Viimeinen kirjeeni Valviran valvontalautakunnalle


Lähetin tämän kirjeen helmikuun ensimmäisenä päivänä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle, oikeusministeri Antti Häkkäselle sekä Valviran valvontalautakunnan jäsenille.

Halusin heidän huomioivan, että ainoa oikea päätös asiassani on seuraamuksista luopuminen. 


Arvoisat Valviraa valvovat ministerit Pirkko Mattila ja Annika Saarikko
Arvoisat Valviran valvontalautakunnan jäsenet

Lääkärinoikeuksiani käsittelevä Valviran valvontalautakunnan kokous on 5.2.2018. Haluan kirjoittaa tämän viimeisen kirjeen ennen kokousta Valviraa valvoville ministereille ja kohtalostani päättäville jäsenille.

Asiassani on riidatonta, että yksikään potilas ei ole millään tavalla vahingoittunut. Mitään vahingoittumisia Valvira ei ole edes väittänyt, vaan koko ajan kysymys on ollut mahdollisista riskeistä. Kahden asiantuntijalääkärin mukaan riskejä ei ole ollut tai ne ovat olleet hyvin vähäisiä, mutta endokrinologi, asiantuntijalääkäri Vehkavaara väittää neljällä potilaalla olleen riskejä erityisesti T3 -hormonihoidon johdosta. T3-lääkehoidosta on endokrinologeilla myös toisenlaisia näkemyksiä, mutta Valvira ei käsittele tästä esittämiäni todisteita. Minkäänlainen riski ei ole yhdenkään potilaani kohdalla toteutunut. Potilaat ovat voineet hyvin ja jokainen voi hyvin tällä hetkellä. Potilaani ovat laajoin joukoin asettuneet tukemaan minua.

Asiassa on myös riidatonta, että oikeustieteellistä asiantuntemusta edustava varajäsen Juhani Rantamäki ilmoitti olevansa esteellinen asiani käsittelyyn 15.1.2018, minkä johdosta käsittelyä jouduttiin siirtämään. Oikeustieteellistä asiantuntemusta edustava varsinainen jäsen Mirva Lohiniva-Kerkelä ei myöskään ollut tulossa asiani käsittelyyn 15.1.2018. Valvira ei suostu vastaamaan minulle, miksi minulle tuntematon Rantamäki on esteellinen lääkärinoikeuksieni käsittelyssä ja miksi varsinainen jäsenkään ei ollut tulossa.Asiassa on riidatonta, että oikeusasiamies on päätöksellään 22.12.2017 mitätöinyt palveluvalikoimaneuvosto PALKOn laatiman lausunnon T3-hormonihoidon käytöstä. Oikeusasiamies kritisoi voimakkaasti PALKOa ja sosiaali- ja terveysministeriötä kyseisestä lausunnosta: väärin laadittu, väärin tulkittu. PALKOn tulee antaa oikeusasiamiehelle selvitys siitä, mihin toimiin PALKO aikoo ryhtyä oikeusasiamiehen päätöksen johdosta.

Asiassa on lisäksi riidatonta, että oikeusasiamies käsittelee tällä hetkellä Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin ja johtaja Tarja Holin mahdollista esteellisyyttä PALKOn lausuntoon liittyen. Saamieni tietojen mukaan myös dosentti, oikeustieteellistä asiantuntemusta edustavan valvontalautakunnan jäsen Mirva Lohiniva-Kerkelä on oikeusasiamiehen tutkinnassa samasta syystä.

Asiassa on riidatonta, että asiantuntijalääkäri Vehkavaara pohjaa asiantuntijalausuntonsa vain kahteen viitteeseen: toinen on Endokrinologiyhdistyksen suositus, toinen on tämä oikeusasiamiehen mitätöimä PALKOn lausunto. Olen kysynyt Valviralta, voiko Vehkavaaran asiantuntijalausuntoa enää käyttää asiassani, mutta en ole saanut vastausta.

On jokaiselle asiaan perehtyneelle selvää, että asiani käsittelyssä toistuu termi esteellinen liian monta kertaa.

Moni lääkärikollega ei ymmärrä tilannetta. Potilaani eivät ymmärrä tapahtumaa. He voivat kaikki hyvin, moni on päässyt takaisin työelämään, yksi lapsettomuudesta kärsinyt perhe sai vuonna 2015 terveet kaksoset. Sekä kaksoset että äiti voivat yhä hyvin. Asiantuntijalääkäri Vehkavaara pitää erityisesti tälle lapsettomuudesta kärsineelle äidille antamaani hoitoa potilasturvallisuutta vaarantavana ja hoitoa vääränä. Ovatko nämä terveet kaksoset siis väärin syntyneet? Olen käsitellyt kaksosten äidille antamaani hoitoa blogissani.

Mikäli päädytte kokouksessa antamaan minulle seuraamuksen, toivon että perustelette sen. Tähän mennessä minä, potilaani ja monet kollegani ovat ymmällään siitä, mitä minä oikein olen tehnyt väärin niin, että lääkärinoikeuksiani rajoitetaan, mahdollisesti menetän yritykseni, potilaat jäävät ilman hoitavaa lääkäriä ja kymmeneltä työntekijältä loppuu työpaikka. Mitään aikaisempaa varoitusta, huomautusta tai valvontaviranomaisen ohjeistusta en ole saanut, vaan nyt Valvira on suoraan asettanut minut tällaiseen tilanteeseen.

Oikeudenmukaista ja perusteltua päätöstä odottaen.

Yleislääkäri

Ville Pöntynen

Kommentit

 1. Oikeusasiamiehen ratkaisu koskee T3- hormonivalmisteiden ja T3V -mittausten käyttöä julkisen sektorin terveydenhuollossa ja sitä kuuluvatko ne nk. palveluvalikoimaan. Ei tämän pitäisi siitä syystä edes olla Vehkavaaran perusteissa mukana, sillä Ville Pöntynen on yksityislääkäri. Toisekseen Vehkavaara edustaa endokrinologiyhdistystä, joka taas on pyytänyt Palveluvalikoimaneuvostolta tätä kannanottoa, jonka oikeusasiamies nyt totesi täysin väärin laadituksi ja etenkin väärin käytetyksi. Vehkavaaran toimia ja motiiveja tulisi siis kyseenalaistaa tästäkin syystä ja hänen lausuntonsa jättää pois käsiteltäessä Villen asiaa.

  VastaaPoista
 2. Pöntynen tulisi vapauttaa kaikista Valviran moitteista. Valvira esitys on tehty esteellisyystutkinnassa olevien johtajien Henriksson ja Holi johdolla. Oikeustieteellisistä asiantuntijoista varsinainen jäsen Lohiniva-Kerkelä ei ole alun alkaenkaan pystynyt osallistumaan kokouksiin (esteellisyyden vuoksi ainakin, hän on PALKOn jäsen) ja oikeustiedettä edustava varajäsen Rantamäki jääväsi itsensä asian käsittelystä edellisessä kokousyrityksessä.

  Nyt on tulossa kokousyritys numero kolme. Ihmettelen, miten ministerit Mattila, Saarikko ja Häkkänen antavat tämän farssin jatkua. Kansalaiset odottavat ministereiltä tiukempaa otetta alaisuudessaan olevien virastojen toimintaan.

  VastaaPoista
 3. Blogi Amplia valaisee koko hamsterin karusellia näin: https://www.amplia.fi/blogi/

  Valviran Valvontalautakunnan ja STMn alaisen PALKOn toiminnassa käynyt ilmi vakavaa rakenteellista korruptiota
  Kannattaa lukaista ja havaita, että Pöntysen jahti on suorastaan rikollista touhua. Minä niin toivotan hänelle voimia tähän taisteluun. Henk koht en tunne Pöntystä, mutta olen huolissani rakkaan ystäväni puolesta.

  VastaaPoista
 4. Vain sairas ihminen on tuottava lääkärille. Potilaan tervehtyminen ei ole toivottu tavoite vaan lääketehtaat ja osakkeen omistajat hallitsevat tätä maailmaa!

  VastaaPoista
 5. Ville toimii rohkeasti. Kiitos siitä. Tuleepa Valvirasta millainen päätös tahansa, tämä prosessi varmasti auttaa ajaman potilaskeskeisen hoidon asiaa. Potilaan edun ja hänen äänensä pitää olla nykyistä selkeämmin hoitoprosessin keskiössä. Voimia Villelle.

  VastaaPoista
 6. Tätä siitä seuraa kun ahneet lääkärit tarttuvat lääkebisneksen syötteihin joita lobbarit kylvävät eduskunnasta lähtien ja alkavat sen myötä laulaa muita sanoja kuin lääkärinvalassa. Tästä se kansalaisten eriarvoistuminen saa lisää voimaa.

  VastaaPoista
 7. PALKOssa on eletty kuin pellossa. Tehty tahallaan vääristelty lausunto, jota sitten vääristellen käytetty suosituksena. Koko PALKOn ryhmän innokkaalla suosiolla toimittu tällä tavoin. Näille korkeille virkamiehille menee valta päähän kuin huume. He eivät enää näe oikean ja väärän eroa, eivät enää näe laillisen ja laittoman toiminnan eroa, saatikka että edes päähän pälkähtäisi oman toiminnan esteellisyys. Heille kaikki on sallittua, myös tällainen vääristely ja manipulointi.

  PALKOn jäseninä on mm. juristeja, psykiatreja, muita lääkäreitä, eri ammattialoja. Kukaan ei ole reagoinut tähän eduskunnan tahdon vastaiseen eli toisin sanottuna laittomaan toimintaan. Päinvastoin, tällainen toiminta on saanut suuren hyväksynnän muitten taholta, virkauraa on edistetty, kutsuttu muihin meritoiviin työryhmiin, päästy piireihin.

  Oksettaa.

  VastaaPoista
 8. Hemskt att att en bra läkare som bryr sig om sina patienter blir anmälda av läkare som inte alls bryr sig!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valviran salattu elämä

Ensimmäinen ilmianto

Endokrinologiyhdistyksen bluffi paljastuu