä asioimassa kuin KYS:illä tai Pääterveyskeskuksessa
jotka kuhisee vain puoskareita tai muutoin asiattomasti käyttäytyviä "ammattilaisia" joille lääkärin
etiikka ja vala on vain sananhelinää.. Minunkin sairauksilla minun kuuluisi saada asiantuntevaa ja
pätevää hoitoa, mutta minut on jo potkittu pihalle Kipupolilta, Neuronpolilta ja viimesimmäks
Fysiatrianpolilta.. Syynä se että "lääkäri" nosti käet pystyyn kun ei ammattitaito riittänyt ja mieluummin olisi ajettu lääkitys alas.. Ja nuoko toimenpiteet ei sitten vaaranna potilasturvallisuutta..?!
__________

Katharina J V.2012 työterveyslääkäri kirjoitti minulle vielä viitteiden sisällä olevilla kilpirauhasarvoilla, mutta oireiden ja sukurasitteen perusteella thyroxin-lääkityksen. Aikaisemmin
olin saanut myös masennuslääkkeen. Jonkin aikaa olo oli ihan ok. Psykoterapiaa myös. Kuvioon tuli
mukaan järkky paleluhorkka ja työpäivien jälkeen 2-3-4 tunnin päiväunet. En jaksanut tehdä mitään. Yötkin nukuin. Lähdin etsimään vertaistuen kautta hyvää lääkäriä. Olin muös käynyt julkisella puolella endokrinologin luona, joka sanoi minulle, että kilpirauhaslääkitys minulla näyttää olevan hyvällä mallilla, muttei kuitenkaan lähde pudottamaan lääkitystäni, kun tsh oli 0.22. Kysyin oliko otettu muita kilpirauhasarvoja. Ei oltu. Sitten kävin nykyisellä funkkarilääkärillä. Alussa mitattiin 5-ht. Tosi matalaan arvoon lääkäri totesi, etten ole masennuslääkkeistä hyötynyt mitään. Aloin purkamaan masennuslääkkeen pois ja karnitiini tilalle. Kolmannella käynnillä lääkärilläni tuotti käänteen mun elämässä kilpparin vajaatoiminnan kanssa: sain thyroxinin rinnalle liothyronin-lääkkeet. Aika pian palelu oli taaksejäänyttä ja pitkät päiväunet töiden jälkeen jäivät pois. Puolitoista vuotta siihen meni, että löytyi oikea lääkitystaso. Lääkedosetissa on muutaman lääkkeen lisäksi vitamiineja, asetyyli-l-karnitiini ja alfalipoiinihappoa, sinkkiä, ubikinonia ja jodia. Seleeniä ei ole, koska se oli verikokeessa yli viitteen ja lääkäri kielsi ottamasta purkista. Vielä kun jaksan palata maidottomalle ja vehnättömälle ruokavaliolle, niin eiköhän painokin taas lähde putoamaan.

__________
Johannes K. Olen sairastanut 90-luvun puolivälistä lähtien vakavaa masennusta joka sattuu kaikenlisäksi olemaan lääkeresistentti. Nyt sairaus on kuitenkin ollut kivasti Käypä-Hoidon
ulkopuolisella laillisella lääkkeellä täydessä remissiossa useamman vuoden ja olenkin nyt sitten yllättäen psykiatrisen julkisenpuolen hoidon ulkopuolella ihan kokonaan. Eli kukaan psykiatri ei
suostu hoitamaan minua (koskee myös yliopistollista tasoa) ennen kuin toimiva psyykelääke on
laskettu alas ja sittenkin luvataan vain kokeilla uudestaan Käypä-Hoidon mukaisia lääkkeitä joista
ei ole tullut mitään muuta kuin haittoja. Villelle pisteet siitä, että suostui ottamaan minut ylipäätään vastaan! :) Esim. Terveystalolta en löytänyt ainuttakaan lääkäriä joka olisi edes suostunut keskustelemaan kanssani.

__________


Outi H. Jos uskomushoidolla tarkoitetaan sitä että lääkäri etsii ratkaisuja asiakkaan terveyden
parantamiseksi silmienoyörittelyn sijaan niin voin kyllä kertoa tarinani. Kävin 6 v ajan
terveystalossa työterveyslääkärillä valittamassa etten jaksa, palelee, väsyttää, lihasheikkoutta
muistin heikkoutta ripulia jne. Lääkärin mukaan keliakiaa ei voi olla ellei ole suvussa. Kilpirauhasen
vajaatoimintaa ei voi olla jos arvot on viitteissä. Jos ei jaksa niin kaikki ei vaan jaksa. 6v jälkeen
sanoin että nyt on vika mahdollisuus, pian joudun laitokseen kun toimintakyky laskee tähän tahtiin. Silloin sain lähetteen psykiatrille! Hän sanoi että vika EI ole korvien välissä. Ehkä siitä sitten
sain sen verran. Jaksamista että päätin sijoittaa n 2000 euroa funktionaalisen lääkäriin Helsingissä.
En Sid lupaukseen Kuopiossa mutta haluan tuoda esille että joku rohkea ja toimi takykykyinen
lääkäri Suomessa vielä on jäljellä... Sain diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja anemiasta.
Niitä nyt hoidetaan nature throidilla ja vitamiineilla. Omatoiminen ruokarwmontti jatkuu ja täsmentyy. Enää ei tarvitse nukkua lapaset kädessä, jaksan pestä hampaat jamenmä töihin.
Paranemisen tiellä, vielä kaukana terveestä. 6 v jälkeen on toivoa. Kiitos että on vielä lääkäreitä
jotka uskovat ja haluavat auttaa. Olisi hienoa jos apua saisi suomessa myös ilman pankkilainaa

__________


Johanna N. ”Luulosairas ja psykoterapia” à ”Melas ja funktionaalinen lääketiede”

Minun varsinaiset oireeni alkoivat syksyllä 2013. Aloin kuumeilemaan ja migreeni oli päivittäistä. Olin aikaisemmin (pari vuotta) sairastunut diabetekseen, migreeniin, Hortonin neuralgiaan ja vatsa oli vuosikausia ollut ripulilla. Minulla oli todettu myös kuulonalenema. Uupumus oli karmeaa ja olo oli tukkoinen. Verensokerit sekaisin eikä db totellut lääkityksiä. Tukka lähti päästä, turvotti ja kynnet halkeilivat.

Joulukuulla 2013 kuumeilin, ylihengitin ja sydän tykytti. Vointi huononi. Jouduin sairaalaan, jossa
toinen puoli vartalostani halvaantui. Laktaattiarvot olivat veressä ja likvorissa(tuhansissa)
korkealla. Parissa kuukaudessa palauduin siitä kuitenkin levossa jaloilleni. Mitään syytä ei löydetty,
vaikka paljon tutkittiin (mri +likvor+labroja). Helmikuulla -14 halvaus iski rajusti, meni myös
puhekyky ja päätä särki julmetusti. Halvauksia alkoi tulla vaan tiheämmin vieden vasemman puolen voimat lopullisesti heikommaksi. En palautunut enää vaan käytin kyynärsauvaa tukena.

Toukokuulla 2014 halvasi taas ja jouduin taas ambulanssilla päivystykseen. Sanoivat, että ei enää
tutkita, että tämä on vain mielen ja psyyken tekosia ja passitettiin psykiatrille. Sanottiin, että on
konversiohäiriö koska olin lapsena seksuaalisen hyväksikäytön uhri ja raiskattu. Näin jatkettiin,
kesällä -14 halvasi usein, lähes viikon välein. Halvaukset ja muut oireet vaan jatkuivat vuoden 2015
ja lapsuutta käytiin terapiassa läpi. Liikunta- ja toimintakyky vuoroin heikkeni, vuoroin vähän
parani. Olin kuntoutustuella ja yritin pärjäillä kotona, milloin missäkin kunnossa. Perhe tuki ja kärsi
samalla. Lapset joutuivat näkemään äidin toivottomassa tilassa.

Tammikuulla 2016 menin Lupaukseen hakemaan apua, koska muualla (Erikoissairaanhoito ja TK)
oireitani vähäteltiin. Ensimmäiseksi Lääkäri Ville totesi etten ole ”luulosairas” ja minulla on mm.
lukemattomia vitamiini- ja aminohappopuutoksia, kilpirauhasen vajaatoiminta, anemiaa sekä
sokeritasapainoni on todella huonossa hoidossa. Mitokondrioni eivät toimi. Niissä on selvästi
vikaa! Joka puolella oli vikaa, mutta niitä ei oltu osattu yhdistää, arvioida tai tulkita. Labra-arvoja
oli sivuutettu vuosia. Aloitin Thyroxin hoidon ja vointi alkoi hiljalleen kohenemaan, vaikka oireet
jatkuivatkin. Kävin muutaman kerran Villen vastaanotolla seurannassa ja laadimme lähetteen
neurologille. Jospa he nyt ottaisivat oireeni tosissaan? No, siellä otettiin sitten taas labroja ja
lihasbiobsia, sanottiin, että tulokset tulevat sitten joskus? Oireet vaan jatkuivat, olin ihan loppu.

Näin mentiin 2016 syyskuuhun asti kunnes alkoi jälleen ylihengitys ja sydänoireet, raju ahdistus ja
kunnon totaalinen romahdus. Jaloista meni voima ja koko vartaloa särki. Tajunta hämärtyi ja
hengitys lamaantui (saturaatio enää 75%) mutta kotiin vaan passitettiin pariin otteeseen päivystyksestä, koska sullahan on vaan se konversiohäiriö, kyllä se siitä. Kuvittelet vaan. Halvauksia
oli ollut silloin jo 80 kertaa. Labrat huusi haloota, mutta ne sivuutettiin! Lokakuussa romahti
kroppa sitten täysin, mies vei tajuttomana päivystykseen. Pakkohan niiden oli ottaa sisään ja
neuro-osastolle. Jalat ei kantaneet ollenkaan ja särky niissä oli karmeaa, jalat olivat kuin tulessa.

Neuro-osastolla alkoi kouristelut, koko kroppa vääntyili ja hytkyi erittäin kivuliaasti, itkin ja huusin,
hoitajat katsoivat voimattomina vierestä, antoivat diabamia. Neurologit suunnittelivat siirtoa
psykiatrian osastolle... eräänä päivänä eräs lääkäri sanoi, että tarvitsevat minun vuodepaikan
oikeasti sairaalle potilaalle (olin ollut neurolla 2,5vkoa) ja niinpä minut siirrettiin kaupungin
sairaalan osastolle. Olin siellä 2,5vkoa ja opettelin pyörätuolilla rullailua. Olin todella uupunut ja
turta. Kouristelut ja halvaukset jatkuivat rajuina päivittäin jatkuvan migreenin kera. Pyörryinkin
eräänä iltana mutta sain vain huutoryöpyn niskaani hoitajilta. Sitten kotiutettiin ja toivotettiin
hyvää loppuelämää ja että jatka sitä psykoterapiaa. No, se auttoi kestämään kaiken sen epävarmuuden.

Joulukuussa -16 Kävin diabeteskontrolleissa ja minulla todettiin pitkittynyt raju anemia. Sain siihen
iv-rautatiputukset. Neuro-osastoilla näihin ei kiinnitetty huomiota. Olin tosi huonossa kunnossa
kotona ja ajattelin, että pakko vielä yrittää ja soitin neuro-polille, että voisiko joku vielä katsoa
minua, kun oireet vaan jatkuu ja oon ihan loppu, en kyennyt enää itse nousemaan sängystä. Sain
vastaanotolle ajan 3.1.17 Ja tämä eri neurologi kuunteli, paneutui ja otatti vihdoin Melas-testit. Ne
jotka olisi pitänyt jo ottaa ajat sitten. Siihen meni yli 3 vuotta!

14.3.17 sain sitten Melas-diagnoosin, joka selitti kaikki oireeni. Ville oli koko ajan oikeassa. Olin
itse siitä usealle erikois- ja yleislääkärille maininnut ja pyytänyt testiä mutta psyykeleima oli
tiukasti otsassani. Lukemattomat mitokondriotaudin oireeni (Diabetes, Horton, migreeni,
aivomuutokset, aivojen valkean aineen tauti, halvauskohtaukset, laktaattiasidoosi + koholla oleva
laktaatti, anemia, puutuneisuus, pistely, tunnottomuus, lihasheikkous ja -kivut, krampit ja kouristukset, suolisto-ongelmat, huono rasituksensieto, hengitysongelmat, sydämentykytys,
kuulonalenema, silmien pigmenttimuutokset à verkkokalvon rappeuma,) eivät aikaisemmin
riittäneet viidentoista lääkärin ja neurologin mielestä kriteeriksi ottaa mitokondriotauti/melastestiä
(vain el voi määrätä) vaikka pyysin sitä vuosien aikana monta kertaa! Oli kuulemma liian
harvinainen… vaikka oireet kertoivat puolestaan? Potilasta ei kuunneltu eikä uskottu missään
muualla oikeasti kuin vasta Lupauksessa.

Aloitimme Villen kanssa Liothyronin toukokuussa 2017, koska Thyroxin yksin ei tuonut toivottua
muutosta kilpirauhasen toimintaan. Minulla oli niin paljon muutakin pielessä. Tämän lääkkeen
aloitus oli hyvä ja kannatti, vointini ja kilpirauhasarvoni ovat parantuneet nyt entisestään. Käytän niitä nyt molempia yhdessä pienillä annoksilla. Yhdessä Villen kanssa niitä säädetään ja titraillaan
sopivaksi ja tarkistetaan labroista tuloksia. Pelkät viitearvot eivät kerro mitään vaan täytyy nähdä
kokonaisuus ja hoitaa sen mukaan!

Melakseen ei ole lääkettä eikä parannusta, se etenee, näköni heikkenee, oireet jatkuvat ja ne
muuntautuvat…erikoissairaanhoito on kädetön! Käyn fysioterapiassa ylläpitämässä liikkuvuuttani.
Mutta Lupauksen Villen ja ravitsemusohjaaja Johannan neuvojen avuin olen nyt paremmassa
kunnossa, vaikka oireita ei saadakaan täysin aisoihin. Käytän mm. aminohappoja ja vitamiineja
voinnin ja jaksamisen ylläpitoon, voimat ovat parantuneet ja kivut vähentyneet.

Kilpirauhaslääkkeet ovat poistaneet täysin vajaatoiminnan oireet, väsymyskin on sen osalta poissa.
Hiukseni ja kynteni kasvavat hurjasti ja ihokin voi hyvin. Paino on pudonnut. Suolisto toimii
normaalisti lisäentsyymien ansiosta. Noudatan maidotonta ja vehnätöntä ruokavaliota mahdollisuuksien mukaan. Täytyy edes yrittää!

Sairaudestani huolimatta voin Villen avuin suhteellisen hyvin ja voin elää pyörätuolista käsin lähes
omatoimista elämää kotona (välillä toki tarvitsen apua paljonkin, kun halvaus/kramppikohtaus
iskee). Kun vaihtoehtonani olisi olla vuoteessa toisten autettavana ja odottaa pahinta. Kiitos Lupaus.

__________


Seija L. 2005 työterveydessä flunssan seurauksena todettu kilpparivajis, jonka piti olla ohimenevää. Ei mennyt. Lääkityksenä tyroksiini auttoi, mutta annostusta piti nostaa,laskea,nostaa,laskea... Muutos aina vähäksi aikaa auttoi. Julkisella puolella endolla kun kysyin vaihtoehtolääkkeistä (Armour?), joista olin kuullut, mutta en tietänyt mitään, sain niskaani syytösryöpyn että jos niitä rupean käyttämään, niin hoitoni ei kuulu enää julkiseen terveydenhuoltoon ja sitä paitsi olen vain masentunut, arvoni ovat kunnossa! Itku silmässä ihmeissäni sieltä lähdin ja tajusin vasta kansliasta kysyä että niin mitkäs ne minun arvot olikaan.

Silloin en tiennyt muuta kuin TSH:n ja se oli silloin päälle 2, josta itse jo tiesin, että liian korkea
minulle, vaikka viitteissä olikin ja että tyroksiinia tarttee lisää, ja hetkeksi se auttoikin.

2009 yksityinen endokrinologi otti mukaan murusen Lioa. Parempi, mutta edelleen säätämistä.
Joskus 2010-2011 voimakasta väsymistä ja työterveydessä katsottiin aina että kilppariarvot on
kohdillaan, ei johdu siitä. Sitten totaali burnout. Väsymyksen lisäksi pahin oire se, että aivot ei
toimi. Olen kuvannut tilannetta niin, että jos normaalisti tieto kulkee kymmentä piuhaa pitkin, niin
minulla se kulki vain yhtä piuhaa pitkin, ja sekin meni helposti tukkoon. Ihan tavallista puhetta oli
vaikeuksia ymmärtää. Julkisella ja työterveydessä kokeiltiin uni- ja masennuslääkkeitä. Noh,
yhdellä masennuslääkkeelä tulin masentuneeksi (sekös niitten tarkoitus onkin ;) ) ja toisella tulin
niin agressiiviseksi jo 8 päivässä (lääkkeen piti alkaa vaikuttaa vasta 14 päivän päästä), että jo
pelkäsin mitkä seuraukset käytökselläni on itselleni ja muille! Kiitos netin vertaistuen ymmärsin
edes, että tuo ihme käytökseni johtui tuosta lääkkeestä ja ymmärsin sen lopettaa!

Jotenkin vaan tuntui että oireeni olivat hyvin samanlaiset kuin mitä oli kilpparin vajaatoiminnassa
ja koitin etsiä osaavaa lääkäriä lähialueelta. Yksityinen endo jolla aiemmin olin käynyt, ei enää ollut
maisemissa ja sitten guuglaamalla löysin Villen ja Lupauksen. Sinne siis, vuosi 2013.

Kokonaisvaltaisesti katsottiin kaikkinaiset oireet. En ollut hoksannut itse, että urheilulla ja
"kipeäksi tulolla" (flunssan tapaiset oireet ja väsymys) oli mitään yhteyttä, kunnes lupauksen
ravintovalmentaja sanoi ettei kroppani tällä hetkellä kestä niin paljon urheilua, sitä joutuu
rajoittamaan. Ja niinhän se näköjään oli! Lisäksi ruokavaliota muutettiin ja Tyroksin-Lio annostusta
säädeltiin, tyroksiinia vähennettiin ja Lioa lisättiin.

Mainittavaa olon muutosta ei tullut kunnes PAM!!! Kun tyroksiini vähennettiin 75 mcg:stä 50
mcg:hen niin aivot rupes taas pitkästä aikaa toimimaan, ihan yhdestä "pamauksesta", 17.1.2016 !
Kaikki kymmenen piuhaa nousivat päässäni pystyyn tosin hieman vielä huojuen. Ymmärsin taas
mitä ihmiset puhuu!! Muut vajisoireet vaati sitten Lion nostoa. Edelleen laskettiin tyroksiinia (ja
nostettiin Lioa) ja aivot toimi aina paremmin. Labra-arvot ei tietenkään näyttäny semmosta mitä
TK-lääkäri osaisi tulkita ja TK-lääkärin "käskystä" kokeilin välillä nostaa tyroksiinia, seurauksena
taas aivojen toiminnan huononeminen. Nyt olen vajaan vuoden ollut pelkällä Liolla, ja aivot toimii,
niin että olen voinut palata takaisin aivoja vaativaan työhöni.

TK:ssa labra-arvoni olivat lääkärille aivan käsittämättömät eikä ymmärtänyt selityksiäni lääkityksestä, niinpä laittoi lähetteen julkisen puolen endolle. Siellä vaikka kuinka selitin mitä
tyroksiini minulle tekee, totesi endo, että kyllä sinun pitää sitä tyroksiinia syödä, se on meidän
hoitosuositus. Kun en sitä määräystä purematta niellyt, niin haki sitten paikalle johtavan endon.

Ensin häneltäkin sama ohje, vaikka kuinka kerroin tuota tarinaani, miten lääkitykset on
vaikuttaneet. Vetosin sitten, että ihanko oikeesti minun pitää syödä tyroksiinia, kun se vie minulta
työkyvyn? Eikö tässä ole tarkotus parantaa minun työkykyä, eikä viedä sitä? Silloin lopulta sain
julkiselta puolelta luvan jatkaa lääkitystäni niin kuin se nyt on, pelkällä Liolla. Kuulemma ei ole ennen tullut vastaan ketään, jolle ei tyroksiini käy! No onhan meitä, mutta johtuisko siitä, että kun
tiedetään mikä kohtalo julkisella yleensä on, niin ei hakeuduta sinne. Tai jos hakeudutaan, niin tie
tyssää siihen eka endoon, jolle vastaanotto on ja joka katsoo vain että labrat viitteissä ja hoitosuositus tämä...

Kieltämättä vie voimia tuo julkisella puolella oman parhaan hoitonsa puolustaminen ja se, ettei voi
luottaa, että siellä etsittäisiin ihan oikeasti juuri minulle sopiva hoito.

Summa summaarum, hirvittää edes ajatella missä kunnossa olisin julkisen puolen ja työterveyden
hoidon suosituksilla. Matkaa on vielä omaan parhaaseen terveyteen, mutta kiitos Villen, OLEN
SAANUT AIVONI TAKAISIN! <3 Monta muutakin oiretta ja vaivaa on saatu mm. Lupauksen
ravintoneuvonnalla selätettyä. Matkanteko sinne omaan parhaaseen terveyteen on edelleen kesken, ja oppaaksi todellakin tarvitsen Lupauksen osaavaa ja asiaan ottautuvaa väkeä!

Vielä tuohon tarinaani sen verran lisäystä, että pelkällä tyroksiinilla oloni vaihteli koomasta duracelliin, vaikka lääkitys olisi pysynyt samana. Yksityisen endon kommentti oli että kilpparini
toimii miten sattuu... Lisäksi kun ihmettelin, että mun oireet on vajisoireet myös silloin kun olen
liikatoiminnalla, niin nyt tajuan, että ei se suinkaan ollut liikatoimintaa vaan liikaa tyroksiinia, joka
sitten näkyi vähän yläkanttisena T4:na ja alakanttisena TSH:na. T3:stahan ei mitattu varmaan ennenkuin Lupauksessa. Nyt olen aavistavinani, että se tyroksiini ehkä muuntui miten saattuu t3:ksi ja rt3:ksi ja sen takia sitä tyroksiinia piti vuoroin laskea ja vuoroin nostaa...
Ja koko sopassa mukana stressi ja varmaan kortisoli, joka vaikutti...mites se nyt vaikuttikaan noihin
kilpparihormoonijuttuihin
__________


Sanna L. Ravasin monta vuotta eri lääkäreillä, saamatta apua. Kerta käynti Lupauksessa riitti. Sain
apua ja olen siitä kiitollinen. Heräsin usean vuoden sumuisen taistelun kautta henkiin. Iso kiitos,
Lupaukselle
__________


Pirjo P. 13 vuotta olen kulkenut eri lääkäreillä saamatta kunnon apua.Ja tosi huonossa kunnossa raahautunut viimeisillä voimilla vastaanotolle eri puolille Suomea. Vasta kun Lupaus löytyi viime kesänä,alkoi valoa näkyä tulevaan.Ollaan mieheni kanssa molemmat tyytyväisiä hoitoon ja voidaan paremmin.Missään ei ole otettu potilasta niin tosissaan ja hyvin huomioon kuin Lupauksessa.

__________

Leena C. Itku meinas tulla tänään kun lääkäri konsultoi kollegaansa kilpirauhasen vajaatoiminnastani. Tulos: tee muistitesti. Tein sen 20v sitten samasta asiasta mikään ei ole muuttunut vain pahentunut ja saama jatkuu, Thyroxin on ed. Lääkkeeni. Ei mitään apua. Bless you
Lupaus ainakin teette asialle jotain.

__________


Merja M. Minäkin toivotan onnea Lupaukselle. Olen menossa tutkimuksiin erilaisten sairauden
oireiden takia kotipaikkani terveyskeskukseen. Suurin huoleni on, että joudun systeemin mankeliin. Siis huom, pääasiallinen huoleni ei ole mahdollisesti pahanlaatuinen sairaus, vaan se, että minua ei kuunnella. Pelkään, että tutkimukset ja mahdolliset hoidot määritellään lomakkeissa olevien viitearvojen perusteella, ei minun vointini tai oireitteni perusteella. Sattumalta päädyin tälle sivustolle...ja uskokaa pois, tunnen helpotusta. Jos tunnen, että minun yli kävellään täysin
tuntemattoman keikkaa heittävän "omalääkärin" toimesta, niin on olemassa myös toisenlaisia, oikeita lääkäreitä. Toivon sydämestäni, että Lupauksen toiminta voi jatkua ja tässä asiassa minun eikä vastaavissa tilanteissa olevien ihmisten tarvitse pelätä mahdollista "sairasta" tulevaisuutta.

Potilaat ovat ihmisiä, jotka oikeasti kaipaavat omilla aivoillaan ajattelevia, ammattitaitoisia lääkäreitä. Emme tarvitse byrokraatteja, pilkkuja tuijottavia fakki-idiootteja, joille tärkein päämäärä on turvata oma selusta potilaan hyvinvoinnin kustannuksella. Nostan hattuni korkeammalle kuin käteni yltää Lääkärikeskus Lupauksen toiminnalle!!!! Olette raivaamassa uutta tulevaisuutta ja uutta vaihtoehtoa lääkärien työlle!
__________

Pauli S. (IL kommenteissa) Tsemppiä Ville! Ollaan täysillä sun tukena. Itsekin olen käynyt
vastaanotollanne ja asioista keskuteltiin ja haettiin yhdessä vaihtoehtoja mm. ruokavaliosta. Ja
HUOMIO, tulin ulos ilman reseptiä, mutta apu tuli vaivaan, enkä ole sen jälkeen tarvinut käydä
lääkärissä. (Sori siitä Ville :-)). Näin ei ihan helposti tapahdu niissä "oikeissa" lääkärivastaanotoissa.

__________

Pirkko G: V. 1993 minulla on todettu TRH-kokeessa subkliininen kilpirauhasen vajaatoiminta
KYS:ssä. Olin siihen asti voinut suht. hyvin, lukuisia vatsakipuja, vuosia jatkuneita lonkkakipuja ja
useita keskenmenoja lukuunottamatta. Olihan minua aina palellut, väsyttänyt ja masentanut.
Jatkoon sain Thyroxin-lääkityksen TSH:n ollessa 8,79, T4V 12,3. Sytologinen löydös: Hashimoton
thyreoidiitti.

Parin kolmen vuoden kuluttua alkoi kolesteroli nousta ad 8,2, johon sain lääkitystä. Työssä ollessa
alkoi myös selkäkipu vaivaamaan ja todettiin kuulon alenema. Uä:ssä krooninen thyreoidiitti,
lanneranka-rtg ja luuntiheysmittaus osoittivat osteoporoosia (ei kuitenkaan artroosia)TSH kohosi
edelleen ja Thyroxin annosta jouduttiin lisäämään. Kokeilussa useita eri kolesteroli-lääkkeitä ja
osteoporoosilääkkeitä vuoteen 2011 mennessä, mutta kaikista voimakkaat sivuvaikutukset ja
jouduin ne hylkäämään yksi toisensa perään. RR alkoi osoittamaan myös kohonneita arvoja. Olin
näiden sairauksieni vuoksi KYS:n endokrinologian jatkuvassa seurannassa, mutta kerrottuani
lääkevastaisuudestani, minut siirrettiin TK-potilaaksi.


Tässä vaiheessa tutustuin netin kautta eläinperäiseen kilpirauhaslääkkeeseen ja itse asiassa viimeisellä erikoislääkärivastaanotolla sainkin kokeeksi Liothyron-lääkettä puoleksi vuodeksi. Koska
he kieltäytyivät eläinperäisen lääkkeen myöntämisestä, käännyin jatkossa Lääkärikeskus Lupauksen puoleen. Yllätyksekseni kaikki minun KYS-tietoni pyydettiin ja lääkäri Ville Pöntysen vastaanotto kesti reilun tunnin, otettiin kattava labrakoepaketti ja sain kuin sainkin Armour Thyroid lääkityksen. Olin jo vähän aikaisemmin aloittanut myös gluteiinittoman dietin, tähystyksissä ei kuitenkaan ollut
keliaakiaa.

Siitä alkoi vointini kaikinpuolinen kohoaminen. Paino putosi vuoden sisään 10 kiloa, kolesterolini on tullut alaspäin ja osteoporoosi ei ole antanut enää oireita. Lonkkakivut ja vatsakivut ovat häipyneet. Väsymys ja masennus ovat helpottaneet, kunto kohonnut (olen alkanut jopa hölkätä) ja kuulo parantunut (kuulokokeessa norm löydös). Myöskään RR ei ole kohonnut (kotimittarilla), päinvastoin laskenut.

Olen ollut lääkäri Ville Pöntysen suhtautumiseen potilaaseensa ja hänen hoitoonsa erittäin tyytyväinen ja kiitollinen. Elämä maistuu taas. Missään tapauksessa en haluaisi palata endokrinologian piiriin, jossa pääpaino oli lääkkeiden syönnissä ja ehdoton Ei-eläinperäiselle
kilpirauhaslääkitykselle. Niin kokonaisvaltaista hoitoa kuin Ville Pöntyseltä, en myöskään sieltä saisi. Parempaa lääkäriä kuin Ville Pöntynen ei ole olemassa Suomessa v. 2017.

__________

Petri T: Minulta leikattiin kaksi vuotta sitten hyvänlaatuisen kasvaimen takia toinen kilpirauhanen
pois. Siitä alkoi masennuksen ja henkisen ja fyysisen väsymyksen jakso, jota eivät koululääketiede
osannut auttaa. Katsottiin vain viranomaisten määräämiä lukuja ja niiden mukaan mies on kunnossa. Mitään selkeää vajaatoimintaa ei todettu, vaikka miehestä puuttui osia!


Vuosi sitten pääsin Villen hoitoon ja siitä lähtien on olo parantunut merkittävästi, kiitos oikeiden
lääkkeiden ja oikean ruokavalion. Valo tunnelinpäässä on kirkastunut.

Ville on erittäin asiakkailleen omistautunut lääkäri, joka ei tuijota lukuja, vaan kuuntelee ja reagoi
jokaiseen tarpeeseen henkilökohtaisesti. Tästä pitäisi muiden lääkäreiden ottaa oppia eikä kateellisena rajoittaa osaavaa toimintaa.

Villelle ja muille Lääkärikeskus Lupaukseen kiitos hoidosta ja tsempit tuleviin haasteisiin!

__________


Eila R: Olen pitkäaikainen kilpirauhaspotilas ja kieltäytynyt kilpirauhasen leikkauksesta vakavassa
ylitoimintatilassa. Jouduin ottamaan minimiannoksen radiojodia kun en pärjännyt pitkään kuitenkaan ylitoiminnan kanssa. Sitten yli 10 v oireeton ja nykyään lievästi vajaatoimintainen. Saan ulkomaalta lääkäriltä Nature-Throid , 130 mg / 1/2 tablettia päivässä ja voin hyvin. Takana myös CFS ja paljon, paljon työtä oman terveyden eteen. Vitamiinit , ruoka, homeopatia ym. Liputan vahvasti ihmisen kokonaisvaltaisen hoidon perään ja olen todella huolissani Suomessa käynnissä olevista noitavainoista potilaista huolellisesti ja kokonaisvaltaisesti , yksinkertaisesti, minimaalisella lääkekuormituksella hoitavia lääkäreitä kohtaan . Julkisen terveydenhuollon kanssa on oltava tarkka. Ei kannata uhrata terveyttään heidän dogmeilleen. Palveluja voi käyttää mutta oltava tarkka mitä ja milloin. Valitettavasti jos joutuu sairaalaan , ei kysytä. Yli 90 vuotias isäni sanoi että jos ei muuten älyä kuolla niin tänne kyllä kuolee. Olin hoitanut hänet viimeiset 13 v ja hän meni omalla autolla viimeiselle sairaalareisulleen. Ei oltaisi pärjätty julkisella vanhusten hoidolla niin laadukkaasti eläen loppuun asti. Valitsen Lupauksen omaksi Sote keskuksekseni jos sellainen on mahdollista . Kerättävä voimia että saamme sen toiminnan jatkumaan.

__________Maarit K. Olen ollut asiakkaana lupauksessa ensin äitini asioissa vuodesta 2013 ja oman terveyteni
vuoksi vuodesta 2014 alkaen. Äitini, nyt 63-vuotias monisairas pyörätuolilla liikkuva nainen lääkittiin toimintakyvyttömiksi psyykelääkkeillä. Villen ja Lupauksen hoidossa hän voi psyykkisesti
paljon paremmin kuin viimeiseen 30-vuoteen. Kyseessä oli vakava b vitamiininpuutos. Lääkkeet
saatiin 1/3 osaan lähtötilanteesta. Tk:n johtava lääkärikin totesi että virhe julkisessa terveydenhuollossa oli tapahtunut hoidon osalta. Tällä hetkellä äitini asustaa yksityisessä
hoivakodissa ja vaikka liikuntakyky on mennyt, niin mieli on virkeä ja positiivinen. Lisäravinteet ja
vitamiinit ovat päivittäisessä käytössä, lääkkeitä ei ole lisätty, ainoastaan vähennetty ja b
vitamiinipistokset annetaan yhä Villen määräyksen mukaan. Äiti voi hyvin ja on onnellinen. Itse
olin kuin " kävelevä ruumis" ennen kuin Ville salapoliisin neroudellaan tutki ja analysoi varsin
mielenkiintoisia laboratoriotuloksiani. Vuosikausia kivuista, säryistä ja jos kummallisista oireista
kärsineenä olen saanut kokea Lupauksen lupauksen. Kipulääkkeet ovat historiaa, aivot ja keho voivat paremmin kuin vuosikymmeniin. Valviran tulee tarkkaan miettiä seurauksia jos Villen toiminta kielletään. Meitä avun saaneita potilaita on paljon! En tule suostumaan siihen etten saa sitä lääkettä jota tarvitsen ollakseni äiti neljälle lapselleni, puoliso aviomiehelleni, ystävä ystävilleni ja tuottelias veronmaksaja maallemme. T3, tuo 25 mikrogrammaa päivässä kuuluu minulle, olipa Valvira ja viisaat erikoislääkärit mitä mieltä tahansa. Viitearvot ovat viitearvot. Minua ei mitata viitteillä, tiedän kyllä ilman niitäkin milloin voin hyvin vai huonosti. Lupauksessa minua on kohdeltu yksilönä eikä keskiarvona. Olen saanut avun. Kiitos Lupauksen henkilökunta; innostavat, osaavat, iloiset ammattilaiset jotka ovat lupauksensa pitäneet. Ville, saat kaiken tukeni. Voit vapaasti käyttää tutkimustuloksiani, jos koet niiden olevan hyödyksi sinulle ja meille avuntarvitsijoille.

Nöyränä kiittäen: Maarit

__________


Marke T. Kävin Lääkärikeskus Lupauksessa Ville Pöntysen potilaana keväällä 2017. Ensimmäinen
lääkäri, jolla oli aikaa ja joka kuunteli ja perehtyi oireisiini. Verikokeilla ja pitkällä keskustelulla Ville
määräsi minulle erilaisia ravintolisiä ja luontaistuotteita, jotka muutamassa kuukaudessa saivat kivut pikkuhiljaa väistymään ja työkykyni palaamaan. Samanaikaisesti minua on tutkittu terveyskeskuksessa ja TYKS:ssä, joissa mitään syytä ei löydetty ja lääkkeeksi sain mielialalääkettä ja
Buranaa. Mainitessani nuorelle terveyskeskuslääkärille, että haluaisin kilpirauhas- ja
hormonitukimuksiin, hän vastasi vihaisesti, että kilpirauhasongelmaa ei ole. Onkohan koululääketieteen kilpirauhasongelma paisunut jo liikaa täällä Suomessa?Ja kuka valvoo Valviran
työskentelyä ja sen asettamia päätöksiä kieltää esim. Ville Pöntysen harjoittaa ammattiaan
yksityislääkärinä? Hoitoni Villen kanssa on vielä kesken, joten toivon todellakin pääseväni hänen
vastaanotolleen myös jatkossa.

Minun kohdalla koululääketiede ei näköjään pysty auttamaan. Todennäköisesti ilman Villen hoitoa en enää olisi työkykyinen tai ainakin poissaoloja olisi paljon. Toivottavasti Valvira ottaa tekemillään päätöksillä jatkossa vastuun myös meistä, joille koululääketiede ei pysty tarjoamaan apua Suomessa. Eikö tärkeintä ole potilas, joka on saanut oikeat lääkkeet/hoidon ja voi hyvin ja PYSTYY KÄYMÄÄN TÖISSÄ.

__________

Kaisu Maaria toinen: Tiede – lyömäase vai väline auttamiseen?

Valtaansa kyseenalaisesti käyttävien kantelijalääkäreiden ja Valviran mielestä asiakastyytyväisyydellä ei ole mitään merkitystä. Millään muulla alalla kuin lääketieteessä ei ole mahdollista, että asiakastyytyväisyys täysin sivuutetaan. Miten on mahdollista, että meillä tällainen lääkäreiden ja Valviran asenne menee läpi? Juuri tällä alallahan asiakastyytyväisyys on kaikkein tärkeintä, kun on kysymys ihmisten terveydestä ja koko elämästä.

Jos lääkäri on sitä mieltä, ettei potilaan voinnilla ole väliä, niin silloin on mielestäni tällaisen lääkärin ammatinvalinnassa mennyt jotain pahasti pieleen. Minkä vuoksi kyseinen lääkäri alkoi aikanaan lääkäriksi opiskella ellei halutakseen auttaa ihmisiä? Yhteiskunnallisen statuksen ja rahan vuoksiko vain? Ei voi kuin olla pahoillaan siitä, kuinka paljon tyytymättömyyttä tällainen lääkäri saa uransa aikana aikaan.

Lääkärin koulutukseen hakemiseen pitäisi ottaa ehdottomasti mukaan soveltuvuustestit, joilla edes yritettäisiin karsia tällaiset yksilöt joukosta. Olen kuullut perusteltavan soveltuvuuskokeiden
puutetta sillä, että osa lääkäreistä suuntautuu tutkimukseen ja muualle kuin potilastyöhön. Mutta eikö lääketieteellisen tutkimuksen perusteena kuitenkin aina pidä olla juuri potilaiden auttaminen? Jos se perusperiaate lääkärin työhön unohtuu, mitä virkaa on tutkimuksella? Mitä virkaa on lääketieteellä, joka ei palvele ihmistä ja elämää?

Mitä sitten, kun lääkäri vielä käyttää ”tiedettä” lyömäaseena omiin tarkoitusperiinsä (oli se sitten
arvovalta, kateus tai mikä hyvänsä ymmärtämättömyys)? Eikö tieteen perusolemus ja tarkoitus ole silloin käännetty tarkoituksellisesti (vaiko vahingossa) nurin? Eikö se ole tiedettä halventavaa?
Lääkäri voi käyttää esimerkiksi plaseboa omiin tarkoitusperiinsä. Perehtymättä kollegansa toimintaa hän sivaltaa plasebo-ajatuksella; kaikki kollegan parantamat potilaat ovatkin parantuneet vain plasebolla. Entä tämän sivaltajan omat potilaat, miten plasebo toimii heillä vai toimiiko ollenkaan? Onko hän tehnyt siitä tutkimusta, onko hänellä todisteita siitä, kuka parani plasebolla ja kuka jollain muulla? Esimerkiksi minä olin hakenut apua oireiluuni 20-30 vuotta tultuani Ville Pöntyselle asiakkaaksi. Tahtoni parantua oli ollut vuosien varrella niin suuri, että aivan varmasti olisin parantunut jo aikaisemmin, jos pelkkä plasebo minut olisi parantanut. Ja toisaalta olin niin monta kertaa pettynyt lääkäreihin, ettei pelkkä uskoni heihin olisi minua voinut parantaa, vaikka Ville Pöntystä olin kuullutkin kehuttavan.

Asioin aikanaan, kun jouduin hakemaan sairauslomaa, myös mielenterveystoimistossa. Sain kuulla, etteivät he voi minua auttaa; etten ainakaan masentunut ole. Niin ajattelin itsekin, mutta kaikki
mahdollisuudet piti silti käydä läpi. Toki silti koen mielellä olevan ratkaisevan suuren merkityksen
terveyteen ja toisaalta siihen, miten jaksaa sairaana ja puolikuntoisena ylipäätään elää, jos ei mistään saa apua. Myöhemmin jouduin lopettamaan yritykseni terveysongelmien vuoksi ja olin työtön, vaikka minun olisi kuulunut olla sairauslomalla siinä kunnossa. Kela ei myöntänyt hakemaani sairauslomaa sopivan diagnoosin puutteessa.

Olen nähnyt, kuinka tämän päivän lääkäreille, Kelalle ja Valviralle on diagnoosi se kaikkein tärkein
asia. Potilaan voinnilla ei sitten mitään väliä olekaan. Toisenlaisiakin lääkäreitä on. Heiltä toivoisin rohkeutta tulla puolustamaan Valviran kiusaamisen kohteeksi joutuneita kollegoitaan.

Joskus elämässä ongelmat kasaantuvat. Niin sattui minullekin, kun Villelle asiakkaaksi päästyäni
seuraavan vuoden aikana rakkaimmistani oli vähän väliä joku sairaalassa kriittisissäkin tilanteissa ja
stressitasoni kohosi kohoamistaan, vaikka oman tervehtymisen vuoksi olisi pitänyt päinvastoin päästä pois ylimääräisestä stressistä. Pitkän sairastamisen vuoksi olin myös hyvin vähävarainen. Niinpä yksityislääkärin vastaanotolla käymisen sovittaminen elämääni oli enemmän kuin haastavaa.

Olisin siltä osin ehkä jo lyönyt kinttaat naulaan, mutta yllätyksekseni Ville soitti minulle puhelun,
jossa kyseli tilanteestani. Hän halusi hoitaa minua tilanteeni mukaan mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kuinka moni muu lääkäri olisi tehnyt saman? Sitä en voi tietää, miten olisin
valtavasta stressistä selvinnyt ilman Villeltä saatua apua suolistonhoitoon, hormonitoimintaan ynnä muuhun. Työelämään olen pikkuhiljaa palailemassa.

Jouduin vähävaraisena käymään välissä myös terveyskeskuksessa lääkärillä ja en voi kuin suuresti
ihmetellä, kuinka vähän meillä lääkäreillä on ymmärrystä stressin vaikutuksesta terveyteen/sairauteen. Sehän olisi tänä päivänä yksi tärkeimmistä asioista lääkäreillä ymmärtää.

Ville Pöntynen on lääkärinä omaa luokkaansa. Hän, jos kukaan perustaa toimintansa tieteeseen –
oikealla tavalla - tavoitteena se, mikä lääkärillä kuuluisikin olla eli potilaan paraneminen.
Samaa kertovat lukuisat Villen potilaat.

__________ 


Kiisa V. Menin Lupaukseen asiakkaaksi keväällä 2017. Kilpirauhasen vajaatoiminta minulla oli
todettu julkisella puolella jo toistakymmentä vuotta sitten ja hoitona oli Thyroksiini. Se oli toiminut
suhteellisen hyvin, mutta viimeisinä vuosina oli alkanut ilmaantua yhä enemmän erilaisia oireita.
Oireet olivat pahimmillaan pimeänä vuodenaikana. Minulla oli jatkuvaa lämpöilyä,huonounisuutta, yleistä väsymystä ja pahimmillaan kärsin jonkinasteisista paniikkihäiriökohtauksista. Paino oli noussut tasaisesti vuosi vuodelta ilman, että olin muuttanut ruokailutottumuksiani merkittävästi. Vuosi sitten sain verenpainelääkityksen ja samalla mittani täyttyi. Halusin, että joku ottaisi koko sairaushistoriani kokonaisuutena huomioon.

Nyt olen ollut puoli vuotta Luapuksen asiakkaana, käynyt kolmesti verikokeissa ja tilanne on hallinnassa. Oma terveystilani on kohentunut merkittävästi, maksan veriarvot parantuneet, paino
pudonnut 8-9 kiloa, yöuni parantunut ja muukin jaksaminen alkaa olla kohdillaan. Minulta löytyi
mm. maitoproteiiniallergia, josta en ole ollut tietoinen koskaan. Lopetin kaikkien maitotaloustuotteiden ja niitä sisältävien ruokien käytön totaalisesti. Olen siis vielä paranemisprosessissa, mutta kaikki viittaa siihen, että lopputulos on hyvä. Elimistöni oli
vuosikymmeniä tulehdustilassa maitoallergian takia. En odota, että elimistöni sopeutuisi puolessa
vuodessa uuteen tilanteeseen. Sopeutuminen vaatii aikaa.

Kilpirauhasen toimintakin on seurannassa, vielä on vaikeata sanoa, mihin päädymme. Mutta
ensimmäisen kerran minulta on mitattu T3 arvot, siitä en ollut aiemmin kuullutkaan, vaikka tkk:ssa
on kilpirauhasarvoja mitattu yli kymmenen vuotta. Tässäkin asiassa olen luottavaisella mielellä.

Oli hienoa, kun joku paneutui sairaus(terveys)historiaani kunnolla ja esimerkiksi kolmen edellisen
vuoden laboratoriotulokset katsottiin. Luotan Ville Pöntysen ammattitaitoon, enkä ole kertaakaan
ajatellut, ettei tässä nyt kaikki ole kohdallaan. Apua olen saanut erilaisista ravintovalmisteista ja
toisaalta siitä, että aiemmin käyttämiäni karsittiin pois. Ville on kaiken aikaa korostanut, että tarkoitus ei ole, että lopun ikääni söisin ravintovalmisteita, vaan niistä pyritään eroon
mahdollisimman pian, kun kunto on kohdillaan eikä niiden tarvetta enää ole.

Olen todella pahoillani ja järkyttynyt Valviran ajojahdista Villeä kohtaan. En voi ymmärtää tämmöistä lääkärikunnan sisällä olevaa oman pesän likaamismentaliteettia.

Voimia Villelle!!

__________


Liisa R. Hei, Ville ja koko ihana henkilökuntanne!

Olen tavannut 72-vuotisen elämäni aikana kaksi todellista lääkäriä. Toinen oli vuosia sitten profesori Juhani Sivenius Kuopiosta ja toinen Ville Pöntynen myöskin Kuopiosta. Molemmilla heillä
on niin potilaslähtöinen asenne, että jo pelkkä keskustelu saa olosi tuntumaan turvalliselta ja
terapeuttiselta.

Olen joutunut painiskelemaan monien neurologisten ja muiden epämääräisten ongelmien kanssa pitkin aktiivista työuraani. Paksun potilaskertomusnipun vuoksi sain ehkä diagnoosin JPK, eli nainen, jolla on jokapaikka kipeä. Menetin toisesta silmästä makulan/tarkan näön, jonka seurauksena jouduin jo 59-vuotiaana elääkkeelle. Kaikki nivelet olivat kuluneet ja odotan uusitaleikkausta molempiin polviniveliini (15-v sitten ekat), hajuaistini on niin yliherkkä, että mieheni ehdottaa nenänpoistoa ym. juttuja. Äidin puoleinen suku hyvin vaikeasti erilaisia autoimuuniperäisiä sairauksia sairastava. Kilpirauhaseni sanoi noin 5 vuotta sitten sopimuksensa irti, jonka kyllä totesi erään pikkupaikkakunnan "osto" lääkäri terveyskeskuksessa. Hälle sinnikkyydestä kiitos. Itse luulin vanhuuden tulleen ihan tsunamin lailla, koska minä, joka olin aina ollut erittäin aktiivinen ja perusteellisen tarmokas, olinkin yhtäkkiä väsynyt, viluinen, turvonnut, uneton, aivotkin taisivat pöhettyä jne. Terveyskeskuslääkärit latelivat puhelimitse tietoja verikokeistani, jotka tiettyyn sapluunaan asetettuna heidän mielestään kertoivat lääkitykseni (Thyroxin) olevan juuri kohdallaan. Oloni ei kuitenkaan korjaantunut, vaikka noudatin tunnollisesti lääkitysohjeita (En koskaan halua syödä mitään läkettä turhaan.). Kun sain lääkärin lisäämään thyroxin annostusta (perään kuuluutti omaa oikeustuyrvaansa/minä tivasin, mikä on minun oikeusturvani) sydän alkoi "puputtaa kuin lampaansaparo ja tuli vielä huonompi olo jos suinkin mahdollista. Sain onnekseni kuulla Ville Pöntysestä pelkkää ylistystä ja neuvoja hakeutua hänen potilaakseen. Se oli parasta, mitä minulle oli pitkään aikaan tapahtunut. Kokeilimme ensin throxiinilla ja sitten kokeiluluontoisesti Thyroidilla. Elämässäni alkoi erittäin stressaava vaihe, joka nyt on toivon mukaan pikku hiljaa selkenemässä. Ilman kohdallaan olevaa lääkitystä, en olisi selvinnyt tästä elämänivaiheesta ainakaan "täyspäisenä", jona edelleenkin itseäni pidän. Meillä on tiivis yhteydenpito ja kontrollit Ville Pöntysen kanssa. Hän luottaa minun kykyyni arvioida realistisesti omat tuntemukseni ja tilani, josta minä hänelle yleensä lähetän tarkan raportin ennen lääkärinvastaanottoa. Minä luotan myös häneen täydellisesti ja omakohtaisen vointini mukaan, arvioin hänen hoitosuositustensa osuneen kohdallani täydelliseen tulokseen.
OIen ihmetytelen tätä "Noitavainon kaltaista" ajojahtia, joka on jo vuosia jyllännyt julkisen terveydenhuollon taholla. Itse olen palvellut julkista terveydenhuoltoa noin 30 vuotta, jossta
suuren osan johtavassa asemassa. Olen ollut todella pettynyt joutuessani julkisenpuolen
asiakkaana/potilaan kohtaamaan sellaista asiakaspalvelua, jota en koskaan itse olisi pystynyt tai
halunnut kenellekkään potilaalle/asiakkaalle antamaan (Ei tietysti voi yleistää kaikkiin alan
ammattilaisiinkaan.)
HYVÄ VALVIRA, ÄLKÄÄ NYT SENTÄÄN HEITTÄKÖ LASTA PESUVEDEN MUKANA TÄSSÄ SOTESOTKUSSANNE.

Täydessä ymmärryksessä ja täydestä sydämestä Villeä tukien ja VLVIRAA tukistaen.

Liisa Rissanen

kuntohoitaja, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja terveydenhuollon hallinnon maisteri
Savonlinnasta

__________Tuuni P. (kirje lääkäreille) Olen tässä muutaman vuoden (10 vuotta) ihmetellyt lääkäreiden toimintaa ja ajattelin, että jos te osaisitte minulle vastata:


1. 2007 minulta leikattiin kilpirauhaset. Ensiksi menin jo entiseen Marian sairaalaan leikkaukseen.
Minut otettiin hienosti vastaan. Annettiin leikkaussalivaatteet, 3 kappaletta pilleriä ja sanottiin, että puolen tunnin päästä mennään leikkaussaliin. Sitten n. 10 minuuttia toinen hoitaja tuli sanomaan, että leikkaussalihenkilökunta on sairastunut ja leikkausta ei tapahdu. Ok, mitä sitten?

Hoitaja antoi vaatteet, läjä paperia ja kiitos käynnistä ja heihei. WHAT?! Olin aivan pilleripöllyssä jo
siinä vaiheessa ja muistikuvat on todella hatarat. Yksi muistikuva oli se, että päässä pyöri et etsi
punainen metrokuva ja mene kotiin. Seuraavan kerran heräsin sohvalta säihkähtäneenä, että mitä
tuossa välissä on tapahtunut.
a. Miten tällaista voi tapahtua?
b. Voiko todellakin potilas lähteä kotiin, kun on 10 minuuttia sitten saanut esilääkityksen leikkaukseen?

2. Pari kuukautta sen jälkeen pääsin Hus:n leikkauspotilaaksi. Leikkauksen jälkeen kaikki meni todella hienosti. Arvot oli kohdallaan. Ääni oli poissa ja se hieman kauhistutti. Olen ammattimuusikko. Mitään ohjeita tulevaan ei oikein tullut vaan ohje oli hyvin ylimalkainen, että
meet sitten lääkäriin. MILLOIN? Mitään jatko-ohjeita kotiin tai mitään ei tullut.
a. Eikö lääkärin pitäisi antaa potilaalle ohjeita leikkauksen jälkeen tai edes sairaanhoitaja, että mitä pitää seurata, milloin seuranta, missä seurataan?

3. Ääni ei tahtonut korjaantua millään. Ylä-äänet oli kadonneet jonnekin ja keikoilla oli todella olo
kuin taistelutantereella. Menin lääkäriin ja yhdessä lääkäreiden kanssa ruvettiin tutkimaan ääntäni. Minulle tehtiin kaksi kertaa äänihuulien tutkimus, mitä niille kuuluu. Näiden tutkimusten välillä oli noin pari kolme vuotta. Viimeisen tutkimuksen tulos oli, että äänihuulihalvaus oli pysyvä.
Tein potilasvahinkoilmoituksen, mutta mitään vahinkoa ei ole tullut. Anteeksi mitä? Jos tämän
äänihuuliasiantuntija sanoo, että haitta on pysyvä:
a. Eikö silloin ole tapahtunut potilasvahinko?

4. Sitten olo lähtikin ihan huonoksi. Thyroxin ei toiminut yhtään, enkä saanut oloa korjaantumaan
tällä lääkkeelle. No mitä tekee lääkärit? Olen kuulemma masentunut, kiloja kertyi tässä vaiheessä
42 kiloa ylimääräistä ja minun piti syödä MASENNUSLÄÄKKEITÄ. (Juu, minulla on rankka lapsuus, mutta en tuntenut itseäni masentuneeksi.) Sanoin sen lääkärille, mutta silti määräsi
masennuslääkkeitä. LÄÄKÄRI MÄÄRÄSI MINULLE LÄÄKETTÄ, JOTA EN TARVITSE. Söin sitä lääkettä, koska arvostin (vielä silloin) lääkäreitä ja että kyllä ne vielä minut parantaa.
a. Eihän potilaalle voi kirjoittaa mielivaltaisesti lääkkeitä?
b. Eikö lääkärit konsultoi toinen toisiaan, jos ei itse osaa heti jotain?
c. Eikö lääkärin pitäisi katsoa myös potilasta ja kysyä, MITEN VOIT? Eikä vain katsoa tietokoneen
ruutua?

5. ENITEN KOSKAAN PÖYRISTYTTÄVÄÄ, mikä myös on romahduttanut minun ja monien (puhutaan jo kohta tuhansista ihmisistä) muiden ihmisten arvostusta lääkäreihin ON, ETTÄ JOS JOKU OSAA PARANTAA IHMISIÄ JA SAA IHMISET TERVEIKSI, NIIN MITÄ TEKEE LÄÄKÄRI-KOLLEGA: Ilmoittaa VALVIRALLE.
a. Oletteko te lääkärit niin kateellisia toisillenne, että jos joku osaakin lääkärintyön paremmin, niin
heti ilmoitetaan?

En kaipaa mitään Lakipykäliä, enkä mitään liipalaapaa. Olen taistellut itseni ja muiden potilaiden
puolesta, jotta saataisiin OIKEAA hoitoa niin, että me voisimme elää normaalia elämää ja että meillä olisi lääkäri, joka muistaa LÄÄKÄRIVALANSA ja yrittää tosissaan parantaa potilaansa. Olen kuullut asiantuntijalääkäreiltä sellaista potaskaa viime aikoina, että ihan naurattaa. Mutta nyt haluan, että vakavoidutte ja vastaatte minulle, miten voi vuonna 2017 lääkärit olla niin kateellisia toisilleen, jos joku osaa hoitaa omat potilaansa terveiksi? Kyllä näin Suomen 100 vuotisjuhlavuonna en nosta hattua teille lääkäreille. Olette jääneet jonnekin ihan peruskoulutasolle, tämä on tällaista koulukiusaamista. Isommat kiusaa pienempiä, nörttejä, fiksumpia. 

Toivon, että otatte vakavasti oman työnne ja PARANTAKAA potilaanne. Auttakaa/konsultoikaa toisianne. Kateuden laitatte lipaston laatikkoon, olette asiakaspalvelutyössä ja asiakkaan tullessa
vastaanotolle, kysykää häneltä vointia ja katsokaa silmiin. Jos asiakas sanoo, että tämä hoito ei toimi, ÄLÄ LOUKKAANNU. Potilas arvostaa, jos sanot että sinun pitää konsultoida muilta lääkäreiltä jotta saat tämän potilaan terveeksi. ÄLÄ LOUKKAANNU JA ILMIANNA VALVIRALLE, jos joku toinen saa sinun potilaasi terveeksi. Ole onnellinen, että Suomessa on taas yksi terve Suomalainen lisää, jonka te lääkärit olette parantaneet. Tiedän hoitosuositukset, mutta kaikkiin sairauksiin ei olekaan hoitosuosituksia. Eikös silloin kannata ottaa ja etsiä jokin tutkimus jos ei jo kolmaskin ja siitä yhdessä kollegoiden kanssa konsultoiden etsiä tälle potilaalle hoitosuunnitelma? Sitten seurata potilaan vointia, jos ei toimi niin sitten YHDESSÄ hutkitaan mikä meni pieleen, miten asiakorjataan.

Miltä kuulostaa?

Ystävällisin terveisin

Tuuni Partti

__________

Anonyymi:
Olen Lääkärikeskus Lupauksen asiakas, vaikka asun toisessa kaupungissa. Monille oireille on löytynyt laboratoriokokeiden kautta selitys kuten kilpirauhaselle. StpoAp- arvoa ei ilmeisesti tunneta kovinkaan hyvin ja hoitokin jää terveyskeskus-ja erikoislääkäreiltäkin totetumatta. Terveyskeskuksessa minulle määrättiin mielialalääke sekö olisi ollut hoito Hashimoton tyreoidiittiin? Kyllä minä kyseistä lääkettä olisin tarvinnut, jos en olisi sattunut Lupauksen kotisivulle. 

__________

Anonyymi: " Julkisella puolella vakavaa anemiaani tutkittiin aikoinaan lähinnä etsien vakavia sairauksia, ja aloitettiin erinäisiin oireisiin (turhaan) kilpirauhaslääkitys. Ville oli ainoa ja ensimmäinen lääkäri niissä useissa eri erikoislääkärikontakteissa niin terveyskeskuksessa kuin
sairaalassakin, joka hyvin perusteellisen ja poikkeuksellisen kokonaisvaltaisen potilaskertomushistoriani perusteella selvitti myös allergiamahdollisuudet. Kilpirauhaslääkitys
PURETTIIN turhana pois, ja korjatun ruokavalion ansioista kaikki vaivat alkoivat parantua
ainoastaan vain maitotuotteet poistamalla ruokavalioistani. Jos kerran käypähoito on se ainoa paras potilaalle, miksei se porrastetusti ohjaa diagnoosia etsiessä allergiatestejä?

Kaiken lisäksi suvussa kulkeva rasite, tämä maitoallergia, löytyi myös sukulaislapseltamme. Ville
osasi ennakoida myös tämän sukurasitemahdollisuuden tietoomme.
Villelle -kiitos, sain oman perusterveen ja erittäin energisen oloni takaisin!

_________ 

Anonyymi: Outoja oireita, vetämätöntä oloa, väsymystä. Voisin nukkua kellon ympäri. Tätä oli
jatkunut koko elämäni ajan, lähes 30 vuotta. Milloin oli tutkittu migreeniä, milloin tehty masennustestejä, milloin patistettu ulkoilemaan. Paino nousi vaikka liikuin jopa 10 tuntia viikossa.
Menin nukkumaan kahdeksalta illalla, heräsin puolilta päivin seuraavana päivänä. Aina vaan väsytti. Sukurasitteena kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta se ei koskaan kiinnostanut ketään lääkäriä. Neljä vuotta sitten syksyllä oloni muuttui nopeasti todella huonoksi. Lihaksiani särki koko ajan ja kävely oli vaikeaa. Sain outoja tärinäkohtauksia ja nukahtelin milloin missäkin. Muistihäiriöt ja aivosumu olivat pahoja. En selviytynyt ruokakaupassa asioimisesta. Kävin päivystyksessä, en saanut apua. Kävin työterveyshuollossa, en saanut apua. Olin alkanut epäillä kilpirauhasen vajaatoimintaa ja laboratoriotulokset olivat viiterajoissa, mutta kuitenkin alhaiset. Olin kuullut Kuopiossa toimivasta Lääkärikeskuksesta. Varasin ajan lääkäri Ville Pöntyselle. Ville kuunteli. Ville kertoi, että jokin on vialla ja hän kyllä selvittää mistä on kyse. Ville lupasi auttaa. Ensimmäistä kertaa kohtasin lääkärin, joka ei käännyttänyt minua pois. Ensimmäistä kertaa kohtasin lääkärin,
joka kuunteli minua. Lupauksessa käyntini jälkeen selvisi, että kortisoliarvoni olivat matalat ja oireeni uskottiin johtuvat niistä. Muutamia päiviä Lupauksessa käyntini jälkeen vointini romahti.
Lopulta pystyin kävelemään enää muutamia kymmeniä metrejä, jalat eivät kantaneet pidemmälle.
Hyperventiloin. En päässyt sängystä enää ylös. Soitin Villelle. Hän määräsi Hydrokortisonia
tukemaan lisämunuaisiani ja laittoi lähetteen keskussairaalaan tutkimuksiin. Hydrokortisoni auttoi.
Pystyin taas hengittämään, pystyin kävelemään. Pystyin käymään töissä. Tunsin itseni terveeksi.

Keskussairaalasta tuli kutsu tapaamaan endokrinologian ylilääkäriä. Ajattelin, että nyt 
kilpirauhasasiaani perehdyttäisiin kunnolla. Tutkimuksia tehtiin laidasta laitaan, kuvattiin päätä ja
tehtiin lihastutkimuksia. Lopulta ylilääkäri ihan kirjaimellisesti nosti kätensä pystyyn ja kertoi, ettei
pysty auttamaan minua. Totesi kuitenkin, että hydrokortisoni on ehdottomasti lopetettava koska
kortisoliarvoni ovat aivan normaalit (eli viitearvojen sisällä). Lopuksi hän ehdotti, josko diagnoosi
voisi olla krooninen väsymysoireyhtymä. Tämä tuntui itsestäni vähän tuulesta temmatulta, eikä
sitä onneksi koskaan tietoihini kirjattu. Siihen loppui potilassuhteeni keskussairaalaan, koska minulle oli ylilääkärin toimesta todettu ettei minua voida auttaa. Pystyin lopettamaan hydrokortisonilääkityksen puolen vuoden käytön jälkeen, mutta oireilu jatkui kuitenkin.
Työterveyshuollon kautta löysin itselleni uuden lääkärin ja ilmaisena lääkäripalveluna otin häneen yhteyttä. Hän totesi melko pian, että tarvitsen Thyroxin lääkityksen kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Aloitin kokeilulääkityksenä pienellä annoksella ja koko 30 vuotta kestänyt usva katosi. Tunsin itseni
terveeksi, pirteäksi, elinvoimaiseksi. En ollut koskaan ennen kokenut sellaista tunnetta!

Thyroxinilla vointini parani, mutta sitten se alkoi ottamaan takapakkia. Vointini hiipui pikkuhiljaa huonompaan suuntaan ja lääkitystä ja vitamiinilisiä jouduttiin säätämään jatkuvasti. Tunsin, että kaikki ei vain ole kunnossa vaikka annostusta lisättiin ja lisättiin. Tulin raskaaksi ja raskausaika oli todella vaikea väsymyksen suhteen. Kehoni reagoi raskauteen voimakkaasti ja olin uupunut. Synnytys ei lähtenyt käyntiin itsestään vaan se jouduttiin käynnistämään. Käynnistys kesti monta päivää ja oli todella uuvuttava. Kehoni pisti vastaan eikä osannut toimia synnytyksen eteen niin kuin kuuluisi. Muutama kuukausi synnytyksen jälkeen vointini romahti ja outoja tärinäoireita ja lihasheikkoutta alkoi taas esiintyä. Kortisoliarvoni olivat jälleen matalat. Tilannetta seurattiin työterveyshuollon kautta. Lääkärini oli lopettanut toimipisteessään työskentelyn ja olin vailla hoitavaa lääkäriä. Sinnittelin, siedin, kestin oloani.

Vauvan ollessa noin kahdeksan kuukauden ikäinen, tulin jälleen toivotusti raskaaksi. Alkuraskaus
oli raskas väsymyksen vuoksi ja koska minulla ei ollut hoitavaa lääkäriä kilpirauhasen vajaatoiminnan seuraamiseksi, minun piti vauvani vuoksi etsiä uusi lääkäri. Muistin käyntini Lupauksessa ja otin sinne yhteyttä. Vuosi sitten syksyllä menin käymään Lupauksessa uudestaan,
tällä kertaa toisen lääkärin luona. Hän toimi samoin kuin Ville: kuunteli, selvitti, huolehti. Nopeasti
kävi ilmi, että Thyroxin lääkitys ei ollut kohdallani toimiva. Vaikka annostusta nostettaisiin, kehoni
ei osaisi sitä hyödyntää. Lääkäri oli rohkea, kertoi että on ajateltava sikiön hyvinvointia. Hän  kehotti ottamaan käyttöön Thyroxinin rinnalle Liothyronin-lääkkeen. Epäilin, onko se hyvä idea.
Kävin pitkän keskustelun lääkärin kanssa asiasta ja hänen ammattitaitonsa vakuutti minut. Otin
raskauden puolivälissä käyttöön Thyroxinin rinnalle T3-lääkityksen. Ja vointini alkoi parantua. Kun
synnytys läheni, pelkäsin jälleen joutuvani käynnistykseen. Mutta kehoni toimi tällä kertaa aivan
normaalisti. Synnytys käynnistyi spontaanisti ja synnytin ilman puudutteita. Vauva oli normaalikokoinen, lähes nelikiloinen täydellinen ja täysin terve suloinen tyttö. Synnytyksestä on
nyt aikaa kuusi kuukautta. Voin paremmin kuin koskaan. Laboratorioarvoni ovat todella hyvät ja lääkitys on pysynyt maltillisella annostuksella. Pystyn olemaan hyvä äiti tytöilleni. Jaksan leikkiä ulkona, telmiä lumihangessa, käydä vaunulenkeillä. Selviän normaaleilla yöunilla. Painoni on tippunut ensimmäisen Lupauskäynnin jälkeen 30 kiloa. Enkä ole tehnyt asian eteen mitään. Jos en olisi kohdannut Villeä muutama vuosi sitten, tilanne olisi toisin. En usko että olisin koskaan tullut raskaaksi. Uskon, että olisin ajautunut käyttämään masennuslääkkeitä koska vointini olisi mennyt niin huonoksi että se olisi varmasti ollut ainoa vaihtoehto kunnallisella puolella terveyteni hoitamiseksi. Olisin luultavasti työkyvytön. Olisin taakka yhteiskunnalle. T3-lääkitys pelasti minut ja terveyteni. T3-lääkitys antoi lapsilleni sellaisen äidin, jonka he ansaitsevat. T3-lääkityksen ansiosta kaikki kehoni oireet ovat hävinneet. En oikeastaan enää edes muista, milloin minulla olisi ollut oireita. Liothyronin ei ole aiheuttanut minulle mitään sivuoireita. Hoitovaste on ollut tähän saakka lähestulkoon täydellinen.

Kiitos Ville, kiitos Lupaus ja kiitos Lupauksen lääkärit. Kiitos, että annoitte minulle elämäni takaisin
ja kohtasitte minut ihmisenä. Vaikka monien mutkien kautta kiertelin, onneksi päädyin takaisin
Lupaukseen. Sillä vain teillä olen saanut sellaista oikeaa ja asiantuntevaa hoitoa, mitä olisin tarvinnut jo vuosia sitten.

__________

Kommentit

  1. Hei kaikki, nimeni on Bohuslava Shevchenko ja haluan jakaa todistukseni, olen onnellisesti naimisissa oleva nainen, jolla on 2 kaunista lasta, tiettyyn aikaan mieheni alkoi käyttäytyä minulle oudosti, se alkoi pikkuhiljaa, tappelemme ja riiteli melkein koko ajan ja lopulta hän jätti minut toisen naisen takia, koska hän kertoi minulle itse, että olin hylätty kahden lapsemme kanssa, hän tulee tuskin kotiin, mutta rakkaudesta, jota minulla oli häntä kohtaan, en päästänyt häntä menemään , Minun piti keskustella ongelmastani ystäväni kanssa ja ehdotin, että minun pitäisi mieluummin ottaa yhteyttä loitsunvalvojaan, joka voisi auttaa minua loitsussa tuodakseni hänet takaisin, mutta olen sitä tyyppiä, joka ei koskaan uskonut loitsuun. Minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla sitä.
    Tein kaiken, mitä minulta pyydettiin, ja jonkin ajan kuluttua kaikki alkoi taas sujua hyvin, mieheni palasi kotiin, pyysi anteeksi minulta ja lapsille ja me kaikki elämme nyt onnellisina yhdessä, en voi kiitos tohtori Nosa Ugo, joka auttoi minua elvyttämään suhteeni, tämä mies on ollut tukena minulle ja perheelleni ja me kaikki elämme onnellisina yhdessä, minun piti jakaa tämä täällä kaikille, joilla on tällainen ongelma tai minkäänlaista henkistä ongelma, voit ottaa häneen yhteyttä hänen sähköpostinsa kautta

    Sähköposti: karnataka.temple@gmail.com

    Ota häneen yhteyttä kaikenlaisissa henkisissä asioissa ja katso mahtava työ.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valviran salattu elämä

Ensimmäinen ilmianto

Endokrinologiyhdistyksen bluffi paljastuu