Kuka saa määrätä T3-hormonia? - Osa 1

Sain Valviralta lääkärintoimintaani koskevan varoituksen 5.2.2018. Päätöksen mukaan minun tulee muuttaa toimintaani. Muussa tapauksessa Valvira harkitsee lääkärinoikeuksieni rajoittamista.

Tämän blogikirjoituksen myötä haastan Valviran antamaan yksiselitteisiä vastauksia siitä, miten T3-hoitoa saa toteuttaa

Mitäpä Fimeasta, kun meillä on Endokrinologiyhdistys ja Valvira

Lääketurvallisuudesta vastaavan Fimean tehtävänä on tarvittaessa asettaa lääkkeelle määräämisehto. Tällainen määräämisehto voi esimerkiksi rajoittaa lääkkeen määräämisen tiettyjen erikoisalojen lääkäreille, kuten vaikkapa sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäreille.

Määräämisehtoja asetetaan potilasturvallisuuden varmistamiseksi potentiaalisesti vaarallisille lääkkeille tai lääkkeille, joiden käyttö vaatii erikoislääkäri osaamista. Määräämisehto on varsin tavallinen ja lisätietoa määräämisehdosta löytyy Fimean internet-sivuilta.

T3-lääkevalmisteilla ei ole Fimean asettamaa määräämisehtoa. Fimean mukaan T3-valmisteita saavat siis määrätä kaikki lääkärit, myös yleislääkärit. Fimean kanta on linjassa muiden maiden lääketurvallisuusviranomaisen kannan kanssa; tiedossani ei ole T3-lääkkeille määräämisehtoa missään maassa.

Näyttää siltä, että Valviran ja Suomen Endokrinologiyhdistys vetävät minulle 5.2.2018 annetun kirjallisen varoituksen myötä omaa linjaansa T3-lääkevalmisteiden määräämisehtoon liittyen…

Question Mark Question Mark Surprise Aston

Nyt loppuivat yleislääkäreiden T3-hoidot?


Valviran tehtävä on valvoa potilasturvallisuutta. Heidän tehtävänsä ei ole ottaa kantaa lääketieteellisiin oppikiistoihin tai lääkkeiden määräämistä koskeviin rajoituksiin.

Tästä huolimatta Valvira toteaa 5.2.2018 päivätyssä päätöksessään kahteen otteeseen, että T3-hoidon toteuttaminen tulisi tapahtua sisätautien erikoislääkärin tai endokrinologin toimesta. Tässä asiassa Valvira viittaa Suomen Endokrinologiyhdistyksen laatimaan suositukseen kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikan ja hoidon toteuttamisesta.

Valvira toteaa päätöksessään, jossa minulle annettiin kirjallinen varoitus ja jossa minua uhataan ammattioikeuksieni rajoittamisella, T3-hoitoon liittyen näin: 


Hoidon toteutus ja seuranta tulisi tapahtua suosituksen mukaan sisätautien erikoislääkärin tai endokrinologin toimesta…” 


…hormonivalmisteita, joiden kohdalla hoidon toteutus ja seuranta tulisi suositusten mukaan tapahtua endokrinologilla tai endokrinologiaan hyvin perehtyneellä sisätautien erikoislääkärillä” 


Tuleeko minun siis lopettaa T3-hoitojen antaminen, koska olen yleislääkäri? Fimean mukaan se on sallittua myös yleislääkäreiden toimesta. Savolaisena tunnistan, että tulkinta on jätetty nyt lukijan vastuulle.

Vuosisadan liikeidea


Endokrinologiyhdistys on siis kirjannut kilpirauhasen vajaatoimintaa käsittelevään suositukseensa omia jäseniään suosivan rajoituksen. Kuten tulevassa blogikirjoituksessa paljastan, he melkein onnistuivat rajoittamaan T3-hoidon toteuttamisen omille yksityisvastaanotoilleen. Oikeusasiamies kuitenkin esti tähän mitätöimällä PALKO:n T3-hoitoa koskevan lausunnon.

Karrikoidusti tilannetta voi verrata siihen, että Suomen Infektiolääkärit Ry kirjoittaisi lausunnon, jossa he esittävät, että antibioottihoitojen toteutus tulisi tapahtua vain infektiolääkäreiden toimesta. Sitten he pyytäisivät PALKOa rajaamaan antibioottihoidot vain yksityissektorilla toteuttaviksi ja aloittaisivat sen jälkeen ilmiantamaan antibiootteja määrääviä kollegoita Valviralle. Valvira lähtisi bisnekseen mukaan ja pyytäisi asiantuntijalausunnot Suomen Infektiolääkärit Ry:n edustajilta ja yhteistuumin asioita vääristelemällä he rajoittaisivat antibiootteja määräävien kollegoiden ammattioikeuksia. Pelon ilmapiiri syntyisi nopeasti.

Asianmukaisesti toteutettuun T3-hoitoon verrattuna ainoa ero on siinä, että antibioottien käyttöön liittyy todellisia riskejä. Idea voisi siis toimia! Olen varma, että infektiolääkäreiden moraali estää tällaiseen hulluuteen ajautumisen.


Kysytäänpä Valviralta


Tulkitsen Valviran päätöksen niin, että T3-hoitoja saavat toteuttaa vain endokrinologit ja T3-hoidon toteuttamiseen hyvin perehtyneet sisätautien erikoislääkärit. Minä ja muut lääkärit voimme saada sanktioita, mikäli määräämme T3-hoitoja, vaikka noudattaisimme kaikkia muita Valviran ja Endokrinologiyhdistyksen asettamia ehtoja ja rajoituksia. Tällä on valtava vaikutus tuhansien potilaiden hoidon saatavuuteen.

Koska Fimea ei ole rajoittanut T3-valmisteiden määräämisoikeutta, tulen kysymään asiaa suoraan Valviralta:


Saanko yleislääkärinä määrätä T3-valmisteita? Tuleeko minun pidättäytyä kokonaan T3-valmisteiden määräämisestä?


Mitä arvelet heidän vastaavan? Voit jättää veikkauksesi blogin kommentteihin myös nimimerkillä. Ilmoittaisitko kuitenkin, oletko lääkäri, potilas tai muuten vain kiinnostunut asiasta. 

Tulen julkaisemaan Valviran vastauksen blogissani.



Minkä kunniani ja omatuntoni kautta oikeaksi vakuutan,

Kuopiossa 26.2.2018

Ville Pöntynen
yleislääkäri

Kommentit

  1. 👍 Pelkään Ville pahoin ettet tuosta paikasta saa suoraa vastausta. Tulevat varmasti viittaamaan johonkin josta tulisi osata taas itse päätellä jotain. Vastaushan on kyllä jo tekstissäsi eli saat määrtä T3-hoitoa 😊 t. potilas jonka polvet ovat nyt kivuttomat

    VastaaPoista
  2. Ikävä kyllä sieltä tulee niin kiero vastaus, jolla he luikertelevat ulos siitä, että kieltäisivät T3-lääkkeen käytön, mutta antavat ymmärtää, että sinä vaarannat potilaat hoitamalla heitä ko. lääkkeellä. Minulla on mustaa valkoisella, jossa Valvirasta vastataan, etteivät puutu lääkkeisiin ja rajoita niiden käyttöä millään tavoin. Aika peliä, kun väittivät minulle suoraan tätä, mutta käytännössä puuttuvat heti lääkärien toimintaan, jos käyttävät tiettyjä lääkkeitä (mm T3-hormoni ja LDN). Nyt on sentään mustaa valkoisella, että tulevat puuttumaan, jos käytetään T3-lääkitystä.

    VastaaPoista
  3. Sieltä tulee vastaukseksi tyylillä että; -"Valvira ei ota kantaa hoitolinjoihin, mutta kuten olemme todenneet, T-3 hoito kuuluu alan erikoislääkäreille, endokrinologeille". = Eivät siis vastaa kysymykseesi. Tai siis vastaavat; mutta just tollasen täysin epäloogisen ja ristiriitaisen, -höpö höpö "vastauksen" ; heidän valitettavan tutulla, yliolkaisella tyylillään. Fimeasta tuskin kommentoivat mitään. Näin Suomen virainomainen toimii. Olen itse potilas. Tosin minun tarvitsema lääkkeeni olisi LDN. LDN-nän tilanne on tällä hetkellä hitusen saman tyyppinen kun T-kolmosenkin. Lääkärit eivät enää uskalla määrätä sitä Valviran takia. Kun olen ollut Valviraan asiasta yhteydessä ,niin vastaus on tyylillä että -"Emme puutu hoitolinjoihin...;mutta puutumme hoitolinjoihin. Kiitos yhteydenotostanne. Hyvää päivänjatkoa". Eli minunkin tilanteeni on Valviran (joka mukamas valvoo potilasturvallisuutta) vuoksi se, että huhtikuun jälkeen en tiedä miten saisin lääkkeeni -joka tulee johtamaan mm ympäri vuorokautiseen nukkumiseen, jatkuvan, pitkittyneen kuumeen palautumiseen, jatkuviin infektioihin, vaikeaan lihasheikkouteen , vaikeaan dysautonomiaan yms,yms,yms. -Että sellasta potilasturvallisuuden valvontaa Valviralta.. -Valvira vaarantaa potilasturvallisuuden, vaikka sen pitäisi valvoa sen toteutumista! Mitähän lienee sairasta korruptiota sieltä oikein löytyisi, jos joku tutkisi asiaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unknown, kyllä Suomesta ainakin vielä tällä hetkellä löytyy lääkäreitä, jotka määräävät LDN:ää. Joku on saanut jopa kunnallisen puolen kautta LDN-reseptin uusittua.

      Poista
    2. voisitko meilata minulle vinkin, mistä saisin LDN:ää, minulle on kehittynyt vakavahko CFS,
      kun terkkarilääkärini kieltäytyi määräämästä sitä "tiskin alta, kun tuli sähköiset reseptit.
      Polymyalgiani meni remissioon LDN:llä, nyt kilpirauhaseni ja adrenaliinini hyötyisivät siitä
      ja voisin päästä ylös sängynpohjalta, jos niin onnellisesti kävisi.
      Mitkään myrkyt eivät sovi, LDN ei aiheuta sivuoireita, hypotalamusperäinen vajis kaikista hormoneista. Flat line. Cortisol-steal. Stressi, IBD

      Poista
  4. http://www.valvira.fi/-/kilpirauhaspotilaat-tarvitsevat-hyvaa-laaketieteellisesti-perusteltua-hoitoa#.WDb4aQv6R7s.facebook
    "- Valvira ei kuitenkaan kiellä minkään lääkevalmisteen käyttöä, eikä voisi sitä tehdäkään: Valviralla ei ole toimivaltaa asettaa yleisiä ehtoja lääkkeiden määräämiselle, eikä myöntää erityislupaa sitä edellyttävien lääkkeiden, kuten trijodityroniinin, käytölle. Erityisluvat myöntää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea."

    http://www.valvira.fi/-/potilas-tarvitsee-hyvaa-hoitoa-vaikka-kansallinen-hoitosuositus-puuttuisikin
    "Valviran tehtävänä ei ole arvioida tieteellistä tutkimusta, eikä laatia tai ottaa kantaa hoitosuosituksiin: Valvira ei siis kiellä tai hyväksy hoitoja."

    VastaaPoista
  5. Oleelliset linkit tulikin tuossa edellisessä kommentissa. Noiden pohjalta se Valvira vastaa. Ei kuulu heidän tehtäviinsä ottaa kantaa lääkityksiin. Varoituksen perusteissa ovat kuitenkin niin tehneet. Viranomainen voi Suomessa toimia kuten hölmölässä ilman että siihen hevillä puututaan. Onneksi meillä on oikeusasiamies, joka ei nyt olekaan samassa kalakerhossa Valviran ja endokrinologiyhdistyksen tätien ja setien kanssa.

    Olen nähnyt Villen edeltäjien Valvirasta saamia päätöksiä. Ne, jotka eivät taistelleet vastaan, vaan kautta kiven ja kannon vannoivat Valviralle, että eivät tule määräämään T3-lääkkeitä, tai hoitamaan kilpirauhaspotilaita enää ollenkaan, selvisivät varoituksella tai huomautuksella. Yksi rajoituksen saanut kysyi Valviralta ohjausta. Eipä saanut. Mitä tästä voi päätellä? Mikä tässä on takana? Miksi Valvira toimii näin? Endokrinologiyhdistys vie Valviraa kuin pässiä narussa. Olisi mielenkiintoista tietää kuka maksaa kiitollisuuden velkaa kenelle ja miksi.

    Ja miksi endokrinologit haluavat Valviran avustuksella T3-lääkkeet itselleen? Hehän eivät osaa käyttää niitä ja levittävät niistä vanhentunutta tietoa mm. lääkärilehdessä. Oulussa eräs on antanut vastaanottoon ohjeet, että hänen luokseen ei saa päästää ketään, joka käyttää näitä lääkkeitä. Hän siis on niin osaamaton, että ei tunne tai osaa käyttää oman erikoisalansa lääkkeitä!

    Kansainvälisellä huipputason endokrinologilla ja tutkijalla Rudolf Hoermannilla mahtoi olla naurussa pitelemistä kun hän kirjoitti vastinettaan suomalaisten suosituksiin ja oikoi vääriä ja 70-lukulaisia käsityksiä, sekä tutkimuksista vedettyjä virheellisiä johtopäätöksiä. Sellaisella tasolla on osaaminen Suomessa endokrinologiassa. Ei ihme että tilanne on se mikä se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi24:ssäkin on näinä viikkoina ollut hämmästelyä suomiendojen osaamattomuudesta. Kiistattomana poikkeuksena todettu vain Vesa Ilvesmäki. Jopa Matti Välimäki jaksaa hokea kymmenen nanomoolin hullua mantraa, mutta muuten kyllä on osaava. Muita kunnollisia endokrinologeja omassa pian neljän vuoden seuranassani ei ole ilmaantunut.

      Eräällä foorumilla hoitoalalla avainasemassa työskentelevä potilas (hoidattaa itsensä ulkomailla) kertoi tietämästään endokrinologista, jolla ennen valviralta tilattuja kostotoimia oli vapaita vastaanottoaikoja joka päivä. Nyt on kuukausien jono.

      Tanskassa endomafia pitkään valehteli että vajikseen ainoa lääke on puutteellisesti toimiva tyroksiini. Sitten Helle Sydendal kirjassaan paljasti että on myös toimivia lääkkeitä ja tilanne mullistui aivan tutkimuksen ansaitsevassa määrin
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637515/

      Poista
  6. T3 kohdalla kyseessä on hormoni, joka lisää aineenvaihduntaa samalla piristäen. Kukapa moisesta osaisi negatiivisesti ajatellakaan? Keho toki kompensoi oman tuotannon puolelta sekä ajan kuluessa piristävä vaikutus tasaantuu. Yhdysvalloissa on innokas lääkäri joka on määrännyt vanhemmille potilaille pienen määrän testosteronia ja sanoo ihmisten olevan paljon iloisempia. Lihakset eivät surkastu, virtaa riittää ja ehkä libidoakin. Jos haitat on tiedossa niin hoidon merkittävävyyden arviointi on paljon helpompaa sekä voidaan jopa harkita päätöksen antamista potilaalle. Toki olettaen, että tärkeintä on potilaiden elämänlaatu.

    Pitkän anekdoottini jälkeen kysynkin, miten T3 hoito auttaa verrattaen T4(+T3) hoitoon muuten, kuin piristämällä, joka kaiken lisäksi ajoittuu pääasiassa hoidon alkuun. Pitäisikö lääkärin määrätä piristävää lääkettä, keskittymistä parantaa lääkettä tai vastaavaa lääkettä joka voi parantaa potilaan elämänlaatun kokemista?

    Näen tässä eettisen kysymyksen ja haluan tällä luoda keskustelua siitä, missä menee potilaan oikeus hoitoon hyödyt ja haitat tiedostaen
    Olen itse opiskelija ja haluan mahdollistaa potilailleni tulevaisuuden eettisesti mahdollisimman hyvän hoidon, joka on potilaalle hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Opiskelija,

      Hienoa että aihe kiinnostaa sinua ja pohdit asiaa eettisestä näkökulmasta. Tuo T3:n piristävä vaikutus on kyllä osittain urbaani legenda. Mahtaako juontaa siitä, että eräs endokrinologi vertasi sitä kahviin.

      Sinun kannattaa perehtyä professori Rudolf Hoermannin kommentteihin ja lukea hänen tutkimusryhmänsä uusia tutkimuksia. Tämä ryhmä ei saa rahoitusta lääketeollisuudelta.
      Suomalaiset endokrinologit eivät ole ihan ajan tasalla tietojensa kanssa. Heidän suosituksissaan ei ole edes referenssejä mukana.


      Tässä englanninkielinen teksti:
      http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/professor-hoermann-responded-to-statements-from-finnish-endocrinologist

      Tässä suomennettu:
      http://kilpirauhaspotilaat.fi/artikkeli/professori-hoermannin-vastaukset-suomalaisten-endokrinologien-lausuntoihin

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Hei Marika,

      Rudolf Hoermannin työt ovat kieltämättä hyvin mielenkiintoisia, mutta näin lääketieteen opiskelijan näkökulmasta vielä kovin alustavia - itse asiassa tämähän käy jo ilmi lehtien nimistäkin, joissa hän niitä julkaisee (esim. Frontiers of Endocrinology on juuri sellaista "rajatietoa", jota terve tiedeyhteisö tarvitseekin keksiäkseen jatkuvasti lisää tutkittavaa - tuosta on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että tuo asia julkaistaan esim. Lancetissä kliinisen kokeen muodossa). Hänen esittämänsä ydinajatuksensa on käsittääkseni sellainen, että terveellä ihmisellä tyreotropiinin (TSH) ja kilpirauhashormonien (T3 ja T4) pitoisuudet muodostaisivat ikäänkuin yksilöllisiä pareja ja elimistön muu tila (esim. stressi, uni, infektio tms.) sitten määrittelisi sen kuinka paljon kilpirauhashormoniaktiivisuutta muut kudokset sitten lopulta tarvitsevatkaan ja kilpirauhasen ja aivolisäkkeen muodostama duo asettaisi oman tuotantonsa vastaamaan juuri tätä tarvetta. Esim. sohvalla makoilu vaatisi tietyllä ihmisellä vaikkapa 2,77 UI/ml pitoisuuden TSH:ta, 16,7 mmol/l T4:sta ja 4,3 mmol /l T3:sta. Kilpiauhasen vajaatoiminta sitten seuraisi, kun tämän duon muodostamassa vasteessa olisi siihen liittyvän sairauden vuoksi pientäkin poikkeamaa verrattuna kyseisen yksilön "normaaliarvoihin". Sinällään tämä on ihan mielenkiintoinen ajatus, mutta vaatisi kyllä vielä tarkentamista ja kliinistä kokeilemista ennenkuin sitä voi soveltaa luotettavalla tavalla lääkärin työssä.

      Hoermannin artikkeleissa pistää myös silmään se, että hän leimaa aika tavalla kaikki omien ajatuksiensa vastaiset tutkimukset menetelmiltään virheellisiksi - vaikka siis hän ei itse ole tainnut tehdä menetelmällisesti laadukasta tutkimusta, joka oikeilla potilailla osoittaisi juuri hänen lähestymistapansa olevan ylivertainen verrattuna nykyisiin hoitosuosituksiin! Voihan se toki olla, että kaikki muut tutkijat ovat vain erehtyneet tai lääkeyhtiöiden painostuksesta jopa väärentäneet tulokset, mutta se ei vielä tarkoita, että Hoermann itse olisi oikeassa.

      ***

      Lopuksi voisin vielä todeta sen, että kilpirauhanen ja sen hormonit ovat pitkään olleet tutkijoille aito arvoitus, esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella painetut tiiliskiven paksuiset oppikirjat väittävät, ettei kukaan edes tiedä miten T4 ja T3 pääse kohdesoluihin sisään! Nyt kuitenkin 2010-luvulla tieto tästä on lisääntynyt räjähdysmäisesti kun on löydetty mm. perinnöllinen Allan-Herndon-Dudleyn -syndrooma, joka johtuu juuri kilpirauhashormoneja kudoksiin kuljettavan proteiinin toimimattomuudesta - tulevaisuudessa voi olla vaikka niin, että lopulta päädytään osoittamaan, että eri kudokset osaavat ainakin joissakin määrin säädellä kuinka paljon T4:sta ne ottavat verenkierrosta muuntaakseen sen T3:ksi ja näin täyttääkseen kilpirauhashormonin tarpeensa. Hoermannin hypoteesit kuitenkin perustuvan pitkälti vain kilpirauhashormoneilla hoidettujen potilaiden haastetteluun ja hormonipitoisuuksien mittaamiseen - nämähän ovat vain yksi akkuna koko todellisuuteen.

      Sinällään minä ja tuskin kukaan muukaan panee pahaksi, että aiheesta tehdään tutkimuksia ennenkuin siitä tehdään hutkimuksia - mutta valitettavasti ainakin kaikki tähänastisella osaamisella tehdyt tutkimukset muilla kuin T4-monoterapialla eivät ole kyenneet osoittamaan vaihtoehtoisten lähestymistapojen ylivertaisuutta - kun tähän vielä lisätään eri tutkimuksissa esiin noussut epäily noihin vaihtoehtoisiin hoitoihin liittyvien seikkojen (mm. TSH-suppressio alle viitealueen yms.) mahdollisesta haitallisuudesta, niin on aika uhkarohkeaa alkaa soveltamaan lääkärin työssä muuta kuin näyttöön perustuvia nykyisiä hoitosuosituksia. Toki tämän lisäksi on myös syytä pitää silmänsä ja korvansa auki siltä varalta, että joku sattuisi vielä kaikista nykyisistä epäonnistumisista huolimatta laadukkaan kokeen, joka oikeilla ihmisillä osoittaisi jonkun viahtoehtoisen lähestymistavan ylivertaisuuden. Mutta valitettavasti sitä vain ei ole nähty!

      Poista
    4. Hei Matti (Kullervo Laurinpoika)

      Biondi ja Wartofsky kävivät vuonna 2012 läpi kaikki siihen astiset julkaistut T4+T3 kombinaatiotutkimukset. He ottivat kantaa siihen minkälaiset potilaat saattaisivat hyötyä kombinaatiohoidosta: autoimmuunityreoidiitin jälkitila, kilpirauhasen poistoleikkauksen jälkitila, tietyt D2 polymorfismit, sekä depressiosta kärsivät hypotyreoosipotilaat.

      Meta-analyysi 15 tutkimuksesta kertoo, että näissä oli runsaasti puutteita. Kirjoittajat peräänkuuluttavat paremmin toteutettuja tutkimuksia. He eivät kiellä yksilöllisiä hoitokokeiluja.

      Hoang et al. tekivät vuonna 2013 tutkimuksen Armour Thyroid vs. Synthroid. Tulokset: ei eroa oireissa eikä neurokognitiivisissa testeissä. Armour-ryhmässä paino laski 2 kg. Potilaiden subjektiivinen mielipide hoitojen eroista (general well-being): ei eroa 33%, Synthroid parempi 19%, Armour parempi 49%. Tutkijoiden johtopäätös: ”Desiccated thyroid extract may be relevant for some hypothyroid patients”.

      Poista
    5. Hei Marika (Alanen),

      Sangen monella eri palstalla jaksat maallikkona puolustaa T4+T3 -yhdistelmähoitoa vaikka samaan aikaan sanot, ettet itse sitä käytä. Mysteeriksi ainakin minulle jää, että mitä ihmettä sinä teet näissä keskisteluissa!

      Mitä puolestaan tulee linkittämisi tutkimuksiin, niin 15 tutkimuksen meta-analyysi ei ole sama asia kuin hoitosuositus. 15 tutkimiksen meta-analyysissäsi ei ole käyty läpi kaikkia niitä tutkimuksia, joita esim. yhdysvaltalaisia tai eurooppalaisia hotosuosituksia verten on käyty. Yksittäisten tutkijoiden johtopäätelmiin on varmaan mielekästä ripustautua kun ne tukevat omaa ennakkokäsitystäsi, mutta tosta sun touhusta on systemaattinen kirjallisuuden ymmärtäminen vielä kaukana!

      Poista
    6. Vastaan Villen blogitekstissä esittämään kysymykseen. Edustan potilasjärjestöä. En itse sairasta kilpirauhasen vajaatoimintaa.

      En ole missään väittänyt, että meta-analyysi, johon viittasin olisi sama asia kuin hoitosuositus. Vastaukseni liittyi tekstisi tähän kohtaan: "mutta valitettavasti ainakin kaikki tähänastisella osaamisella tehdyt tutkimukset muilla kuin T4-monoterapialla eivät ole kyenneet osoittamaan vaihtoehtoisten lähestymistapojen ylivertaisuutta."

      Mitä tulee sinun kommentointiisi ja ketjuun, joka poistui Lupauksen Facebook-sivulta, niin minulla on tallessa kuvakaappaukset joka ikisestä solvauksesta, jonka sinne kirjoitit. Menit jopa niin pitkälle, että sanoit professori Rudolf Hoermannia puoskariksi.

      Poista
    7. Kutsun mielelläni omia vahvistamattomiaan teorioitaan soveltavia ihmisiä puoskareiksi ja teen sen myös jatkossakin. Hoermannin ja teidän muiden ideologiassa kilpirauhasen toiminta esitetään äärimmäisen hauraana ja suoraan sanottuna väitetään, ettei kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava voi elää tasapainoista elämää - tätä ääriajatteluahan jopa joku toinenkin ihmetteli Kilpirauhaspotilaat ry:n viimeisimmän julkaisun Facebook-kommenteissa.

      Sinällään harmi, että osa kilpirauhaspotilaista vaikuttaa tehneen tietoisen valinnan uskoa ettei voi enää koskaan olla terve, mutta mitään vakuuttavaa pohjaa tälläiselle uskomukselle ei kyllä ole.

      Poista
  7. Oletko Matti tosissasi? Lääketieteen opiskelijana on varaa kyseenalaistaa endokrinologi, professori Rudolf Hoermannin tutkimukset, joita on yhteensä yli 100. Kannattaa hakea tietoa, ennen kuin alkaa soittelemaan... Kirjoituksissasi paistaa potilaiden aliarvioiminen niin räikeästi, että pahaa tekee. Omalla kohdallani voin sanoa, että Thyroxin teki oireista paljon voimakkaammat, kuin ennen lääkitystä. Tällä hetkellä eläinperäisen ja T3:n yhdistelmä, jonka kanssa voin loistavasti. Soisin tämän yhdistelmän kokeiluun kaikille niille potilaille, joille Thyroxin ei sovi. Ja voin Matti kertoa, että heitä on vertaistuki-ryhmissä paljon. On faktisesti mahdotonta, että yksi lääke sopisi sadoille tuhansille potilaille. Nyt kun olet vasta opiskelemassa lääketiedettä, niin tärkein asia on potilaan kuunteleminen ja kliininen tutkiminen. Jos et kuuntele, niin voin vannoa että Siperia opettaa nöyräksi tässä asiassa.

    Terveisin kävelevä geenimutaatio ;-)

    VastaaPoista
  8. Matti Rahnasto, kiva nähdä sinut täälläkin kommentoimassa! Tieteellinen debatti on hyvin tervetullutta tänne blogiin.

    Et kuitenkaan perehdy asioihin, vaan heittelet kaikenlaista. Jostakin syystä esimerkiksi kuvittelet, että Hoermann julkaisee vain yhdessä tieteellisessä lehdessä (Frontiers). Keräsin kiinnostuksesta listan tieteellisistä lehdistä (mukana yksi kirja), joissa Hoermann on julkaissut. Niitä oli niin paljon, että meinasi silmät mennä ristiin niitä tihrustellessa.

    Tässä alustava listaus, jonka täsmällisemmän paikkaansapitävyyden voit Matti tarkistaa. Lähestulkoon oikein tai jopa täysin oikein tämä kuitenkin lienee. Toivoisin sinulta kommenttia tähän: Journal of anatomy, Experimental and clinicaleEndocrinology and diabetes, Frontiers in Endocrinology, Journal of the Endocrine Society, Plos One, Therapeutic advances in endocrinology and metabolism, Clinical endocrinology, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, World journal of surgery, British Journal of Ophthalmology, Thyroid, Endocrinology, Social cognitive and affective neuroscience, European Journal of Endocrinology, Diabetes care, American Journal of Gastroenterology, Molecular and cellular endocrinology, Klinische Wochenschrift, Scandinavian journal of immunology, Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, Clinical chemistry, Cancer research, European journal of clinical investigation, ABW Wissenschaftsverlag, Hormone and metabolic research, Andrology, Acta endocrinologica, Journal of hepatology, Journal of clinical pathology, Hormone Research in Paediatrics, Clinical chemistry and laboratory medicine, Gynecological endocrinology, The New England journal of medicine, Journal of endocrinological investigation, Journal of anatomy, The clinical investigator, Endocrine connections, Journal of thyroid research, International Journal of Obesity, Der Internist, Der Chirurg, Clinical laboratory, Reproductive Biology and Endocrinology, Oncology Research and Treatment, The Lancet, Nuklearmedizin, Der Internist, Der Chirurg, Clinical laboratory, Journal of cachexia, sarcopenia and muscle, Der Chirurg; Zeitschrift fur alle Gebiete der operativen Medizen, Journal of Clinical Ligand Assay, The Lancet Diabetes & Endocrinology, Journal of gastroenterology and hepatology, Klinische Wochenschrift, LaboratoriumsMedizin/Journal of Laboratory Medicine, Digestion, Therapeutic advances in endocrinology and metabolism, The thyroid and pregnancy, Zentralblatt fur Chirurgie, International Journal of Obesity, Transplantation, Therapie innerer Krankheiten, Liver Transplantation, Liver International, Osteoporosis International, Journal of the American College of Surgeons, Zeitschrift fur arztliche Fortbildung und Qualitatssicherung, JOURNAL OF ENDOCRINOLOGICAL INVESTIGATION, Langenbecks Archiv fur Chirurgie, Manual der Endokrinologie, INTERNISTISCHE PRAXIS, Autoimmune Thyroiditis, Thyrotropin: Ultrasensitive Tsh Measurement in Clinical Research and Diagnostics, Thyroid Autoimmunity, Journal of Steroid Biochemistry, Verhandlungen der Deutschen Gesellschaft für innere Medizin (kirja).



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvitsisin kipeåsti tiedon lääkäristä, joka kirjoittaisi T3 reseptin. Auttakaa ystävät hyvät.

      Poista

  9. http://kilpirauhaspotilaat.fi/current/professori-hoermannin-ryhman-tulokset-on-vahvistettu-useita-kertoja

    VastaaPoista
  10. Onpas täällä vihaista ja aggressiivista porukkaa kommentoimassa - miten aina näiltä vaihtoehtoisiin hoitoihin uskovilta ryhmiltä saankaan osakseni vähättelyä ja pilkkausta kun kyseenalaistan heidän teorioiden perusteita (esim. "et ole perehtynyt", "olet vain kandi" jne.)? Noh, eteenpäin sanoi tieteen hierarkiattomaksi ja tasa-arvoiseksi ymmärtävä ihminen, joka vähät välittää titteleistä ja käännyttää vain pilkat omaan nilkkaan!

    Lifelinelle tiedoksi, että olen vähintään yhtä tosissani kuin sinä ja Hoermannkin. Vilkaisin itsekin läpi Hoermannin kaikki tutkimukset ja otsikoiden perustella vaikuttaisi, että hän on tehnyt uransa tutkimalla ihan muita asioita ja vasta 2000-luvulla innostunut kirjoittelemaan enemmän kilpirauhasesta. Yhteensä näitä kilpirauhasta käsitteleviä artikkeleita hän vaikuttaisi julkaiseen n. 20, joista vain muutama on alkuperäisiä tutkimuksia! Vertailun vuoksi esimerkiksi Helsingin Yliopiston erikoislääkäritenttivaatimuksiin kuuluvan järkäleen William's Textbook of Endocrinologyn kilpirauhaskappaleen viidestä kirjottajasta jokaisella on kymmeniä alkuperäisiä tutkimuksia julkaistuna kilpirauhashormonien toiminnasta. Hoermann voi siis olla jonkinlainen asiantuntija, mutta jos asiantuntijuuttaan mitataan yksin kilpirauhasta koskevien julkaisujen määrällä, niin silloin maailma on pullollaan häntä kovempia kilpirauhasasiantuntijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (kommentistani tuli liian pitkä, joten laitan sen kahdessa osassa)

      Tiedän itsekin että n. 5-10% tyroksiinilla hoidetuista ei saa oireilleen täydellistä helpotusta - kuitenkin näitä Facebookin kilpirauhasryhmiäkin on tullut selattua, niin mieleeni kyllä tulee ajatus että kuinkakohan paljon siitäkin "väsymyksestä, aivosumusta ja aloitekyvyttömyydestä" on kyse jostakin ihan muusta sairaudesta, jonka persoonallisuuden vuoksi ihminen yhdistää väärään elimeen eikä hyväksy mitään muuta selitystä oireilleen kuin kilpirauhasen vajaatoiminnan. Uskomuksiltaan ja maailmankuvaltaan tämä tietty kilpirauhasporukka ainakin vaikuttaa kovin kapeakatseiselta, tiedä sitten mikä on näidenkin uskomuksien rooli heidän sairaskäyttäytymisen ylläpitämisessä.

      Asiahan on nimittäin niin, että mikäli luetaan jotakin muutakin kuin vain Hoermannin katsauksia, niin tieteellisestä kirjallisuudesta löytyy aika tavalla kaikennäköisiä teorioita siitä, miten kilpirauhanen toimii. Tässä esimerkiksi yksi katsaus, jossa piirretään hyvin päinvastakkainen kuva kilpirauhasen toiminnasta kuin mitä Hoermann tekee:

      "The net effect of these differential local changes is probably a major determinant of TH action at the tissue level. In sum, hypothalamic HPT axis setpoint regulation as well as TH metabolism at the peripheral organ level is flexible and dynamic, and may adapt the organism in an optimal way to a range of environmental challenges."

      Fliers E, Kalsbeek A, Boelen A. Mechanism in endocrinology: beyond the fixed setpoint of the hypothalamus–pituitary–thyroid axis. Eur J Endocrinol. 2014 Jan 11;171(5):R197–208.

      Tuolla Eric Fliersillä on muuten tieteellisiä julkaisuja hänellä on muuten kolmisen kertaa enemmän kuin Hoermannilla yht. 307, joista n. 100 käsittelee tavalla tai toisella kilpirauhasen toimintaa. Uskoisin siis, että hän on vähintään yhtä pätevä henkilö ottamaan kantaa kilpirauhasen toimintaan kuin gurunnekin. Voi yksinkertaisesti olla, että seerumin pitoisuuksilla ei ole sellaista merkitystä kuin mitä Hoermann niillä väittää olevan siitä syystä, että kudokset osaavat säädellä kilpirauhastoimintaansa tavalla, jota Hoermannin lääkisopintojen aikana ei edes tunnettu! Kuitenkin tuon Eric Fliersin artikkelin mukaan elimistö ei olisi riippuvainen hyvin tasaisesta ja muuttumattomasta kilpirauhasen toiminnasta, jonka pienikin muutos voisi aiheuttaa vakavia oireita; päin vastoin, itse artikkelista saa kuvan kuinka kudokset osaavat sopeutua mitä erilaiseen kilpirauhasen toimintaan - tyroksiiniterapian kannalta tämä tarkoittanee sitä, että T3 kombinaatio lienee turha, koska kudokset kykenevät sopeutumaan elämään pelkällä T4:lla.

      Sitä minä oikeastaan vain enää ihmettelen, että miksi Marika Ylinen ja kumppanit maallikkoina kaivelee esiin tiedeyhteisössä vähemmistöön jääneiden ihmisten tutkimuksia ja tekevät niillä politiikkaa - eikö olisi jopa helpompi vain myöntää itselleen, että se lapsesi lihoi koska ruokit häntä väärin kuin nostaa yksi tutkija ylitse muiden ja mennä eduskuntaa asti haukkumaan lääkärit, jotka kehtasivat esittää sinulle, että vanhemmat vastaavat lapsensa syömisestä?

      Poista
    2. Lisään vielä sen verran kun nyt tämänkin muistin:

      Minun ymmärtääkseni Hoermannin ensimmäinen artikkeli koskien kilpirauhasen vajaatoimintaa on tämä näin:

      "Complex relationship between free thyroxine and TSH in the regulation of thyroid function.
      Hoermann R, et al. Eur J Endocrinol. 2010."

      Jo heti tuo artikkeli veti puoleensa kritiikkiä mm. siitä, että Hoermann oli tutkinut ajallisia yhteyksiä erilaisten hormonipitoisuuksien välillä eikä ollut tutkinut kokeellisessa asetelma eri hormonipitoisuuksien vaikutuksia toisiinsa. Tuota kritiikkiä voi lukea esim täältä:

      "The TSH-free thyroxine relationship: logarithmic--linear or error function?
      Leow MK. Eur J Endocrinol. 2010."

      Näyttäisi siis siltä, että Hoermann on päättänyt lähteä ensi töikseen kulkemaan omia polkujaan pitkin välittämättä ollenkaan siitä, mitä muut hänen touhustaan ajattelee.

      Poista

    3. Hyvä Matti Rahnasto,

      Ymmärrätkö kuinka loukkaavasti kirjoitat potilaista ja heidän omaisistaan? Tuskin nautit yhdenkään oikean lääkärin arvostusta ja kunnioitusta. Olen ihan varma, ettei yksikään lääkäri asetu puolustamaan kantaasi tämän blogin kommenteissa eikä missään muuallakaan.

      Annat ymmärtää, että pitää olla lääkiksen käynyt tai ainakin pääsykokeet selvittänyt osatakseen lukea tieteellisiä tutkimuksia. Vai mitä tarkoitat maallikolla? Mitä sellaista sinä osaat, mitä "maallikot" eivät osaisi tai voisi oppia? Onhan se varmasti itsetuntoa hivelevää, kun voi lukea internettiä yliopiston tietokoneelta.

      Toivottavasti murjovat Sote-uudistuksen läpi. Valinnanvapauden myötä yhdenkään kilpirauhaspotilaan hoito ei vaarannu sinun takiasi. Jatkoa ajatellen suosittelen sinulle erikoistumisalaksi patologiaa, sillä potilaiden ei pitäisi joutua tekemisiin kaltaisesi lääkärin kanssa.

      Arvostan Villeä ettei hän ole lähtenyt opiskelijan kanssa väittelemään. Hän ymmärtää asemansa sinua vanhempana ja kokeneempana. Hän ymmärtää myös kollegiaalisuuden merkityksen. Mikset lähtisi väittelemään suoraan Rudolf Hoermannin kanssa? Hänen yhteystietonsa löytyvät helposti. Käännä englanniksi nuo kommenttisi ja ryhdy kirjeenvaihtoon hänen kanssaan. Olen varma että hän arvostaisi sitä.

      Poista

    4. "Minun ymmärtääkseni Hoermannin ensimmäinen artikkeli koskien kilpirauhasen vajaatoimintaa on tämä näin:

      "Complex relationship between free thyroxine and TSH in the regulation of thyroid function.
      Hoermann R, et al. Eur J Endocrinol. 2010."

      Jo heti tuo artikkeli veti puoleensa kritiikkiä mm. siitä, että Hoermann oli tutkinut ajallisia yhteyksiä erilaisten hormonipitoisuuksien välillä eikä ollut tutkinut kokeellisessa asetelma eri hormonipitoisuuksien vaikutuksia toisiinsa. Tuota kritiikkiä voi lukea esim täältä:

      "The TSH-free thyroxine relationship: logarithmic--linear or error function?
      Leow MK. Eur J Endocrinol. 2010."

      Näyttäisi siis siltä, että Hoermann on päättänyt lähteä ensi töikseen kulkemaan omia polkujaan pitkin välittämättä ollenkaan siitä, mitä muut hänen touhustaan ajattelee."

      Vuonna 2013 toinen tutkimusryhmä vahvisti Hoermannin ryhmän tutkimustulokset:

      "The Relationship Between TSH and Free T4 in a Large Population Is Complex and Nonlinear and Differs by Age and Sex. Narelle et al. JCEM. 2013."

      Luuletko että lääketiede menee eteenpäin, jos uusia löytöjä tai havaintoja tekevät ovat vain tyyppejä, joiden "touhuista" ei kannata välittää?

      Poista
    5. Hyvä Marika Ylinen

      Totuus on ainakin minulle tärkeämpi kuin tunteesi. On tärkeää, että tämänkin palstan lukijat tietävät mistä kilpirauhasasiassa on kyse. Tiedän itse omienkin esityksiesi pohjalta, että jopa yliopistosairaalassa asti lääkärien toimesta lapsesi lihavuuden syy laitettiin äitinsä hänelle syöttämään ruokaan!

      Keskustelut erilaisten kapekatseisten maallikoiden kanssa on saanut minut ymmärtämään, mitä kaikkia tiedon arvioimisen kannalta välttämättömiä taitoja akateeminen koulutus antaa. Toki näitä taitoja voi hankkia myös muualta, mutta yksipuoleinen poteroitumisesi Hoermannin puolelle ei viittaa siihen, että ajattelisit asiasta avoimin mielin!

      Ville on varmasti minua vanhempi, mutta en pidä häntä viisaampana tai lukeneempana - hänhän on jopa itsekin myöntänyt, että häntä ei lääkiksessä kiinnostanut opiskella asioita vaan hän opetteli taitonsa itse kirjaa lukemalla samaan aikaan kun päivysti! Ne ketkä minut tuntentevat osavaat vahvistaa sen, että luen itse jopa liikaa.

      Hoermannin kanssa minun on turha alkaa väittelemään, en näe mitään voitettavaa hänen kanssaan keskustelemalla. Sen sijaan tuon mielelläni esille suomalaisessa blogosfäärissä kilpirauhasasioihin liittyvää monimutkaisuutta johtamasi potilasyhdistyksen tarjoaman yksipuoleisen tiedon rinnalle. Ymmärrän tosin toiveesi, että saisit itse kenenkään kritisoimatta levittää sanomaasi. Valitettavasti en voi sinulle tälläistä tilaisuutta tarjota.

      Poista
    6. Mirja H,

      Tuo tutkimus on juuri sellaista tutkimusta, jonka luotettavuuden ja käyttökelpoisuuden arviointiin tarvitaan alan koulutusta eikä vain perusymmärrystä tieteen filosofiasta. 100 eri tutkimusryhmää voi toistaa saman tuloksen, mutta jos alkuperäinen tutkimusasetelma on merkityksetön on samoin koko tutkimus turhaa.

      "The relationship between TSH and T₄ is thought to be inverse log-linear, but recent studies have challenged this."

      Tuo log-lineaarinen yhteys TSH:n ja kilpirauhashormonien välillä on osoitettu kokeellisessa asetelmassa, jossa kilpirauhashormonia on infusoitu saman ihmisen verenkiertoon erilaisia pitoisuuksia ja katsottu, että miten muut hormonit reagoivat (katso ystävällisesti esim. tämä artikkeli "Leow MK. A mathematical model of pituitary–thyroid interaction to
      provide an insight into the nature of the thyrotropin–thyroid
      hormone relationship. Journal of Theoretical Biology 2007 248
      275–287.").

      Hoermannin tutkimukset eivät perustu vastaavaan yhdellä ja samalla ihmisellä tapahtuvaan kokeilemiseen, vaan hän vain mittaa eri ihmisiltä TSH, T4v ja T3v pitoisuuksia ja huomaa, että ne ovat vähän erilaisia - mutta ei tämä kerro tuon taivaallista siitä, mitä tapahtuu kun ihmiseen infusoidaan kilpirauhashormonia!

      Lääketiede ei ainakaan mene eteenpäin tekemällä laaduttomia korrelaatiotutkimuksia vain siksi, että sillä tavalla on mahdollista tukea omia ennakkoluuloja (ks. yst. "Ioannidis JPA (2005) Why Most Published Research Findings Are False. PLoS Med 2(8): e124").

      Poista
    7. Matti,

      Nyt täytyy sanoa, että sinulla menee puurot ja vellit sekaisin. Totuus on sinulle tunteita tärkeämpää, mutta silloin pitäisi pysyä totuudessa. Löysin jutustasi viisi virhettä. Tuo lapsen lihavaksi syöttäminen on kaikkein käsittämättömin asia. En tiedä mistä sinä näitä "tietojasi" ammennat. En edes ymmärrä miten tällaiset asiat kuuluvat tämän blogin kommentteihin.

      Kohotat itsesi Ville Pöntysen ja Rudolf Hoermannin yläpuolelle. Hyvin harva neljännen vuoden opiskelija tekisi samoin. Olet varmasti yksinäinen opiskelijapiireissä. Enkä usko että sinulla lääkärikavereitakaan on, paitsi ehkä somessa, jossa näytät toimivan kuin norsu posliinikaupassa.

      Olen sinua paljon varttuneempi ja tottunut kohtaamaan kritiikkiä useilla elämän osa-alueilla. En siis säikähdä sitä. Ilman kritiikkiä ei ole hedelmällistä keskustelua. Kritiikki kuuluu myös tieteeseen. Sinä puhut poteroista, mutta et huomaa itse kaivautuneesi sellaiseen. Varmuuden vuoksi olet laittanut vielä laput silmille ja tulpat korviin. Minä olen avarakatseinen ja suvaitseva kaikilla elämän osa-alueilla. Epäilen, että sinuun tällainen määritelmä ei sovi.


      Poista
    8. Avarakatseiseksi vaikutat oudon halukkaalta palauttaamaan minut yksinkertaiseen ja kapeahkoon muottiin (i.e. "Olen ihan varma, ettei yksikään lääkäri asetu puolustamaan kantaasi tämän blogin kommenteissa eikä missään muuallakaan.", "Olet varmasti yksinäinen opiskelijapiireissä. Enkä usko että sinulla lääkärikavereitakaan on, [...]" - sinällään jopa ironista lukea moista spekulointia paltastalta, jota ylläpitää kollegoistaan salaliittoteorioita punova henkilö!).

      Kritiikkiä et varmaan säikähdä, mutta etpä sinä siihen myöskään ota mitään kantaa. Jotenkin tyypillistä teille muka avarakatseisille väistää itse keskustelu aiheesta ja sen sijaan loata aiheesta kanssanne eri mieltä olevia!

      Poista
    9. Reilu 20 000 suomalaisen lääkärin joukosta 26-vuotias opiskelijapoikanen on näemmä ottanut asiakseen hyökätä Ville Pöntystä vastaan, koetko olevasi siihen jotenkin velvollinen?
      Se on kiva huomata että olet facebook kirjoitteluistasi osannut siistiä kielenkäyttöä, tosin se narsistinen käytös sieltä taustalta kyllä edelleen paistaa ja mihinkäs koira karvoistaan pääsee.
      Hienoa että esiinnyt omalla nimelläsi, jotta Sinut osaa kiertää kaukaa.
      Vähiten lääkärikunta tarvitsee kaltaisiasi ylimielisiä sosiaaliseen kanssakäymiseen kykenemättömiä persoonia.

      Poista
    10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    11. Tunnutte oudon halukkailta jatkamaan keskustelua minun persoonallisista piirteistä, vaikka asiasta keskustelemiseen tarjoan teille jatkuvasti tilaisuuksia sekä osoittamalla Hoermannin ja kumppanien virheitä tutkimusasetelmissa että hyvää hyvyyttäni jakamalla teille linkkejä muiden tutkijoiden mielipiteisiin Hoermannin tutkmuksista. Hieman kummallisena myöd pidän kritiikkiänne sosiaalisia taitojani kohtaan; vaikeahan se on kieltämättä saada keskistelua itse aiheesta aikaiseksi kun muille tähän osallistuville näyttäisi maistuvan ainoastaan persoonani lokaaminen sekä vapaa-ajan kättölläni spekulointi.

      Mitä velvollisuudentuntoihin tulee, niin kieltämättä ihmisten auttaminen on minulle yksi kutsumus - yksi tapahan sen toteuttamiseksi on yrittää haastaa netin huuhaamaakareita keskusteluun ja väittelyyn sekä näin osoittaa muillekin heidän juttujensa onttous. Mitäköhän kuvaa sekin antaa Villestä ja hänen faneistaan, että osaatte vain ja ainoastaan haukkua muita?

      Poista

    12. Kun nyt haluat lähteä oikeaan keskusteluun, ja koet ihmisten auttamisen kutsumuksenasi, niin lähdetään sitten. Miten mielestäsi kilpirauhasen vajaatoiminta tulisi diagnosoida ja hoitaa? Tässä muutama tapaus, mennään niiden kautta.

      1. Raskaana oleva perusterve nainen, jolla massiivinen väsymys, hiusten lähtö, kuiva iho ja hidas pulssi. Mitattu TSH, joka on 1,5. Potilas asuu alueella, jossa tyypillisesti mitataan vain TSH, jos epäillään kilpirauhasen vajaatoimintaa.

      2. 9 vuotias perusterve lapsi, TSH 9,5 ja T4V 17. Ei oireita.

      3. Huonosti tyroksiinilla voiva keski-ikäinen nainen. Endokrinologi todennut vajaatoiminnan 20 vuotta sitten. Hoidettu tyroksiinilla annosta nostaen. Annos nyt 200 mikrog. Potilas ollut osittain jo työkyvytön ja syönyt oireisiin beetasalpaajaa ja verenpainelääkkeitä, sekä nyt tarjottu statiineja sekä rauhoittavaa lääkettä. Myös masennuslääkitystä ehdotettu, vaikka potilas ei koe olevansa masentunut. Joutunut käymään sydänoireiden takia päivystyksessäkin. Muita oireita turpoavat ja kipeytyvät nivelet, unihäiriöt, tinnitus. Kilpirauhasarvot ovat viitteissä, TSH 1,3 ja T4V 20, TPOAb yli 1000.

      4. Ohitusleikattu eläkkeellä oleva mies. Leikkauksen jälkeen tyroksiiniannosta nostettu vajaatoiminnan oireiden vuoksi 150 mikrogrammasta 175 mikrogrammaan. Lääkitys alkanut aiheuttaa voimakasta sykkeen nousua, tykyttelyä ja aivosumua.

      Vastaa jokaiseen tapaukseen miten lääkärin kuuluu toimia tai miten itse toimisit. Tämähän on sitä arkea minkä kanssa sinäkin joudut sitten aikanaan tekemisiin.

      Poista
    13. Endokrinologian tentin olen jo tehnyt, outoa että keskustelu sinulle tarkoittaa yksipuoleisten kysymysten esittämistä vailla aikaisempaan kritiikkiin vastaamista.

      Mitäs jos tehtäisiin vaikka niin päin, että itse kertoisit misdä vaiheessa keksit, että T3 toimii laihdutuslääkkeenä sen jälkeen, kun ensiksi lihotit lapsesi huonoilla ruokavaliovalinnoillasi kuten tässäkin esityksessä myönnät [1]:

      "Thyroxin aiheutti pojalle kahden vuoden ajan mm. voimakasta
      turvotusta kasvoihin ja kehoon, painon nousua, sekä
      hengenahdistusta rasituksessa. Endokrinologi moitti vanhempia
      pojan lihomisesta."


      "Poikaa hoitaneen lääkärin oikeuksia on Valviran toimesta
      rajoitettu, eikä hänellä tällä hetkellä ole hoitavaa lääkäriä."

      Olet siis itse ammatinharjoittamisoikeuksien menettäneen lääkärin kanssa keksinyt syyttää tyroksiinia poikasi lihomisesta vaikka mm. lihavuuteen ja umpieritysrauhasiin erikoistunut endokrinologi on ollut kanssanne eri mieltä? Ja olet perustanut potilasjärjestön, johon rekrytoit yhtä hukassa olevia ihmisiä politisoimaan vähemmistöön jääneiden tiedemiesten teorioiden puolesta?

      1. https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://kilpirauhaspotilaat.fi/tiedostot/pikkuparlamentti22102015.pdf&ved=2ahUKEwi6stvXruTZAhWGFZoKHbiBDvAQFjALegQIBxAB&usg=AOvVaw33Z5mXsrcaXmeiSkaEUZto

      Poista
    14. Oletpa sinä erikoinen kaveri. Arvasin, että et osaa noihin potilastapauksiin sanoa mitään. Eihän niistä selviäisikään lukemalla yhteen endokrinologian tenttiin.

      Ihmettelen sitäkin, että syytät tosia henkilökohtaisuuksiin menemisestä, mutta sitten itse haluat jankata tätä samaa asiaa lihotetusta pojasta. Selvitetäänpä se sitten loppuun asti. Aikomukseni ei ollut tätä asiaa täällä puida, mutta puidaan nyt sitten.

      Lue ensin koko tarina täältä: https://hypotyreoosi.wordpress.com/2016/10/22/vaarin-parannettu-poika/

      Tällä hetkellä tilanne on se, että nuorukainen on ollut yli kaksi vuotta lääkkeetön, voi hyvin, eikä hänellä ole kilpirauhasen vajaatoimintaa. Hän on kuitenkin maamme parhaimmistoon lukeutuvan endokrinologin seurannassa. Hyvin hoikka hän on, joten viittauksesi lihotettuun lapseen ovat huvittavia. Ja tuskin se T3 enää yli kahden vuoden jälkeen hänen elimistössään jyllää häntä hoikistamassa.

      En ole katkera TAYS:n lääkäreille. Uskon, että he toimivat vilpittömässä mielessä ja lapsen parhaaksi. Olen muistuttanut heitä tästä asiasta ja tehnyt haittavaikutusilmoituksen tyroksiinista. Endokrinologi on vahvistanut pojan hoitolinjan TAYS:n hoidon jälkeen ja kirjoittanut todistuksen siitä, että mikäli hän joskus tarvitsisi lääkitystä kilpirauhasen vajaatomintaan, niin tyroksiini ei ole hänelle soveltuva lääke. T3-hormoni on.

      Hoermannin tutkimustuloksia voidaan soveltaa tähänkin tapaukseen. On käsittämätöntä, että Suomessa vannotaan TSH:n nimeen niin hypotyreoosin diagnosoinnissa kuin lääkityksen säätämisessäkin. Niin oli poikanikin tapauksessa. Ja metsään mentiin. Usein se on ainoa koe, joka potilaasta otetaan. Silloin jää esim. sentraalinen vajaatoiminta kokonaan löytymättä.

      Nyt kun olen tyhjentänyt pajatson tämän asian osalta, toivon sinulta löytyvän sen verran kunnioitusta ja tilannetajua, että lopetat asian vatvomisen.

      Poista
    15. Miten asenteellisesti laaditkaan nuo potilastapaukset kertoo vain ammattilaiselle vain sen, ettei kanssasi saa kuin riitaa aikaiseksi jos heitä hoitaa kuten hoitosuositukset suosittaa eikä kuten Marika tahtoo omaa poikaansa hoidettaviksi - esimerkiksi tapauksessa 4 väität lääkkeen annosnoston *aiheuttaneen* tykytystä, sykkeen nousua ja aivosumua vaikka ilmeisesti tarkoitat sanoa, että lääkkeen aloittamisella ja kyseisten oireiden ilmaantumisella on ollut ajallinen yhteys!

      Mitä puolestaan blogiisi tulee, niin samanlaista korrelaation ja kausaation sekoittamistahan sekin on kuin tuo potilastapaus nro 4. Kuvaat blogissasi ajallisia yhteyksia eri asioiden välillä ja tilkitset rajot täytesanoilla "aiheuttaa" vaikka tosiasiassa ei noistakaan tiedoista voi päätellä, että juuri tyroksiinin aloittaminen olisi aiheuttanut poikasi oireet.

      PS. Ihan pelkällä "tykytyksellä" löydän n. 50 erilaista diagnoosia, jotka voisivat sopia aiheuttamaan kyseistä vaivaa - sinä kuitenkin sen enempää nöitä pohtimatta syytät lääkkeitä ongelmien aiheuttamisesta! Oikea vastaushan noiden jokaisen kohdalla on "tutki tarkasti ja mieti myös muut syyt" mutta tämähän on sinun ammattiatidottoman mielesi mielestä varmaankin aivan väärä linja - pitäs sen sijaan alkaa kilpparipuoskariksi, jotta sun tentistä saa täydet pisteet!

      Poista
    16. Kuulehan Matti. Nuo esimerkit olivat elävästä elämästä. Sinulle en paljasta miten ne hoidettiin, koska osoitit että sinua ei kiinnosta. Olisit voinut oppia niistä paljon enemmän kuin oppikirjasta. Et ole mikään ammattilainen. Miksi väität itseäsi sellaiseksi? Nyt viimeistään olet naurun alainen. Tätä blogia nimittäin lukevat myös lääkärit.

      Tuo blogi ei ole minun. Kunpa olisikin. Se on upea blogi.

      Minulla on endokrinologin lausunto siitä, että poikani oireet aiheutti tyroksiini.

      Ja nyt voit jättää minun poikani rauhaan.

      Poista
    17. Sen lisäksi, että spekuloit naurettavuudellani alat jo kiistämään ammattitaitoani. Taidat Marika vain luulla itsestäsi ja kyvyistäsi vähän liikoja; luomiesi potilastapauksiesi hoidon lääketieteellisen pätevyyden arvioimiseksi kun olisi syytä olla yleislääkketieteellistä osaamista mm. muiden syiden poissulkemista ajatellen. Tuskin edes osaat luetella viittä erilaista kone- ja laboratoriotutkimusta, jolla poissuljetaan tykytyksen muita, yleisempiä syitä kuin hypertyreoosi! Tiedätkö edes sitä, mille ryrmihäiriöille ihan jo ohitusleikkauskin altistaa?

      Harmi että olet noin aggressiivinen ja hyökkääväinen, turha kait kanssasi on tämän enempää jaktaa. Etköhän ole kuitenkin vihamielisyydelläsi nyt osoittanut, minkälainen henki on johtamassasi potilasjärjestössä. Muista että tätä lukee myös potentiaaliset tulevat jäsenet, jotka tuskin haluavat olla ilkeilijöiden kanssa missään tekemisissäkään!

      Poista
  11. Olen kyllä samaa mieltä Matti Rahnaston kanssa siitä, että kilpirauhashormonit piristävät aluksi melkein ketä tahansa, ja sitten jostain syystä tämä vaikutus menetetään. Itsellenikin kävi näin. Toki jos jollain on antaa perusteltu ratkaisu miten se piristävä vaikutus saadaan pysymään, olen kiinnostunut. Ja jos samalla kertoo mekanismin, miksi se piristävä vaikutus häviää useilla käyttäjillä muutamien kuukausien mahtavan alun jälkeen.
    Minusta me tarvitsemme kyseenalaistajia, ja maallikot eivät useinkaan tajua, mitä he eivät tajua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä että kyseenalaistaa pitää sekä potilasturvallisuuttakin valvoa.

      Itseä kiinnostaisi tietää onko lääketieteessä määritelty minkälaisissa tapauksissa T3-lääkitystä voi käyttää vai perustuuko se vain lääkärin harkintaan hoitovasteen perusteella?
      Jos ja kun osa potilaista tarvitsee tällaista lääkitystä, niin kaikkien pitäisi olla samalla viivalla ja yhtäläiset mahdollisuudet saada itselleen se sopiva lääkitys, eikä kuten nyt että pitää etsiä lääkäriä kuin neulaa heinäsuovasta ja salaa supatella salaisissa vertaistukiryhmissä jaellen tietoja lääkäreistä keneltä mahdollisesti voisi saada apua ja matkustaa toiselle puolelle Suomea, jos siihen taloudellista mahdollisuutta on.

      Tästä Villelle suuri kiitos että olet rohkeasti tuonut tätä asiaa pöydälle sen supattelun ja pelon sijaan. Toivotaan että tämä "ristiretki" saa edes siemenen kasvamaan ja tähän touhuun tulee enemmän loogisuutta.

      Se on helppo sivullisten arvostella jos ei itse ole kokemassa vaikkapa kilpirauhasen vajaatoiminnan moninaisia ja joillain vaikeitakin oireita, jotka ei muilla tiloilla ja sairauksilla selity.
      Itse suosittelen että ihmiset hakeutuisivat nykyistä herkemmin sairaslomalle töistä, nykyään kun rahalla arvotetaan lähes kaikkea, niin ehkä se korkea yhteiskunnallinen hintalappu saa vauhtia tämänkin sairauden tarkempaan tutkimiseen ja laadukkaampaan hoitoon.

      Se ei vaan riitä että olemme viitteissä!

      Poista
  12. Nyt myös Olli Polo avautuu blogissaan Valviran toiminnasta:

    http://ollipolo.blogspot.fi

    Tämä kuvastaa kyseisen viraston toimintaa erinomaisen hyvin:

    "Arvovaltaisessa lääketietellisessä julkaisusarjassa Lancetissa vuonna 2011 julkaistu PACE-tutkimus, jonka mukaan kognitiivinen käyttäytymisterapia ja asteittain lisättävä liikunta olivat tehokkaita CFS:n hoitoja, osoittautui tarkoitukselliseksi tiedeväärennökseksi. Paljastus sai USA:n CDC:n ja brittien NICE-toimikunnan poistamaan nämä hoitosuositukset sivuiltaan. Valviran tiedotteesta nämä hoitosuositukset poistuivat vasta Lontoossa toimivan Invest-in-ME -järjestön painostuksesta. Johtaja Holi näyttää kuitenkin olevan edelleen tietämätön tästä käänteestä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten kommentoin Ollinkin blogissa, suomalaisten viranomaisten häpeällinen, täysin vastuuton ja erittäin epätieteellinen toiminta ei rajoitu pelkästään Valviran väen tarkoituksellisiin törttöilyihin. Seuraavassa makua STUK:n valheista ja hölmöläismäisestä touhusta. Tutkija Mikko Ahosen ja kumppaneiden avoin kirje suomalaisministereille:

      http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252313-lasten-terveyden-vaarantavat-virheet-sateilyturvakeskuksen-toiminnassa

      Poista
  13. Ville, miten menee?
    Blogipäivityksiä ei ole tullut vähään aikaan.
    Olisi mielenkiintoista että lääkäri itse olisi myös mukana oman bloginsa kommentoinneissa ;-)

    Pystytkö kertomaan T3-lääkettä määräävänä lääkärinä, että onko se käytön suhteen mitään logiikkaa kuka sitä saa määrätä ja kuka ei?
    Monet lääkärit sitä kuitenkin määräävät ja toiset eivät suostu keskustelemaan koko aiheesta, miten se voi olla näin?
    Miten vaikkapa kilpirauhasen vajaatoimintapotilas saa apua vuosia tai jopa vuosikymmeniä jatkuvaa huonoon vointiinsa jos TSH ja T4V on viittealueella ja hän huomaa että T3V (omakustanteisesti sen mittaamalla koska endoyhdistyksen ohjeistuksen mukaan sen seurantaa ei suositella julkiseen terveydenhoitoon ja etenkään yleislääkäreille) on aivan viitteen alarajoilla?

    Olet itse kertonut mm luennoillasi potilaskokemukseesi perustuen että T3V tulisi olla 5-6 jotta vointi olisi hyvä, mistään muualta en tällaista tietoa löydä.
    Kysyypä aiheesta potilaiden vertaistuessa tai lääkäreiltä, niin vallitsee miltei täydellinen hiljaisuus. Tarkoittaako se yksinkertaisesti että tietoa ei ole? Tuntuu melko käsittämättömältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko se Valvira on vastannut näihin kysymyksiisi?
      Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin tällainen sumea logiikka.
      Rangaistaan ilman selkeää ohjeistusta.
      Ehkä on naiivia ajatella että asiat tämän esiintuomisen myötä muuttuisi, muuta kuin korkeintaan taas yhden lääkärin osalta, mitäs meistä potilaista.

      Poista
    2. Ei ole tainnut Valvira enää häiritä kun on keskustelut kylmennyt täysin, no en tiedä antaako sekään kovin hyvä kuvaa kun kerran keskustelua tässä itse halusit.
      Sitten on taas asiat tapetilla kun jotain ikävämpää tapahtuu ja haetaan turvaa potilaista, nyt ne voi jättää silleen.
      Jos jotain yleistä muutosta ja parannusta halutaan, niin tuskin se vaikenemalla paranee.
      Ehkä tämä koko episodi oli sittenkin myös sitä mainostamista...

      Poista
    3. "On anteeksiantamatonta, että potilaiden terveydellä ja lääkärin ammattioikeuksilla pelataan tällaista peliä. Jatkan paljastuksia siihen saakka, kunnes löytyy tuomari, joka puhaltaa tämän pelin poikki. Se on lupaus."

      Ilmeisesti tämä tuomari on löytynyt ja peli vihelletty poikki vai muutetaanko lääkärikeskuksen nimeksi "Tyhjä Lupaus"?

      Poista
  14. Tarvitsetko lainaa laskun maksamiseen vai tarvitsetko rahaa oman yrityksen perustamiseen, ota meihin yhteyttä, koska annamme lainaa niinkin alhainen kuin 2% korko. Annamme myös lainaa ja lyhytaikaista lainaa lisätietoja varten ota yhteyttä sähköpostitse jm707279@gmail.com Voit myös ottaa meihin yhteyttä whatsapp: n kautta: +393924698291 saadaksesi lisätietoja lainasta

    Kiitos

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valviran salattu elämä

Endokrinologiyhdistyksen bluffi paljastuu

Ensimmäinen ilmianto